Η εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο CocoMat στου Μακρυγιάννη αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων, μεταβι...
Παράταση έξι μηνών δίνει στις κρατικές υπηρεσίες το Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση του ξενοδοχείου Coco-Mat στην περιοχή Μακρυγιάννη. Η «παράταση» δίνεται προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε να προετοιμαστεί διαγωνισμός για τη μελέτη που είναι απαραίτητη για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του κτιρίου.Η εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο CocoMat στου Μακρυγιάννη αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων, μεταβιβαζοντας έτσι την ευθύνη σε δύο κρατικές υπηρεσίες. Που τώρα πρέπει να αναθέσουν ειδικές μελέτες για την επέμβαση. https://t.co/c37RvI1E3o
— Giorgos Lialios (@Giorgos_Lialios) November 15, 2023
Η άρνηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας να αναλάβει από μόνη της τη διαδικασία –κάτι που ο νόμος επιτρέπει– ρίχνει ασυνήθιστο βάρος στις κρατικές υπηρεσίες, που προφανώς δεν έχουν καμία εμπειρία από τη «χειρουργική» επέμβαση που απαιτεί η μερική κατεδάφιση σε ένα κτίριο.
Η υπόθεση του ξενοδοχείου της Coco-Mat παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκη. Μετά την απόφαση του 2019, με την οποία η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να χαρακτηριστούν αυθαίρετοι οι τελευταίοι δύο όροφοι του δεκαώροφου ξενοδοχείου, ακολούθησαν ακόμη δύο παρεμβάσεις του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που είχαν στόχο να πιέσουν την πολιτεία για την εφαρμογή της απόφασης. Στην τελευταία, το ΣτΕ είχε στραφεί κατά του Δήμου Αθηναίων, ζητώντας του να κηρύξει με τη σωστή διαδικασία αυθαίρετους τους τελευταίους ορόφους του κτιρίου, και κατά του υπουργείου Τουρισμού, που δεν είχε ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου ως προς το αυθαίρετο τμήμα.
Χθες ήρθε η τρίτη κατά σειράν (υπ’ αρ. 19/2023). Το ΣτΕ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί για το θέμα: ότι ο Δήμος Αθηναίων εκπλήρωσε τις δικές του υποχρεώσεις, διορθώνοντας τον περασμένο Ιούλιο τη μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας. Ομοίως το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε τον Αύγουστο απόφαση σφράγισης του ξενοδοχείου, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε γιατί η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Μπλε Κέδρος» προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και έλαβε αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Τέλος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ξεκίνησε από κοινού με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος τη διαδικασία κατεδάφισης.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο η «Μπλε Κέδρος» δήλωσε στην Αποκεντρωμένη ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη διαδικασία εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών, επικαλούμενη τη δυσχέρεια του έργου, μεταθέτοντας βάσει του νόμου την ευθύνη στις κρατικές υπηρεσίες. Μάλιστα… ζήτησε από τις δύο υπηρεσίες να πληροφορηθεί για το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών τους.
Η υπόθεση αυτή είναι κάθε άλλο παρά απλή, καθώς, όπως αναγνωρίζει και το ΣτΕ στην απόφασή του, «το συγκεκριμένο αντικείμενο κατεδάφισης δεν είναι κτίσμα συνδεδεμένο με το έδαφος, αλλά οι τελευταίοι όροφοι υφιστάμενου κτιρίου, επομένως είναι πιθανή η μεταβολή της στατικότητας του νόμιμου τμήματος αυτού, αφού η στατική μελέτη εκπονήθηκε για ενιαίο φορέα». Επομένως, πρέπει να καταρτιστεί μελέτη για τον αντισεισμικό έλεγχο του φέροντος οργανισμού και ενδεχομένως μελέτες ενίσχυσης του υφιστάμενου τμήματος.
Υπό τα δεδομένα αυτά, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης έδωσε στο Δημόσιο εξάμηνη παράταση για την προώθηση του διαγωνισμού, με τον οποίο κατ’ αρχάς θα καταρτιστούν οι μελέτες για την κατεδάφιση. Κατόπιν θα γίνει δεύτερος διαγωνισμός, για την εταιρεία που θα αναλάβει την «αφαίρεση» των τελευταίων ορόφων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση