" Οι Παλαιστίνιοι ποτέ δεν αναρωτήθηκαν ποια είναι η...
"Οι Παλαιστίνιοι ποτέ δεν αναρωτήθηκαν ποια είναι η...
αλλά αναρωτήθηκαν ποιο είναι το κράτος τους..."
Salah Musa
Η Ελληνική τραγωδία και η παλαιστινιακή τραγωδία
Όταν ήρθα στην Ελλάδα για σπουδές, χρειάστηκε να μελετήσω την ιστορία, τη μυθολογία και τους φιλοσόφους της, με τράβηξε η τραγωδία του Οδυσσέα, την οποία είδα σε αυτήν ως ιστορική μυθολογία μιας σημερινής ανθρώπινης κατάστασης. Πιστεύω ότι η Παλαιστινιακή Οδύσσεια είναι πιο τραγική, διότι το ταξίδι και ο χαμός του Οδυσσέα τελείωσε με την παρέμβαση κάποιων θεών να τον σώσουν και να τον επιστρέψουν στην πατρίδα του. Αλλά στην περίπτωση των παλαιστίνιων το ταξίδι είναι πολύ πιο μακρύ με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, και οι θεοί δεν επεμβαίνουν για να σώσουν τον περιπλανώμενο Παλαιστίνιο -αυτή η ιστορική μυθολογική διάσταση κάνει τον Παλαιστίνιο ανώτερο στο μαρτύριο του ταξιδιού του. Η τραγωδία της Οδύσσειας είναι παρούσα στο κείμενο, όχι στη ζωή, ενώ η τραγωδία μας είναι μια ζωντανή τραγωδία που υπάρχει καθημερινά. Ο παλαιστινιακός λαός είναι μοιρασμένος μεταξύ του ονείρου, της ερήμου και της θάλασσας, αλλά υπάρχει επίσης στη γη του και δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη σταθερότητας, και αν θέλουμε να αναζητήσουμε μια ομοιότητα με την Οδύσσεια, αυτή είναι η Πηνελόπη πιστή και όμορφη, μακριά από τους μνηστήρες που την πολιορκούν καθημερινά.
Ανέγγιχτη σε πείσμα των καιρών από τους επίδοξους σφετεριστές της γης της Ιθάκης. Απόμακρη και σταθερή στη μεγάλη της αγάπη τον Οδυσσέα και την Ιθάκη. Γιατί η Ιθάκη είναι το τέλος και πάντα εκεί θα γυρνάμε, στη δική μας Παλαιστίνη στη δική μας γη..
Γιατί
έτσι σοφοί που γίναμε με τόση πείρα,
ήδη το καταλάβαμε οι Ιθάκες τι σημαίνουν...
Salah Musa
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση