Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που από το βήμα της ...
Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που από το βήμα της Βουλής δεν ζύγισε ως όφειλε τα λεγόμενα του και χρέωσε προσωπική «ατζέντα» στον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής.
Ο Χρήστος Ράμμος ανέγνωσε το απόσπασμα από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας».
Συγκλονιστική απάντηση
Φανερά συγκινημένος, στο συνέδριο για τις ανεξάρτητες αρχές, ο Έλληνας δικαστής που διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επεφύλασσε μια συγκλονιστική απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αν ήθελα να είχα ατζέντα δεν θα είχα επιλέξει την ΑΔΑΕ. Πήγα εκεί για να βοηθήσω» σημείωσε αρχικά και συνέχισε: «Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι εννοούσε ατζέντα. Στα γεράματα απέκτησα και ατζέντα. 40 χρόνια στο ΣτΕ, δικαστής ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό. Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα. Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή». Φανερά ενοχλημένος συνέχισε λέγοντας πως «αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Χρήστος Ράμμος εμφανίστηκε έτοιμος για «αλήθειες» και το κοινό να κρέμεται από τα χείλη του άρχισε να εξιστορεί την ιστορία για το σκάνδαλο των υποκλοπών που «ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί». Σημείωσε πως «η αρχή δεν ολιγώρησε δεν παρέλυσε» και πως «οι δυσκολίες οφείλονται σε εκείνους που δεν ήθελαν να γίνει γνωστό το πόρισμα».
Εξαπέλυσε πυρά και κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου κάνοντας λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους. «Ο Ντογιάκος εξέδωσε γνωμοδότηση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα», είπε τονίζοντας ότι η αρχή «εκ του νόμου όμως έχει κάθε αρμοδιότητα για ελέγχους». Παράλληλα έκανε λόγο για «προειδοποίηση στα όρια της απειλής» και για «εσφαλμένη γνωμοδότηση».
»Η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ελέγχους στην ΕΥΠ και στα αρχεία της» ξεκαθάρισε ο Χρήστος Ράμμος και πρόσθεσε πως «κανένας νόμος δεν δίνει τέτοια αρμοδιότητα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
Οι καταγγελίες στην Επιτροπή LIBE
Ο ανώτατος δικαστικός επανέλαβε τις καταγγελίες που έκανε στην Επιτροπή LIBE. «Μίλησα και μιλάω για ανοιχτές, δημόσιες απειλητικές αναφορές εναντίον μου από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και υπουργούς. Δέχτηκα υβριστικές συμπεριφορές» τόνισε ξεσπώντας για όσα έχουν συμβεί τελευταία και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό έγινε γιατί ενημέρωσα, όπως είχα υποχρέωση, τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για κάποια θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος που αφορούσαν την άρση απορρήτων των επικοινωνιών, μετά από αίτημα του ίδιου». Υπογράμμισε δε ότι πριν την συνάντηση είχα πει να ενημερώσω την Βουλή και μου απάντησαν “κανείς δεν εμφανίζεται αυτόκλητος ενώπιων της Βουλής”».
Ο Χρήστος Ράμμος
Ο Χρ. Ράμμος στην κορύφωση της ομιλίας του τόνισε πως «με το Σύνταγμα δεν χωρούν εκπτώσεις» προσθέτοντας ότι η επίθεση στην ΑΔΑΕ έγινε με την κλήση ως υπόπτων της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. «Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να προχωρήσουν όσο γίνεται οι έρευνες για την αποκάλυψη που δηλητηριάζει το κράτος δικαίου και είναι τοξική» είπε σημειώνοντας ότι την «για τους πρωταίτιους και τους συνεργούς που θα υπάρχουν σίγουρα, δεν έχει κανείς ακόμα ενοχληθεί, πόσο μάλλον διωχθεί».
«Απαισιόδοξος και βαθιά ανήσυχος» για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας
Σε φορτισμένο κλίμα ανέφερε πως «όταν η πολιτεία δεν σέβεται την ανεξαρτησία των αρχών, την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών τους, όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες (…)» για να φτάσει στο συμπέρασμα πως «με εκφοβισμένα μέλη και προσωπικό δεν είναι αποτελεσματικές οι αρχές (…)», επισημαίνοντας ότι η επίθεση στην ανεξαρτησία μιας αρχής είναι και θα γίνει επίθεση στην ανεξαρτησία όλων.
Πριν κλείσει την τοποθέτησή του τόνισε πως «για ακόμα μια φορά φάνηκε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας αρνείται να κατανοήσει τι είναι μια ανεξάρτητη αρχή και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη» και κατέληξε δηλώνοντας «απαισιόδοξος και βαθιά ανήσυχος» για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
Η ψυχική κατάρρευση του προέδρου της #ΑΔΑΕ, Χ.#Ράμμου,
— Τόσοκούλης (@tosokoulis) November 2, 2023
που επικαλέστηκε τη δικαστική του τιμή μετά τη νέα επίθεση που υπέστη για το #σκανδαλο των #υποκλοπών,
ισοδυναμεί με την κατάρρευση του Κράτους #Δικαίου στην Ελλάδα.
Η εντιμότητα & το κύρος του φάνηκε στο χειροκρότημα των… pic.twitter.com/f0LrjI3z7X
Να υπενθυμισω οτι ο κ.Ραμμος ηταν επι χρονια στο ΣτΕ και συναδελφος με αλλους δικαστες,οπως αυτοι που απαρτιζουν την περιφημη Ενωσση Δικαστων και Εισαγγελεων.Οι οποιοι,μεχρι στιγμης,δεν εβγαλαν αχνα,για να υπερασπιστουν οχι μονο τον συναδελφο τους{αποδεδειγμενα ακαιρεο και αξιολογο]αλλα και την δικια τους ανυπαρκτη υποληψη.Τιποτενια μυγοφτυματα,παρακολουθηματα του παρακρατους,ψελλιζουν ερποντας μονο για να υπερασπιστουν καταδικους ανωμαλους,ή σε σχολια αντιπαλων του Μητσοτακη που τους υποδεικνυουν το μεγεθος της Υβρεως που διαπραττουν απεναντι στην Κοινωνια και την Δικαιοσυνη.Θλιβερα αποβλητα μιας μαφιοζικης οργανωσης,αναξια ακομη και για χλευη.
ΑπάντησηΔιαγραφή