Τα βέλη του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τι μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ λέγοντας πως είχε εμμονή με τους φόρους, εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσί...
Τα βέλη του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τι μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ λέγοντας πως είχε εμμονή με τους φόρους, εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα, έριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Ενώπιος Ενωπίω» και τον δημοσιογράφο Νίκος Χατζηνικολάου.
Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά και τις επιθέσεις που έχει δεχθεί χαρακτηρίζοντάς τες ως τραμπικές.
Κατά την εκκίνηση της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε επί του προσωπικού και κλήθηκε να απαντήσει για τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε στην Ελλάδα για να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Ο ίδιος είπε πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που τον έφερε σε επαφή με το ευρύ κοινό. Συμπλήρωσε δε πως ο ίδιος πάντοτε ήθελε να προσφέρει στον τόπο, αλλά τόνισε πως ο ίδιος γι΄αυτό ασχολείται με ζητήματα αρχών και Δημοκρατίας για να μην βρεθούν στη θέση νέοι απόδημοι να πουν «πού πάω να μπλέξω» στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη χώρα.
Αναφορικά με το γιατί δεν συνέχισε την επαγγελματική καριέρα ο κ. Κασσελάκης είπε πως είδε ένα κενό στον προοδευτικό χώρο λέγοντας πως ο ίδιος ήταν ο μόνος που είχε θέσεις και προτάσεις κατά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την κατηγορία πως «είναι δεξιός» και τη σύγκριση με τον Τραμπ: Ναι, είμαι αριστερός, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αναφερόμενος στον Τραμπ, ο ίδιος είπε πως αυτός που προκάλεσε τους οπαδούς του να αντιδράσουν απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, και συνέκρινε πως όσοι δεν αποδέχονται και στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα, θυμίζουν τραμπικές μεθόδους.
Για τα άρθρα με θετικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Έχω γράψει πολλά άρθρα, όπως και τον Μπάιντεν, ενώ όσοι κατακρίνουν δεν καταλαβαίνουν τι σκέφτονταν οι νέοι Έλληνες εκείνη την εποχή, είπε, λέγοντας πως η συμμετοχή έδειχνε μία ενσυναίσθηση, μία διάθεση για συνεισφορά.
«Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώριζα από το 2012, επέλεξα τον Αλέξη Τσίπρα για πολλούς λόγους. Γνωρίζοντας και τους δύο προσωπικά, μπορώ να σας πω πως το ποιόν ενός ανθρώπου δεν συγκρίνεται του ενός με τον άλλον. Ποτέ δεν θα έμπαινε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κουλτούρα στο Μαξίμου που θα έκανε παρακολουθήσεις. Ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Το έχω ζήσει από κοντά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως ο ίδιος χρεώνει τις παρακολουθήσεις προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι προσωπική μου εκτίμηση, δεν είμαι εγώ εισαγγελέας», είπε.
Αναφορικά με τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές συγκρούσεις ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως έτεινε χείρα φιλίας, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε τέτοια υπονόμευση. «Συνομίλησα με τους 4, με την ομάδα τους γενικά, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο μου, αλλά και τηλεφωνικώς έπειτα, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν’ ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι «δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω». Το ίδιο ζήτησα κι από τον κ. Τεμπονέρα. Να τους μιλήσει, να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηρικά.
Σχετικά με την διαρροή για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως έχει εξαιρετική σχέση και διέψευσε πως ο πρώην πρωθυπουργός του έχει αρνηθεί συνάντηση. «Έχω υπάρξει ο πρώτος ο οποίος είπα ότι θα τηρήσω το καταστατικό του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.
Τα 37 δισ. «μαξιλάρι» τα φτάσαμε επειδή η χώρα είχε υπεραπόδοση. Μέχρι και ο κ. Δραγασάκης είπε «αν έπρεπε να είναι 37 ή 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε». Αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: Εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού -το οποίο έχτισε ο ελληνικός… pic.twitter.com/GWDO3PAhs8
— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 16, 2023
Επί του προσωπικού - Ο γάμος με τον Τάιλερ και η τεκνοθεσία
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο ΑΝΤ1 πρόβαλε απόσπασμα συνέντευξης και του συζύγου του Τάιλερ Μακμπέθ, με τον κ. Κασσελάκη να αστειεύεται και να λέει πως εκείνος είναι καλύτερος από τον ίδιο στις συνεντεύξεις. Αναφερόμενος στον γάμο του είπε πως ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την αλήθεια του και πως είναι υπερήφανος για τον σύζυγό του.
Αναφερόμενος στα όσα είπε για την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη σε όσους έθιξε. Ο ίδιος είπε πως υπάρχει διαφορά κουλτούρας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και φυσικά θα ήθελε να αποκτήσει παιδιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει την ισότητα», είπε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει προτείνει από πέρσι στη Βουλή. Αναφορικά με το τετ α τετ με τον κ. Μητσοτάκη είπε πως το συζήτησαν με τον πρωθυπουργό να του λέει πως θα έρθει στη συζήτηση εντός της τετραετίας (σ.σ. ο γάμος των ομοφύλων). «Ισότητα σημαίνει ισότητα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Όνειρό μου είναι ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδας να ζήσει το όνειρό του στη χώρα του».
Σχετικά με το εάν ο Τάιλερ Μακμπέθ θα έχει ρόλο, είπε πως θα έχει στην κοινωνία, με τον ακτιβισμό και όχι στο κόμμα. Τέλος, όσον αφορά στη στράτευση, ο ίδιος είπε πως θα πάει στον στρατό όπως ορίζουν οι νόμοι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την άνοιξη.
Για τον στρατό και τον φράχτη στον Έβρο
«Η Ελβετία στον στρατό δίνει στους νέους που είναι φαντάροι τον μισθό που παίρνουν στην αγορά εργασίας και εμείς δίνουμε επτά ευρώ», είπε για τις αναφορές για επαγγελματικό στρατό. «Η Αριστερά είναι πρωτίστως πατριωτική, άλλοι είναι που εργαλειοποιούν τον φράχτη», είπε ο κ. Κασσελάκης ρίχνοντας «βέλη» στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη ο πρωθυπουργός πήγε στον φράχτη για να αλλάξει ατζέντα.
«Εκείνη η επίσκεψη, 31 Μαρτίου, ήταν αυτή που με παρότρυνε για να μπλέξω με τα κοινά. Σκεφτόμουν τις 57 οικογένειες και ο πρωθυπουργός πήγε εκεί για να αλλάξει ατζέντα. Αυτό είναι χειραγώγηση του Έλληνα πολίτη», είπε και συνέχισε μιλώντας για τον φράχτη. Ο πρωθυπουργός, είπε, πως εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα. «Τώρα για τον φράχτη, εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο», είπε.
Για το μεταναστευτικό
Ο κ. Κασσελάκης είπε πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. «Υπάρχουν μερικές εκφράσεις οι οποίες γίνονται πυροτεχνήματα, του τύπου «σύνορα, ποιος θέλει σύνορα». Βεβαίως και θέλουμε σύνορα. Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει να γίνονται push-backs. Πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το θέμα του ναυαγίου έξω από την Πύλο».
Το φορολογικό νομοσχέδιο
Αναφορικά με την οικονομία ο κ. Κασσελάκης μίλησε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ λέγοντας πως αυτή η πρόταση ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η κοστολόγηση είναι 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά είναι και δύσκολη. Για ποιο λόγο; Γιατί όταν επιτρέπεις σε κάποιον να έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του, ειδικά σ’ ένα τόσο χαμηλό εισόδημα, αυτό επιστρέφει σε κατανάλωση στην αγορά».
Συνεχίζοντας είπε: «Εάν δείτε τις θέσεις που είχα βγάλει και προεκλογικά, είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί. Είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Είναι πάρα πολύ πολύπλοκο, αλλάζει όλη την ώρα. Πρέπει να έχουμε έναν φορολογικό κώδικα, ένα φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας. Να μπορεί να ξέρει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, ο ξένος επενδυτής, σε τι πλαίσιο μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει».
Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στην συζήτηση που έχει προκύψει με το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε μειώσεις φόρων γιατί η χώρα βρισκόταν σε μνημονιακή περίοδο.
«Για τη φορολογία, ατομικό εισόδημα, πρέπει να είναι απλό. Αυτές οι διάφορες πηγές, διάφοροι συντελεστές, μπερδεύει όλο τον κόσμο και αλλάζουν όλη την ώρα και είναι αυθαίρετα. Είναι αυθαίρετα νούμερα, είναι αυθαίρετες επιλογές. Να έχουμε μια προοδευτική κλίμακα με ενιαίους συντελεστές, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Και να μπορεί να ξέρει ο Έλληνας τι φορολογείται. Νομίζω εκεί πρέπει να πάμε και μάλιστα, το πίστευα εδώ και καιρό, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα ότι ήταν και η θέση του Συνασπισμού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 αυτή», είπε.
Για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ
Εξηγώντας για το «μαξιλάρι» ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «στην ομιλία μου στο Economist απάντησα -βασικά ανέλυσα μάλλον την έκθεση της Standard & Poors για την επενδυτική βαθμίδα- όπου εκεί έλεγε η Standard & Poors ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου όντως ήταν μια τίμια κυβέρνηση. Είχε ένα δύσκολο έργο, το έφερε εις πέρας».
Συνεχίζοντας είπε πως σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σε βόλτα στον δρόμο προς τη Βουλή απάντησε στην ερώτηση «το 37 δεν θα μπορούσε να ήταν και λιγότερο;». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική και ότι θα έπρεπε να είχαμε ένα..».
«Ο Τσακαλώτος είχε εμμονή με τους φόρους»
Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ότι δεν αποφάσιζε μόνος του ο Τσακαλώτος ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε «ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει εικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;».
Έριξε δε τα βέλη του και στον κ. Τσακαλώτο λέγοντας πως «Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοσης των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής».
Για τον Παύλο Πολάκη
Ο κ. Κασσελάκης σχολίασε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ λέγοντας πως θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να πάψει να ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «η ΝΔ έχει έμμισθα τρολ». Αναφερόμενος στα λεγόμενα του κ. Σκουρλέτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως απέδειξε για ποιο λόγο θα έπρεπε να διαγραφεί, ενώ ξεκαθάρισε πως για τις κατηγορίες που αφορούν τα τρολς, το έχει ερευνήσει και δεν ισχύουν όσα έχουν ειπωθεί. Για τον κ. Πολάκη, είπε πως δεν ταυτίζεται με τα όσα έχει πει στο παρελθόν αλλά από όταν ανέλαβε δεν έχει δει κάτι τοξικό από αυτόν.
Για την Έφη Αχτσιόγλου
«Ο πρώτος είναι πρώτος, και ο δεύτερος είναι πρώτος», το έχω πει τρεις φορές μέχρι στιγμής.
— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 17, 2023
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ… pic.twitter.com/jctcK9UJxn
Για το ενδεχόμενο η κυρία Αχτσιόγλου και οι συνεργάτες της να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης είπε πως στην τελευταία του ομιλία απευθύνθηκε σε μέρος της «Ομπρέλας». Για την κυρία Αχιστόγλου είπε πως έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα αποχωρήσει, ενώ αναφέροντας πρόσωπα, έφερε το παράδειγμα του κ. Χαρίτση στον οποίον πρότεινε τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών, όπως ρόλο πρότεινε και στην κυρία Αχτσιόγλου η οποία ωστόσο επέλεξε να αφιερωθεί μετά τις εκλογές στην οικογένειά της.
«Πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες», είπε. «Τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να διεκδικήσουμε ξανά την κυβέρνηση όπως θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.
Για τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με τους στόχους που θέτει, ο ίδιος είπε πως δεν πρόκειται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το όραμά του. «Κατ' αρχάς δεν θεωρώ ότι είμαι πολιτικό πείραμα. Θεωρώ ότι είμαι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος εκλέχτηκε από μια βάση, από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με προγραμματικές προτάσεις που είχα θέσει. Μέχρι εκεί. Άρα νομίζω είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο εκλέχτηκα», είπε.
Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης είπε: «Δεύτερον, ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μίγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό, είναι λογικό αυτό. Η κοινωνική δυναμική είναι διαφορετική τώρα, από τον Απρίλιο-Μάιο της πρώτης εκλογής των βουλευτικών. Άρα νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε τους 600.000 συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν το 2023 και που μας ψήφισαν το 2019. Αλλά για να μπορέσουμε να πετύχουμε στις ευρωεκλογές, πρέπει να σεβαστούμε τον ψηφοφόρο, τον πολίτη, να κάνουμε τι, δηλαδή;».
Για την σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα
Για τη σχέση με τον Τσίπρα είπε πως «πολλοί λένε ότι είμαι φυτευτός του Μπάιντεν και του Τζορτζ Σόρος και όποιον θέλετε! Ο εαυτός μου είμαι, ο Στέφανος είμαι. Με τον Αλέξη χτίσαμε μια πολύ καλή σχέση ειδικά μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου που ταξιδεύαμε μαζί στην Ελλάδα εν μέσω της εκλογικής Επιτροπής και του εκλογικού αγώνα εκείνου».
Συνεχίζοντας είπε πως είναι ένας καλός, σεμνός, προσιτός άνθρωπος. Και κάθε φορά που μιλάμε, έχει την σοφία να μου πει «αυτή είναι η συμβουλή μου, αλλά γνωρίζω ότι εσύ θα αποφασίσεις το δικό σου». Αναφορικά με το εάν έλαβε στήριξη από τον κ. Τσίπρα, απάντησε «όχι, βέβαια. Όχι. Ο άνθρωπος ήταν τελείως ουδέτερος και καλά έκανε. Πώς να με υποστηρίξει; Με ποιο τρόπο να με υποστηρίξει; Να σας πω κάτι, κ. Χατζηνικολάου; Έπρεπε να κερδίσω την εκλογή μου μόνος μου. Δεν χρειάζομαι το μαξιλαράκι κανενός, μιας και λέμε για μαξιλάρια. Δεν χρειάζομαι. Βγήκα έξω στην κοινωνία και αυτό το οποίο απέδειξα, αν μου επιτρέπετε, είναι ότι δεν είναι μόνο ο Στέφανος ο οποίος κάνει ένα video. Ο Στέφανος βγαίνει έξω, μιλάει με κόσμο, αφουγκράζεται».
Για τα πλεονάσματα
«Άμα εμείς φτιάξουμε τη δημόσια Υγεία, που είναι 3% του ΑΕΠ -η δαπάνη του Έλληνα, όχι του κράτους, του Έλληνα η ιδιωτική δαπάνη- είναι περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ. Αν εμείς φτιάξουμε τη δημόσια Υγεία και αυτή η δαπάνη μειωθεί από τα 6,5 στα 3, είναι σαν να δίνουμε μια φοροαπαλλαγή στον Έλληνα και στα πιο αδύναμα στρώματα κατά 3,5 δισ. Γι' αυτό και λέω, όπως είπα και πριν, όταν κοιτάς το μίγμα φορολογίας, η φορολόγηση πρέπει να είναι μια εξίσωση που ακολουθεί τις επενδύσεις σου και την απόδοση των επενδύσεών σου. Η δημόσια Υγεία αποδίδει στην κοινωνία ένα πλεόνασμα, ένα κοινωνικό πλεόνασμα. Είναι έμμεση φοροαπαλλαγή για τον πολίτη», είπε ο κ. Κασσελάκης.
Για τα αμυντικά και την εξωτερική πολιτική
Ο κ. Κασσελάκης αναφερόμενος στις διεθνείς επαφές της χώρας μας, είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σύμμαχος χωρίς ανταλλάγματα, ενώ είπε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά, σημειώνοντας πως υπάρχει οπλισμός που έχει μεταφερθεί στην Ουκρανία και δεν έχει αντικατασταθεί στα νησιά.
Η επίσκεψη Ενρτογάν και ο διάλογος με την Τουρκία
«Τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, παρόμοια συνάντηση την είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, να σας θυμίσω. Ο διάλογος με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτος. Είναι καλό ότι χτίζουμε εμπιστοσύνη, ότι υπάρχει μια νηνεμία στις σχέσεις μας στο Αιγαίο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε έμπρακτα ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Ευρώπη και στο μεταναστευτικό και να έχουμε ένα καλό γείτονα δίπλα μας. Προφανώς όλη η θετική ατζέντα και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο αυτό, είναι κάτι ευπρόσδεκτο», σημείωσε.
Για τον πόλεμο στο Ισραήλ
Αναφορικά με το εάν συμφωνεί με τη στάση της χώρας μας απάντησε «όχι δεν συμφωνώ. Η ψήφος της χώρας μας στον ΟΗΕ που απείχε, για εμένα είναι -πώς να το πω- ντροπιαστική. Δεν με εκφράζει καθόλου προσωπικά. Δηλαδή το να λέει η διεθνής κοινότητα με μεγάλη πλειοψηφία ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και εμείς να απέχουμε, η Ελλάδα. Έχώ καταδικάσει και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουμε πλήρως τη Χαμάς και την τρομοκρατική δράση της στο Ισραήλ, που σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι και το γεγονός ότι κρατάνε ομήρους, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχίσει. Δηλαδή πόσα παραπάνω νοσοκομεία πρέπει να βομβαρδιστούν ή η Μονή του Αγίου Πορφυρίου; Πρέπει να βάλουμε ένα στοπ κάπου, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πρέπει ο Πρωθυπουργός να μπορεί να το πει».
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Ο κ. Κασσελάκης είπε πως σε όλα τα σχολεία που είχε πάει, είχε υποτροφίες. Στην συνέχεια μίλησε για συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια προκειμένου να αναβαθμιστεί και η παροχή στα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως είπε, είναι μεγάλη συζήτηση το ότι στην Ελλάδα δεν σπουδάζεις αυτό που επιθυμείς. «Δεν είμαι υπέρ των βανδαλισμών, δεν θα αφήσουμε τα πανεπιστήμια να ρημάξουν», είπε χαρακτηριστικά.
Για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Κασσελάκης είπε πως στη διακήρυξη του κόμματος καλύπτει όλο τον χώρο στο αριστερό φάσμα λέγοντας πως το ίδιο πρεσβεύει και το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ. «Το όνομα ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει, είμαστε υπερήφανοι για αυτό», είπε κλείνοντας την συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Αριστερά προφανώς είναι πατριωτική. Να θυμηθούμε τον Μανώλη Γλέζο με τη σημαία, να θυμηθούμε τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την επιστολή Ζαχαριάδη που ζητούσε από τον Μεταξά να βγουν οι Αριστεροί από τις φυλακές για να παλέψουν απέναντι στο φασισμό, τους εθνικούς αγώνες… pic.twitter.com/vvgof5eNEp
— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 16, 2023
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση