GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ σκοτώνεται κάθε 10 λεπτά στη Γάζα!»

Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα είναι «αδύνατο να περιγραφεί», λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης της υγείας του ΟΗΕ. Η συ...

Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα είναι «αδύνατο να περιγραφεί», λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης της υγείας του ΟΗΕ.
Η συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα έχει καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του παλαιστινιακού θύλακα και έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. .
Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 7 Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει περισσότερες από 250 επιθέσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εγκαταστάσεων, ασθενοφόρων και ασθενών, είπε ο Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι το ιατρικό σύστημα στη Γάζα ήταν « στα γόνατα». Συνολικά 25 επιθέσεις σε στόχους υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ αναφέρθηκαν την ίδια περίοδο, πρόσθεσε.
Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα είναι «αδύνατο να περιγραφεί», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με δεκάδες χιλιάδες από αυτούς να αναζητήσουν καταφύγιο σε νοσοκομεία και σχολεία, τα οποία αναπόφευκτα γεμίζουν με συνωστισμό.
Οι άνθρωποι ψάχνουν για καταφύγιο «οπουδήποτε μπορούν να το βρουν», είπε ο Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι «πουθενά και κανείς δεν είναι ασφαλής» στη Γάζα. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές, καθώς και η συνεχιζόμενη χερσαία επιχείρηση, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 10.800 θανάτους στη Γάζα, είπε ο Γκεμπρεγέσους. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ μετέδωσε επίσης ένα αυστηρό στατιστικό: «Κατά μέσο όρο, ένα παιδί σκοτώνεται κάθε δέκα λεπτά στη Γάζα».
Το Ισραήλ υποστήριξε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο πρεσβευτής της στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή ότι το έθνος του δημιούργησε μια ειδική ομάδα εργασίας για τη δημιουργία νοσοκομείων στο νότιο τμήμα του θύλακα.
«Το Ισραήλ βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη ΔΕΕΣ και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την εγκατάσταση πλοίων επιτόπιων νοσοκομείων και πλωτών νοσοκομείων», δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η Δυτική Ιερουσαλήμ «διευκόλυνε επίσης την ιορδανική αεροπορική ρίψη ιατρική βοήθεια σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα».
Ο Ερντάν είπε στη συνέχεια ότι το Ισραήλ υποτίθεται ότι έκανε περισσότερα για τη Γάζα από τον ίδιο τον ΠΟΥ ή οποιοδήποτε άλλο όργανο του ΟΗΕ, για αυτό το θέμα.
Η Ουάσιγκτον –ο βασικός σύμμαχος της Δυτικής Ιερουσαλήμ– παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι οι ισραηλινές ενέργειες είχαν οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό απωλειών στη Γάζα. «Πάρα πολλοί» Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ εναντίον της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να εισαγάγει μεγαλύτερες «ανθρωπιστικές παύσεις», ιδίως για να διευκολύνουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση