Από την Αίγυπτο όπου βρέθηκε για συνάντηση με τον ομόλογό του Σ. Σούκρι, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν απέρριψε κάθε περίπτωση βίαιη...
Από την Αίγυπτο όπου βρέθηκε για συνάντηση με τον ομόλογό του Σ. Σούκρι, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν απέρριψε κάθε περίπτωση βίαιης μετατόπισης Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.
Η Τουρκία συμφωνεί με την Αίγυπτο και απορρίπτει την εξορία των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στον θύλακα αυτόν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο.
Την στιγμή που όλος ο αραβικός κόσμος φοβάται πως η στρατηγική του Ισραήλ έχει σαν στόχο την οριστική εκδίωξη των Παλαιστινίων από την Λωρίδα της Γάζας, οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου απορρίπτουν το ενδεχόμενο.
H Αίγυπτος και η Ιορδανία φοβούνται την επ΄ αόριστον μετακίνηση προσφύγων στο έδαφός τους, ενώ η Τουρκία δρα ως προστάτιδα δύναμη των μουσουλμανικών χωρών
Ο Φιντάν, στο πρώτο του ταξίδι στην Αίγυπτο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει για να εμποδίσει την εξάπλωση της σύγκρουσης και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη βάση της λύσης των δύο κρατών.
Πρόσθεσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές συντονίζουν τις ενέργειες τους με το Ισραήλ ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Η συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών
Στην συνέντευξη τύπου με τον υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι το Σάββατο, ο Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε την θέση της Τουρκίας να μην υπάρχει προσφυγικό κύμα από την Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο. Αυτή είναι και η πάγια θέση της Αιγύπτου. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας, ευχαρίστησε ακόμη τις αιγυπτιακές αρχές για την υποδοχή τριών τουρκικών αεροπλάνων με ανθρωπιστική βοήθεια.
O υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σ.Σούκρι υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν στο Κάιρο.
Ο Χακάν Φιντάν συνέχισε λέγοντας πως γίνονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ για το πώς θα διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα της Ράφα. Η αιγυπτιακή πλευρά επανέλαβε πως η δική τους πλευρά των συνόρων παραμένει ανοιχτή και το πέρασμα διακόπηκε με ευθύνη της Ισραηλινής πλευράς, εξαιτίας των βομβαρδισμών.
Ο Ισραηλινός στρατός επανέλαβε πως κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το πέρασμα, χωρίς πρότερη ενημέρωση. Μέχρι στιγμής η Αίγυπτος έχει παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια (που παραμένει καθηλωμένη στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς) από την Τουρκία, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία και τον ΠΟΥ.
Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες των δύο υπουργώ Εξωτερικών.
Κοινές δηλώσεις Σίσι-Φιντάν
Νωρίτερα ο Χακάν Φιντάν και ο Πρόεδρος Σίσι ζήτησαν από κοινού την «προστασία των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας από πολιτικές «συλλογικής τιμωρίας μέσω πολιορκίας, λιμοκτονίας και μετατοπισμού».
Συνέχισαν ζητώντας μεγαλύτερες διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό βίας στην Λωρίδα της Γάζας και την επαναφορά της ηρεμίας. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε επιπροσθέτως συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής βασάνου των Παλαιστινίων στην Γάζα.
Με πληροφορίες από Ahram και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση