GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΛΕΜΟΣ στην Μέση Ανατολή! ΜΕΓΑΛΗ επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με δεκάδες νεκρούς...

Η Χαμάς εξαπέλυσε σήμερα τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνο...

Η Χαμάς εξαπέλυσε σήμερα τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας, με εκπρόσωπο του Ισραηλιού στρατού να κάνει λόγο για χιλιάδες.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση πολέμου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας.

Μάλιστα, το Ισραήλ εξαπολύει με τη σειρά του επιθέσεις κατά στόχων της Χαμάς στη Γάζα, με τον Νετανιάχουν να τονίζει σε μήνυμά του πως το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και θα νικήσει.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας, απαγορεύοντας την κυκλοφορία του κόσμου σε εξωτερικούς χώρους ενώ ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων στρατιωτικών. Μεταξύ των ‘αποκλεισμένων’ περιοχών είναι το Τελ Αβίβ και η Μπερσέμπα.

Όπως μετέδωσε οι Times του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας αντιμετωπίζει μαχητές της Χαμάς σε επτά διαφορετικά σημεία, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σημερινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Καταιγίδα Αλ-Άκσα» στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν και εξηγώντας ότι η επίθεση γίνεται σε αντίποινα για τις βιαιοπραγίες των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος και την αυξανόμενη επιθετικότητα των εποίκων.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Την Παρασκευή, νεαρός Παλαιστίνιος, μόλις 19 ετών, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων με Εβραίους εποίκους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο χωριό Χαουάρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού μια οικογένεια Ισραηλινών δέχθηκε πυρά όταν βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ο Αμπάς έκανε την παραπάνω δήλωσε έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.


Νεκροί και τραυματίες
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών δυνάμεων, ανατολικά του καταυλισμού Μπουρέιτζ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ο ένας από τους τραυματίες φέρεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Ταυτόχρονα, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των παλαιστινιακών δυνάμεων, με τους δύο να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο θάνατος μίας γυναίκας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν εντός της Γάζας, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες. Ωστόσο, το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS, μετέδωσε πως τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Συγκρούσεις στους δρόμους
«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικών στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων καθώς και ενόπλους πάνω σε τζιπ να κινούνται στην ύπαιθρο.

Παλαιστινιακά μέσα ανέφεραν επίσης ότι αριθμός Ισραηλινών συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από μαχητές ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κυκλοφόρησαν βίντεο που φαίνεται να δείχνει ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τεθωρακισμένο.

Στη Γάζα, οι κάτοικοι μπορούσαν να ακούσουν τον βρυχηθμό από τις εκτοξεύσεις ρουκετών ενώ ανέφεραν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών. Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι ομάδες είχαν αποσταλεί σε περιοχές στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα και ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την αιφνιδιαστική επίθεση που δέχτηκε σήμερα το Ισραήλ από τη Χαμάς με ομοβροντία ρουκετών, με μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση σφοδρών ρουκετών κατά του Ισραήλ. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».

Πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς: Άνευ προηγουμένου και πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ από τη Γάζα
«Μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή και πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ από τη Γάζα. Υπάρχουν πολλά θύματα» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς.
«Αναμένουμε από τους φίλους μας να εκφράσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον λαό και τα σύνορά του» υπογραμμίζει ο Ισραηλινός πρέσβης.
Επικαλούμενος τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει πως «τρομοκράτες διείσδυσαν από τη θάλασσα, από τον αέρα και από το έδαφος. Περίπου 2.200 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ». Σημειώνει πως ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί περίπου 2.200 πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και ότι οι τρομοκράτες διείσδυσαν στο Ισραήλ μέσω «της θάλασσας, του αέρα και της ξηράς», καθώς και ότι δεκάδες χιλιάδες εφεδρικό προσωπικό θα κινητοποιηθεί λόγω της κατάστασης. .

Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στην Ιερουσαλήμ
«Από τις 8:15 το πρωΐ τοπική ώρα ηχούν για έκτη συνεχόμενη φορά οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ. Στις 6:30 άρχισαν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και συνεχώς ακούγονται εκρήξεις. Αυτή τη στιγμή ακούω ένα κρότο έξω από την πόλη. Τον τοποθετώ βορειοδυτικά. Στις έξι και μισή λοιπόν, άρχισαν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας με κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ» είπε μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ο Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν.
Όπως ενημέρωσε δύο φορές ακούστηκαν σειρήνες στην πόλη Ντιμόνα που είναι πόλη στο νότιο Ισραήλ όπου υπάρχουν και πυρηνικά εργοστάσια.

«Στο διάγγελμά του ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μωχάμαντ Ντεφ, μίαμιση ώρα από την αρχή των εκτοξεύσεων ανακοίνωσε ότι αρχίζει η επιχείρηση «θύελλα του Αλ – Άκσα» και την συνέδεσε με τον μεγάλο αριθμό Εβραίων πιστών που στη διάρκεια των εορτών τους ανέβηκαν στο προαύλιο του Τεμένους Αλ-Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ» ανέφερε.
Ο καθηγητής διέψευσε τις πληροφορίες πως ισλαμιστές έχουν εισέλθει στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβιβ. «Έχουν εισέλθει όμως ομάδες από κουκουλοφόρους Παλαιστινίους σε πόλεις της μεθορίου που η ονομασία τους δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο».
«Η αντιπυραυλική ασπίδα που διαθέτει το Ισραήλ (Iron Dome) φυσικά και λειτούργησε γι΄αυτό και ενώ ο Μωχάμαντ δήλωσε στο διάγγελμά του ότι από τις 6:30 το πρωΐ έως τις 8:30 έχουν εκτοξευτεί 5.000 ρουκέτες, σίγουρα δεν έφτασαν στο έδαφος του Ισραήλ γιατί σε αυτή την περίπτωση θα επικρατούσε πανικός, πράγμα που δεν ισχύει.
Όπως σημείωσε, «Η συγκεκριμένη σημερινή πυραυλική επίθεση είναι γεγονός ότι ξάφνιασε την κοινωνία. Το γεγονός ότι βρέθηκαν και κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι να είναι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων, καταδεικνύει καταφανή αποτυχία από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Ήταν μεγάλη εντύπωση το γεγονός αυτό. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έχει αποφασιστεί ότι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την οριογραμμή του Ισραήλ με τη Γάζα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί».
Ενημέρωσε πως πως «φορείς των εφέδρων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για τη δικαστική μεταρρύθμιση αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα υπακούσουν στην κυβέρνηση και θα επιστρατευτούν».

Στηρίζει τους Παλαιστίνιους το Ιράν – Να σταματήσει η αποκλιμάκωση λέει η Σαουδική Αραβία
Τη στήριξή του στους Παλαιστίνιους για την επίθεση κατά του Ισραήλ εξέφρασε το Ιράν.
Συγκεκριμένα, ο Ραχίμ Σαφάβι, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη τους παλαιστίνιους μαχητές για την μεγαλύτερη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ISNA news.

«Συγχαίρουμε τους παλαιστίνιους μαχητές. Θα σταθούμε δίπλα στους παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ», δήλωσε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ζήτησε να σταματήσει άμεσα η κλιμάκωση.

Το υπουργείο της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την κατοχή και επανέλαβε την έκκληση για μια αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ερντογάν ζητά αυτοσυγκράτηση
Στις εξελίξεις στο Ισραήλ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του, ΑΚΡ. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε: «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από παρορμητικά βήματα που κλιμακώνουν την ένταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση