GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΡΟΦΗ (μέσω Κασσελάκη) για το Κυπριακό!"ΑΠΟ ΕΚΕΙ όπου διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017...”

Την προτεραιότητα που δίνει στο Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα και πάλι συγγνώμη για την αναφορά του σε “κρατίδιο” αναφορικά με το ψευδοκράτος...


Την προτεραιότητα που δίνει στο Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα και πάλι συγγνώμη για την αναφορά του σε “κρατίδιο” αναφορικά με το ψευδοκράτος, υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τις χθεσινές επαφές και δηλώσεις του στην Λευκωσία, αλλά...

Μέσα σε όλα αυτά που είπε ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κι ένα νέο -και πολύ σοβαρό- “αλλά”. Υποστηρίζοντας τη λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Κασσελάκης τόνισε «τη σημασία που αποδίδουμε” -ως αξιωματική αντιπολίτευση- “στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί όπου διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017”. Κι αυτό μπορεί να ακούγεται ως δευτερεύον αλλά -αντιθέτως- είναι πολύ κρίσιμο σημείο...

Το θέμα του Κραν Μοντανά είναι, από τότε, κομβικό σε ο,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού. Το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017 στο ελβετικό θέρετρο είχε οριστικοποιήσει το αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από την μία ήταν ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, από την άλλη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και στη μέση ο ΟΗΕ.

Το επίμαχο θέμα της Διάσκεψης είχε να κάνει με τις λεγόμενες εγγυήσεις και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Μετά το ναυάγιο, η διελκυστίνδα διατηρήθηκε όλα τα επόμενα χρόνια, έως και σήμερα.

Αποτέλεσε μάλιστα και ένα από τα βασικά σημεία τριβής και αντίθεσης, αναφορικά με το εθνικό θέμα, κατά τις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο. Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι -τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο- ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που τελικά επικράτησε, ασπαζόταν τη θέση ότι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών χρειάζονται αλλαγές σε σχέση με το -θεωρούμενο ευνοϊκό για την τουρκική πλευρά- πλαίσιο του Κραν Μοντανά.

Ενδιαφέρουσα είναι και η λεπτομέρεια ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, που εξελέγη ως “αντάρτης” του Δημοκρατικού Συναγερμού, διετέλεσε αρχικά διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου του Ν. Αναστασιάδη, την περίοδο του 2017 ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ λίγους μήνες αργότερα τοποθετήθηκε υπουργός Εξωτερικών.

Αφήνοντας εκτός δεύτερου γύρου τον επίσημο υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναμετρήθηκε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη που είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Πρώην πρέσβης και υφυπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια, ο κ. Μαυρογιάννης είχε διακηρυγμένη θέση -όπως και ο κ. Νεοφύτου- για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά. Κατηγορούσαν μάλιστα τον κ. Χριστοδουλίδη -τον οποίο στήριζε και το ΔΗΚΟ του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου- ότι με τη λογική της επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση “ακυρώνει τα βήματα προόδου που είχαν γίνει”.

Ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνταχθεί -εάν δεν είχε παροτρύνει κιόλας- τον Ν. Αναστασιάδη στη θέση που κράτησε, χωρίς έκτοτε να την μεταβάλλει. Καθώς λοιπόν τώρα “συζητείται” η επάνοδός του στον ΣΥΡΙΖΑ, στο παρασκήνιο λέγεται ότι με τις δηλώσεις που έκανε για το Κραν Μοντανά ο κ. Κασσελάκης του έκλεισε ...διπλωματικά την πόρτα!
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *