GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Η ΝΙΚΗ του Κασσελάκη, ο ρόλος του Πολάκη και ο Τσίπρας..."

Βασιλική Σιούτη Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την έκπληξη και είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. ...


Βασιλική Σιούτη

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την έκπληξη και είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στρατηγός της νίκης του, ο Παύλος Πολάκης, έχει κάθε λόγο για να πανηγυρίζει κι αυτός, ενώ το αποτέλεσμα έκανε και τον Αλέξη Τσίπρα να χαμογελάσει.

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες  επέλεξαν με μεγάλη διαφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, ψηφίζοντας «ανανέωση και διεύρυνση». Αντιθέτως, η Εφη Αχτσιόγλου, αν και εμφανιζόταν ως «ακλόνητο φαβορί» και είχε μαζί της το μεγαλύτερο μέρος του κομματικού μηχανισμού, δεν έκανε τον περίπατο που φανταζόταν ότι θα κάνει. Το επιτελείο της είναι ακόμα σοκαρισμένο από το αποτέλεσμα και σύμφωνα με πληροφορίες, χθες μετά την ψυχρολουσία, υπήρχε προβληματισμός ακόμα και για το αν πρέπει να πάει στον δεύτερο γύρο ή να εγκαταλείψει την κούρσα και να εξετάσουν ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα.
 
Στα δύο στρατόπεδα
Η Αχτσιόγλου είναι μεθοδική και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της. Για τη μάχη της διαδοχής ήταν έτοιμη από καιρό. Είχε σχέδιο, είχε υποστήριξη, είχε και στρατηγούς. Τίποτα όμως, από όσα σχεδίασαν, δεν πήγε καλά.

Όταν εμφανίστηκε ο Κασσελάκης, αυτή και οι συνεργάτες της τον υποτίμησαν. Εκτίμησαν ότι ήταν μία κίνηση απελπισίας του Πολάκη για να εκβιάσει την παραμονή του στο παιχνίδι, καθώς γνώριζε ότι αν επικρατούσε εκείνη, αυτός μαζί με μερικούς ακόμα δεν θα παρέμεναν σε θέση ισχύος. Υπήρχαν, άλλωστε, και οι σχετικές προειδοποιήσεις.

Η Εφη Αχτσιόγλου παλαιότερα ήταν στο πολιτικό ρεύμα των «53». Όταν όμως άρχισε να αποκτά μεγαλύτερες φιλοδοξίες, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να παραμένει σε μια μειοψηφική τάση. Έτσι επέλεξε το «εντός-εκτός», μαζί με κάποια άλλα στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Τα πρόσωπα αυτά αποτελούν τους βασικούς συμμάχους της και είναι οι δικοί της στρατηγοί. Όλοι τους έχουν παρόμοιες πολιτικές θέσεις με της «Ομπρέλας», αλλά ήθελαν να είναι και δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο αντλούσαν την ισχύ τους, αν και αυτό το τελευταίο εκείνοι θεωρούν ότι δεν είναι έτσι, καθώς πιστεύουν ότι είναι αυτόφωτοι και δεν χρωστάνε κάτι στον Αλέξη Τσίπρα.

Όταν εκείνος παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος (και είναι προφανές ότι κάτι μεσολάβησε, καθώς μετά τις εκλογές είχε δηλώσει ότι θα παρέμενε), η ομάδα Αχτσιόγλου μαζί με την «Ομπρέλα» και τους εκπροσώπους της κομματικής γραφειοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν μπροστά το σχέδιο για να πάρουν το κόμμα από τους προεδρικούς και τους λεγόμενους πασοκογενείς.

Αμέσως μετά την παραίτηση Τσίπρα, πολλά μέσα προεξοφλούσαν ότι η Αχτσιόγλου θα ήταν η επόμενη πρόεδρος του κόμματος. Τότε σημειώθηκε η πρώτη «διάσπαση» των προεδρικών, με στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ραγκούσης να περνάνε στο απέναντι στρατόπεδο – σπεύδοντας να δικαιώσουν ίσως τον χαρακτηρισμό τους ως προεδρικοί ή από ανησυχία να μην τον απολέσουν στη διάδοχη κατάσταση. 
Στο στρατόπεδο των προεδρικών δεν ήταν κανείς έτοιμος για την παραίτηση Τσίπρα και κανείς δεν την επιθυμούσε. Δεν υπήρχε ούτε σχέδιο, ούτε προγραμματισμός για την επόμενη μέρα. Προεξοφλούσαν όμως ότι αν εκλεγόταν η Αχτσιόγλου θα προχωρούσε μαζί με τους στρατηγούς της σε «εκκαθαρίσεις». Δεν είχαν ωστόσο κανέναν για να θέσει υποψηφιότητα με αξιώσεις. Οι προεδρικοί ξεχώρισαν τον Διονύση Τεμπονέρα, θεωρώντας ότι έχει όλα τα προσόντα, αλλά ο ίδιος δεν δεχόταν να είναι υποψήφιος με αυτή τη διαδικασία και χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για το τι κόμμα θέλουν.

Στη συνέχεια υπήρξε αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των Παππά, Πολάκη και Σπίρτζη, με αποτέλεσμα η ισχυρή συμμαχία των τριών «σωματοφυλάκων» του Τσίπρα να πληγεί. Όταν ο Παππάς εκδήλωσε την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος, ούτε ο Πολάκης ούτε ο Σπίρτζης το βρήκαν καλή ιδέα, καθώς δεν εκτιμούσαν ότι μπορεί να τα καταφέρει. Επιπλέον ο Σπίρτζης ήταν ενοχλημένος γιατί δεν είχε εκλεγεί βουλευτής και τα είχε και με τη Δούρου και με τον Παππά, που θεωρούσε ότι δεν τον στήριξαν. Η ομάδα διασπάστηκε, με τον Σπίρτζη να παίρνει αποστάσεις και τον Παππά να κατεβαίνει υποψήφιος, ως εκπρόσωπος των προεδρικών, οι οποίοι όμως, μετά την παραίτηση του Τσίπρα από τη θέση του προέδρου, δεν υπήρχαν σε ένα ενιαίο στρατόπεδο.

Μόνο ο Πολάκης διάβασε εγκαίρως το σχέδιο της συμμαχίας Αχτσιόγλου-«Ομπρέλα» και ήταν αποφασισμένος να τους το χαλάσει αναζητώντας τον τρόπο.

Ο Τσακαλώτος, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, δεν έβαλε υποψηφιότητα για να διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στην Αχτσιόγλου, αλλά για να την βοηθήσει να κερδίσει και να ελέγξουν μαζί το κόμμα. Ο στόχος ήταν να βγει δεύτερος εκείνος, ώστε να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι και να μην περάσει κάποιος από αυτούς στο δεύτερο γύρο. Το σχέδιο τους ήθελε πρώτη την Αχτσιόγλου και δεύτερο τον Τσακαλώτο, για να μην υπάρχει περιθώριο να περάσει η ηγεσία στους προεδρικούς.

Η συμμαχία των δύο είναι παλιά και κρατάει χρόνια. Ο Τσίπρας προσπάθησε να τους την χαλάσει όταν πήρε τον τομέα των Οικονομικών από τον Τσακαλώτο και τον έδωσε στην Αχτσιόγλου. Δεν το πέτυχε όμως. Όλα πήγαιναν όπως τα είχαν σχεδιάσει. Μέχρι που ο Πολάκης βρήκε τον υποψήφιο που θα έβαζε στην κούρσα της διαδοχής για να τους χαλάσει το σχέδιο. Εκείνον που θα μπορούσε να βγει δεύτερος για να μην μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον ομογενή Στέφανο Κασσελάκη, με καταγωγή από τα Χανιά και κοινό φίλο τον δικηγόρο Καπνισάκη, από την επιτροπή διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή ψηφοφορία τον δικαίωσε με το παραπάνω, καθώς βγήκε όχι δεύτερος –όπως ήταν το αρχικό σχέδιο–, αλλά πρώτος, ξεπερνώντας την αρχική προσδοκία.

Ο ρόλος του Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μην εμπλακεί στη διαδικασία, κρατώντας αποστάσεις και μια διακριτική στάση. Στο προσκήνιο. Γιατί στο παρασκήνιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο ίδιος στηρίζει τον Κασσελάκη. Στην αρχή ήταν ουδέτερος, παρά την πικρία για κάποια πρόσωπα που προκάλεσαν αρκετά περιστατικά, τα οποία έμειναν στο σκοτάδι.

Υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα αναφέρουν ότι κάποιοι του έδωσαν αφορμές και υπήρξαν πολλά αθέατα και άγνωστα γεγονότα που τον πίκραναν (όπως π.χ η προσπάθεια να ακυρώσουν πολιτικές αποφάσεις του από την επόμενη μέρα της παραίτησης του).

Ο Στέφανος Κασσελάκης λέει την αλήθεια πάντως όταν υποστηρίζει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τον «φύτεψε» ο Τσίπρας. Εκείνος τον έβαλε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ζήτησε από τους συνεργάτες του να τον βοηθήσουν με τα ελληνικά ΜΜΕ, σε πρώτη φάση. Ο ναύαρχος Αποστολάκης, ο Νίκος Καρανίκας και ο Γιώργος Τσίπρας δεν είναι από τα πρόσωπα που θα στήριζαν τον Κασσελάκη εάν ο Τσίπρας δεν το ήθελε.


Θα υπάρξει δεύτερος γύρος;
Στις χθεσινές εκλογές συγκρούστηκαν ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ, η κομματική γραφειοκρατία με τον ευρύτερο, νέο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον διαμόρφωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η Αχτσιόγλου είναι πραγματικά γέννημα-θρέμμα της κομματικής νομενκλατούρας. Κόρη ευκατάστατου δικηγόρου από τα Γιαννιτσά και παλαιού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, του Θέμη Αχτσιόγλου που αρθρογραφεί στα κομματικά μέσα, γνώριζε πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα, πριν ακόμα αποφασίσει να κάνει καριέρα σε αυτό.

Κάποιοι την θεωρούν παιδί του κομματικού σωλήνα, αφού όσα έχει κάνει επαγγελματικά σχετίζονται με το κόμμα και τις δυνατότητες που της έδωσε. Αρχικά ως μετακλητή στο γραφείο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τότε, Γιώργου Κατρούγκαλου, μετά ως διευθύντρια του γραφείου του στο υπουργείο Εργασίας, μέχρι να την κάνει υπουργό ο Αλέξης Τσίπρας και μετά βουλευτή του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ακριβώς το αντίθετο προφίλ, καθώς η επαγγελματική του πορεία δεν σχετίζεται με το κόμμα, ωστόσο και η δική του οικογένεια είχε γνωριμίες που βοήθησαν την καριέρα του. Προέρχεται όμως από την αγορά –ο ίδιος λέει και από την κοινωνία– και ως τώρα δεν βιοποριζόταν από το κόμμα.

Οι δυο τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά και την παρουσία των συντρόφων τους. Ο Κασσελάκης, αν και ΛΟΑΤΚΙ, δεν δίστασε να παρουσιάσει δημόσια τον σύντροφό του, ρισκάροντας το πολιτικό κόστος που μπορεί να είχε αυτό. Αντιθέτως, η Αχτσιόγλου έκρυψε τον δικό της σύντροφο για να μην έχει πολιτικό κόστος, λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα του, παρότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην καμπάνια της. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποτελεί κόκκινο πανί, όχι μόνο για τους πασοκογενείς που τους έχει επιτεθεί, αλλά και για τους υποστηρικτές του Τσίπρα που θεωρούν ότι συνέβαλε στο να οδηγηθεί στην παραίτηση.

Στο επιτελείο της Αχτσιόγλου το κλίμα είναι βαρύ από εχθές. Ο Τσακαλώτος θα τη στηρίξει όπως ήταν αυτονόητο, αλλά δύσκολα θα αντιστραφεί το αποτέλεσμα που καταγράφηκε. Θα μείνει η Αχτσιόγλου να τσαλακωθεί κι άλλο ή θα φυγομαχήσει για να γλιτώσει τη μεγαλύτερη φθορά; Οι πληροφορίες λένε ότι τα εξετάζει όλα. Το κόμμα διχάστηκε βαθιά μετά την παραίτηση Τσίπρα, ο οποίος ήταν και αυτός που το κρατούσε ενωμένο. Θα τα καταφέρει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο ο επόμενος πρόεδρος; Δύσκολο, ειδικά με όσα λέγονται, γίνονται και αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες.

1 σχόλιο

  1. Ώστε έτσι ο Κρητίκαρος ο Πολάκης! Ο λεβέντης! Ο αντρειωμένος! Πες μου ποιόν στηρίζεις να σου πω ποιος είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *