GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ πληρώσαμε από το market pass μέσα σε ένα εξάμηνο...

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μια μερίδα κόσμου ξεσηκώνεται για τις πετσέτες, άλλη για τις ταυτότητες, αλλά καμία για την ακρίβεια στην ο...


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μια μερίδα κόσμου ξεσηκώνεται για τις πετσέτες, άλλη για τις ταυτότητες, αλλά καμία για την ακρίβεια στην οποία η χώρα μας είναι ευρωπαία πρωταγωνίστρια και σχεδόν παγκόσμια!

Κι ενώ αυτό θα μπορούσε να ενώσει τους πάντες σε κινητοποιήσεις, όπως στο εξωτερικό, εδώ η ακρίβεια που κυρίως δημιουργείται από αισχροκέρδεια, τρώει το καθημερινό πορτοφόλι μας ως μια νέα κανονικότητα.

Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα: Η Γαλλία σε συμφωνία με εμπόρους και παραγωγούς τροφίμων για μείωση των τιμών σε 5.000 καθημερινά προϊόντα, η Ιταλία θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία μεταξύ παραγωγών και εμπόρων για πλαφόν στις τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, στην Ουγγαρία ο Όρμπαν επέβαλε υποχρεωτικές μειώσεις στις τιμές ορισμένων τροφίμων, ενώ στην Πορτογαλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στα οποία περιλαμβάνεται και η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

Στην Ελλάδα, μας πετάνε στάχτη στα μάτια το market pass, για να μην θιγούν τα εταιρικά συμφέροντα και “η ελεύθερη οικονομία”, και οι πολίτες νομίζουν ότι κάτι έγινε. Ωστόσο οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μας ληστεύουν!

Μιάμιση φορά το δημοσιονομικό κόστος του Market Pass, ήτοι 388 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν επιπλέον καταναλωτές για τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης το πρώτο εξάμηνο εφέτος, χωρίς μάλιστα να βάλουν στο καλάθι του σούπερ μάρκετ κάτι επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Circana (πρώην IRI), στο εξάμηνο οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου των σούπερ μάρκετ ανήλθαν στα 4,428 δισ. ευρώ, έναντι 4,040 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,6%.

Περιόρισαν τις αγορές οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας
Η αύξηση κατά 388 εκατ. ευρώ στην αξία πωλήσεων ήταν εξ ολοκλήρου πληθωριστική, καθώς την ίδια περίοδο καταγράφηκε μηδενική αύξηση του όγκου των πωλήσεων, όταν πέρυσι στο εξάμηνο ο όγκος είχε αυξηθεί κατά 0,5% έναντι του 2021.

Το δημοσιονομικό κόστος για το Market Pass το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι “ωφελούμενοι” είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

Στο πρώτο εξάμηνο, όλες οι giga κατηγορίες προϊόντων, δηλαδή τρόφιμα, είδη νοικοκυριού και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, σημείωσαν υψηλότερο πληθωριστικό τζίρο, με τα είδη διατροφής να έχουν τη μερίδα του λέοντος στα 3,379 δισ. ευρώ έναντι 3,094 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2022.

Τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών στο εξάμηνο καταγράφουν οι κατηγορίες των σνακ με +14,9%, ακολουθούν τα είδη προσωπικής υγιεινής με +13,1%, στην τρίτη θέση βρίσκονται τα γαλακτοκομικά με +12,7%, ακολουθούν τα είδη καθαρισμού σπιτιού με +11,3% και τα είδη σπιτιού με +10%.

Όσον αφορά τις πωλήσεις σε όγκο, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα δημητριακά (-4,2%) και τα κατεψυγμένα τρόφιμα (-4,1%), ενώ ακολουθούν τα είδη καθαρισμού σπιτιού (-2,3%), τα συσκευασμένα τρόφιμα (-1,8%), τα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς (-0,8%), τα γαλακτοκομικά (-0,6%) και τα άλλα είδη σπιτιού (-0,5%).

Στον αντίποδα τέσσερις κατηγορίες σημειώνουν αύξηση του όγκου των πωλήσεων (τα σνακ 4,9%, τα μη αλκοολούχα ποτά 1,9%, τα αλκοολούχα ποτά 0,2% και τα είδη προσωπικής υγιεινής 2,2%).

Επέλαση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Προκειμένου οι καταναλωτές να αναχαιτίσουν το ανελέητο σφυροκόπημα της ακρίβειας συνέχισαν να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων στη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 ανέρχεται πλέον στο 26,3%, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της Lidl.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των «ανωνύμων» προϊόντων είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των επωνύμων. Δηλαδή, και πληρώνουμε πιο ακριβά, και καταναλώνουμε χειρότερης ποιότητας προϊόντα!

Και η ανηφόρα των τιμών συνεχίζεται και δεν βλέπουμε φως στο τούνελ, αφού το αυτάκι της κυβέρνησης απλά δεν ιδρώνει. Μαζί με τις επιχειρήσεις, βαθιά στην τσέπη μας βάζει και η ίδια το χέρι αφού εισπράττει γερά από το αυξημένο ΦΠΑ.

Τελειώσαμε με τις πετσέτες; Πάρτε τα μαντηλάκια τώρα, γιατί έρχεται ένας ακόμα δύσκολος χειμώνας…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση