GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα "κλειδιά" για τον νικητή του δεύτερου γύρου στον ΣΥΡΙΖΑ...»

Τις δικές του εκτιμήσεις αναφορικά με τα κρίσιμα στοιχεία που θα κρίνουν την έκβαση του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την προ...

Τις δικές του εκτιμήσεις αναφορικά με τα κρίσιμα στοιχεία που θα κρίνουν την έκβαση του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Μοσχονάς.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε:
«Το αποτέλεσμα θα το κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης. Αυτή τη στιγμή αν αθροίσουμε τα ποσοστά της κυρίας Αχτσιόγλου και του κυρίου Τσακαλώτου έχουμε περίπου 45%. Η ελάχιστη διαφορά ψήφων για τον κύριο Κασελάκη, αλλά κυρίως οι ψήφοι του κυρίου Παππά θα παίξουν έναν ρόλο – και ενδεχομένως η ενεργοποίηση νέων μελών που είτε δεν ψήφισαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αυτά είναι τα δύο «κλειδιά» που θα προσδιορίσουν το αποτέλεσμα. Αλλά στο εσωτερικό αυτής της δυναμικής, όπως αντιλαμβάνεστε, το προβάδισμα το έχει αυτή τη στιγμή ο κύριος Κασελάκης, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φάνηκε η καμπάνια του να έχει κάποια προβλήματα».

«Η κυρία Αχτσιόγλου θα έπρεπε να είναι πιο επιθετική στην προώθηση των θέσεων της από τον πρώτο γύρο»
Ως προς το αν και πώς μπορεί να επηρεάσει η στρατηγική της κ. Αχτσιόγλου στη διάρκεια μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, σημείωσε:

«Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασελάκης, παρά το ότι ήταν φαβορί η κυρία Αχτσιόγλου, θα έπρεπε να είναι τις τελευταίες δέκα ημέρες πριν την πρώτη κάλπη πιο επιθετική όχι προς τον κύριο Κασελάκη, αλλά σε σχέση με την προώθηση του δικού της προγράμματος και των δικών της ιδεών.

Δηλαδή, η καμπάνια της δεν είχε ένα τρίτο κύμα με νέες θεματικές. Δεν ανανεώθηκε βεβαίως, όσο δεν ήταν ο κ. Κασελάκης ήταν μια σίγουρη νίκη. Ήταν μια συντηρητική εκστρατεία και συνολικά μια καλή εκστρατεία. (…) Είναι μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση (…) Καλώς έκανε και ανέλαβε πιο μετωπικά αυτή τη σύγκρουση μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

(…) Και στα δύο στρατόπεδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι σημαντικοί που παίζουν σημαντικό ρόλο και οι οποίοι έχουν συμβάλει στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν στηρίξει τις πολιτικές που οδήγησαν στην ήττα και μερικοί, αν είχαν μεγαλύτερο ρόλο, θα οδηγούσαν σε ακόμα ακόμη μεγαλύτερη ήττα.

Αναφέρομαι για παράδειγμα στον κύριο Πολάκη. Δεν μιλάω για ιδεολογικά, μιλάω πολιτικά, μιλάω όσο μπορώ πιο στη βάση μιας εκλογικής λογικής. Ισχύει λοιπόν και για τις δύο παρατάξεις. Δεν έχει γίνει αυτοκριτική, ούτε θα ήταν εύκολο να γίνει αυτοκριτική σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα με το καλοκαίρι τις, φωτιές κλπ.».

Ο κίνδυνος διάσπασης
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, ανέφερε:
«Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που φάνηκε ότι ο κ. Κασσελάκης θα είναι ενδεχομένως ισχυρός δεύτερος. Αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι ο πρώτος με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου γύρου. Μπορεί να είναι ένας πανίσχυρος δεύτερος.

Μπαίνουμε σε μια διαδικασία σταδιακής μετάλλαξης του κόμματος αυτού με πολλά πάνω, με πολλά κάτω, ενδεχομένως με σκηνές απείρου κάλλους. Ο μετασχηματισμός αυτός θα είναι μακρύς, θα έχει πολλές φάσεις. Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι η χ, ψ φάση είναι η τελική, δεν θα είναι η τελική.

Θα περάσει καιρός για να δούμε την τελική φάση. Και το “κλειδί” εδώ είναι το εξής: Όποιος και όποια και αν είναι ο νέος αρχηγός, αυτός θα προσδιορίσει την πορεία του μετασχηματισμού. Να το πω με απλά λόγια, ένας πολύ καλός αρχηγός θα μειώσει κατά πολύ τις δυνατότητες για μία διάσπαση, θα ενοποιήσει το χώρο, θα ανέβει πολύ γρήγορα.

(…) Θα επιβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν εναλλακτική λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ενώ σήμερα είναι μια απειλούμενη και μη απειλούμενη από το ΠΑΣΟΚ και μη πειστική εναλλακτική λύση και άρα τα πράγματα θα πάρουν μια άλλη πορεία. Ένας αρχηγός μέτριος θα οξύνει τις εσωτερικές αντιθέσεις και θα έχουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *