Οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην Λιβύη έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδ...
Οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην Λιβύη έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR). Σύμφωνα με τον Βρετανικό Guardian και τη Γαλλική Le Monde, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αγνοούνται μετά από τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός την Τρίτη, καθώς το μέγεθος της ζημιάς στη Ντέρνα, την πόλη λιμάνι όπου έσκασαν δύο φράγματα το Σαββατοκύριακο, έγινε πιο ξεκάθαρο.
Ο Τάμερ Ραμαντάν, απεσταλμένος στη Λιβύη για τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου, έδωσε τον συγκεκριμένο αριθμό σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη, περιγράφοντας τον αριθμό των νεκρών ως «τεράστιο». «Ο απολογισμός είναι ασαφής», δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη. «Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς προς το παρόν», είπε προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απεύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια».صور جوية للدمار الهائل في #درنة المنكوبة و انهيار المباني و الطرق بالمدينة. #ليبيا #المرصد pic.twitter.com/FaTV1974Jm
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) September 12, 2023
Ο υπουργός Υγείας της διοίκησης που ελέγχει τα ανατολικά της Λιβύης Οθμάν Αμπντέλ Τζαλίλ, είπε ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί. «Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι χιλιάδες και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φτάσει τους 10.000», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Massar.
Ολόκληρες γειτονιές έχουν ξεβραστεί στη Ντέρνα. Περισσότερα από 700 πτώματα έχουν συσσωρευτεί στο νεκροταφείο και οι τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έως και 5.000 άνθρωποι αγνοούνται.
«Η κατάσταση στην πόλη Ντέρνα γίνεται πιο τραγική και δεν υπάρχουν οριστικά στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων», είπε ο Τζαλίλ. «Πολλές γειτονιές ήταν απρόσιτες».
Ο Χικέμ Τσκιουάτ, υπουργός πολιτικής αεροπορίας, είπε ότι η κατάσταση στη Derna ήταν καταστροφική. «Τα σώματα βρίσκονται παντού – στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτήρια», είπε ο Τσκιουάτ τηλεφωνικά στο Reuters μετά από μια επίσκεψη στην πόλη. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πολλά, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει». Ο τελικός απολογισμός θα ήταν «πραγματικά, πολύ μεγάλος», πρόσθεσε.
Απελπισμένοι πολίτες έκαναν έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πληροφορίες σχετικά με αγνοούμενους συγγενείς. Πολλοί ήταν θυμωμένοι με τον αργό ρυθμό της προσπάθειας ανακούφισης και άρχιζαν έρευνες σχετικά με προειδοποιήσεις που είχαν δοθεί προηγουμένως ότι τα φράγματα Wadi της πόλης χρειάζονταν ανακατασκευή.
Μια αναφορά του 2022 σε ένα ακαδημαϊκό περιοδικό είχε προειδοποιήσει ότι εάν επαναλαμβανόταν μια πλημμύρα ισοδύναμη με μια πλημμύρα το 1959 «είναι πιθανό να προκαλούσε την κατάρρευση ενός από τα δύο φράγματα, καθιστώντας τους κατοίκους της κοιλάδας και της πόλης Ντέρνα ευάλωτους λόγω υψηλός κίνδυνος πλημμύρας».
Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει διχαστεί από πολιτικές εσωτερικές διαμάχες, διαφθορά και εξωτερική παρέμβαση μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε και αργότερα οδήγησε στον θάνατο του μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Οι προσπάθειες που εκτείνονται πριν από μια δεκαετία για να σχηματιστεί μια ενοποιημένη λειτουργική κυβέρνηση απέτυχαν και αντ ‘αυτού δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από τις δικές τους πολιτοφυλακές εδρεύουν στην Τρίπολη στα δυτικά και στο Τομπρούκ στα ανατολικά.
Οι επενδύσεις στους δρόμους και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας έχουν μειωθεί και υπήρξε ελάχιστη ρύθμιση των ιδιωτικών κτηρίων.
«Ένα αεροπλάνο επείγουσας ιατρικής παροχής που μετέφερε 14 τόνους προμηθειών, φάρμακα, εξοπλισμό, σακούλες και 87 ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό κατευθυνόταν προς τη Βεγγάζη για να υποστηρίξει τις περιοχές που επλήγησαν από την πλημμύρα», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, Abdul Hamid. Dbeibeh.
Ο στρατηγός Khalifa Haftar, ο πολέμαρχος επικεφαλής ενός στρατού στα ανατολικά, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, είπε επίσης ότι έφτασε η βοήθεια.
Η πλημμύρα που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel οδήγησε σε πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και έκοψε το διαδίκτυο στη Ντέρνα. Ολόκληρες γειτονιές στην όχθη ενός φουσκωμένου ποταμού είχαν ρημάξει και ξεβραστεί.
Δεν δόθηκε άμεση προειδοποίηση στους κατοίκους ότι τα φράγματα κινδύνευαν να σκάσουν. Οι μηχανικοί είχαν προηγουμένως εκδώσει γενικευμένες προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο διάρρηξης των φραγμάτων και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της άμυνάς τους.
Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ανθρώπους να εκλιπαρούν για βοήθεια και να ουρλιάζουν καθώς λασπωμένο νερό κατέκλυσε τα σπίτια τους. Άλλο βίντεο κατέγραψε χείμαρρους να παρασύρουν αυτοκίνητα σε δρόμους, που είχαν μετατραπεί σε ποτάμια.
Ένας κάτοικος, ο Hudhayfah al-Hasadi, είπε στο Al Hurrah: «Τα βάθη ορισμένων από τις κοιλάδες στις οποίες συγκεντρώνεται νερό φτάνουν τα 400 μέτρα περίπου. Επομένως, όταν το φράγμα κατέρρευσε, το νερό απελευθερώθηκε σαν ατομική βόμβα και οκτώ γέφυρες και κτίρια κατοικιών κατέρρευσαν εντελώς».
Ένας εκπρόσωπος της Λιβυκής Αρχής Έκτακτης Ανάγκης, Οσάμα Αλί, είπε: «Όλο το νερό κατευθύνθηκε σε μια περιοχή κοντά στη Ντέρνα, η οποία είναι μια ορεινή παράκτια περιοχή… Σπίτια στις κοιλάδες που βρίσκονταν στη γραμμή πλημμύρας παρασύρθηκαν από ισχυρά ρεύματα λασπώδους νερού που μετέφερε οχήματα και συντρίμμια».
Πρόσθεσε ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν μελετήθηκαν καλά, η στάθμη του θαλάσσιου νερού, οι βροχοπτώσεις και η ταχύτητα του ανέμου, και δεν υπήρξε εκκένωση των οικογενειών που θα μπορούσαν να βρεθούν στο μονοπάτι της καταιγίδας και στις κοιλάδες».
Υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το εάν είχαν υποβληθεί αιτήματα για εκκένωση της πόλης το Σαββατοκύριακο και αν ναι γιατί το σχέδιο απορρίφθηκε.
Πρόσθεσε ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν μελετήθηκαν καλά, η στάθμη του θαλάσσιου νερού, οι βροχοπτώσεις και η ταχύτητα του ανέμου, και δεν υπήρξε εκκένωση των οικογενειών που θα μπορούσαν να βρεθούν στο μονοπάτι της καταιγίδας και στις κοιλάδες».
Υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το εάν είχαν υποβληθεί αιτήματα για εκκένωση της πόλης το Σαββατοκύριακο και αν ναι γιατί το σχέδιο απορρίφθηκε.
فيديو > القوات المسلحة بالقيادة العامة و الهلال الاحمر يواصلان عمليات انتشال الجثث بوادي #درنة و البحث عن مفقودين تحت الانقاض. #ليبيا #المرصد pic.twitter.com/2tASS0MLGH
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) September 12, 2023
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση