Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο ήρθε να προστεθεί στο παζλ των αινιγματικών κινήσεων που σημειώνονται στο πεδίο των διπλωμα...
Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο ήρθε να προστεθεί στο παζλ των αινιγματικών κινήσεων που σημειώνονται στο πεδίο των διπλωματικών σχέσεων ειδικά μετά τις τ εκλογές.
Από τις δηλώσεις που έκανε (και μόνο προς την ΕΡΤ) ο κ. Μητσοτάκης δεν γίναμε καθόλου σοφότεροι για το περιεχόμενο των συζητήσεων του με τον Αλ. Σίσι κι αυτό εντείνει τις προϋπάρχουσες ανησυχίες. Δεν πιστεύει κανείς σοβαρά βεβαίως ότι το “βασικό θέμα” που όπως ειπώθηκε συζήτησαν είχε να κάνει (μόνο) με το “εργατικό δυναμικό” από τη μια χώρα προς την άλλη. Παράλληλα, η αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές και δεν ετεροπροσδιορίζονται» κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να ηχήσουν.
Το γεγονός και μόνο ότι μόλις πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκε πως ύστερα από μια δεκαετία διπλωματικής εχθρότητας, Τουρκία και Αίγυπτος προχώρησαν στην πλήρη εξομάλυνση σχέσεών, είναι αρκετό για να αντιληφθούμε τον ... ετεροπροσδιορισμό των πραγμάτων.
Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση του με τον Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας προανήγγειλε “υποχωρήσεις” εν όψει της επανέναρξης του εφ όλης της ύλης (και πολιτικού μάλιστα) ελληνοτουρκικού διαλόγου αποτελεί επίσης μία ψηφίδα του ίδιου παζλ.
Οι “αυτοτελείς σχέσεις” στις οποίες αναφέρθηκε άλλωστε ο πρωθυπουργός συνδέονται και με τη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος το 2020 για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η συμφωνία εκείνη έγινε αντικείμενο πανηγυρισμών αλλά για την επίτευξή της η χώρα μας υποχώρησε σε ένα βασικό μέρος των θέσεων της δεχόμενη ότι τα ελληνικά νησιά της περιοχής -και μάλιστα τα μεγάλα- δεν έχουν πλήρη ΑΟΖ. Με ανάλογο καθεστώς μειωμένης επήρειας ειδικά σε ό,τι αφορά στα Διαπόντια Νησιά υπογράφτηκε η συμφωνία και με την Ιταλία. Και την ίδια ώρα οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι παρά τον αρχικό (σκόπιμο;) “θόρυβο” από την Τουρκία, ο τότε υπουργός της Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ικανοποιημένος με την “μερική οριοθέτηση ΑΟΖ” μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι λόγοι προφανείς..
Έχοντας προηγηθεί και η είδηση για τις νέες αμερικανικές βάσεις σε ελληνικά νησιά, θα επαναλάβουμε ότι εκτός από απαράδεκτο είναι και άκρως ανησυχητικό ότι όλα αυτά συντελούνται εν κρυπτώ και παραβύστω. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου και η ανυπαρξία αντιπολίτευσης δεν ισοδυναμούν κατά κανένα τρόπο με λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση ειδικά για το χειρισμό των εθνικών μας υποθέσεων!
Όταν το 40+ % των εκλογέων απείχε απο τις εκλογές και το 40% των εναπομείναντων αυτών ψήφησε ΝΔ δεν βλέπω τι άλλο θα μπορούσε να είναι εκτός απο λευκή επιταγή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι λευκη επιταγη.Ειναι υποβοηθουμενη αυτοκτονια,με γνωστους ηθικους αυτουργους.Ομως,οι νοημονες ζωντανοι δεν μπορει να μενουν δειλοι και απρακτοι για χαρη ενος νοσηρου συστηματος.
ΑπάντησηΔιαγραφή