“Οποιαδήποτε επιστροφή στον προγενέστερο καθεστώς είναι μια ψευδαίσθηση» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί στην Le Figaro, αναφερόμενος στην χερσόνησ...
“Οποιαδήποτε επιστροφή στον προγενέστερο καθεστώς είναι μια ψευδαίσθηση» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί στην Le Figaro, αναφερόμενος στην χερσόνησο της Κριμαίας, προκαλώντας την οργή σε Κίεβο και και Παρίσι.
Ένα ακόμη «χτύπημα» μέσα σε λίγες ημέρες δέχθηκε η Ουκρανία, αυτήν την φορά από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Τις προηγούμενες ημέρες το Κίεβο είχε εξοργιστεί με τον Στιάν Γιένσεν, διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, όταν αυτός δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ “εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει τα εδάφη που αρνείται να αναγνωρίσει ως τμήμα της Ρωσίας”.
Στην συνέχεια ο Γιένσεν αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, μιλώντας για “λάθος”, αν και πολλοί λένε ότι είπε φωναχτά αυτό που πολλοί σκέφτονται και συζητούν χαμηλόφωνα στα επιτελεία των δυτικών κυβερνήσεων.
«Να μπει τέλος με δημοψηφίσματα»
Ο Σαρκοζί την Τετάρτη, υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει “ουδέτερη” και δεν έχει θέση στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε να τερματιστεί με νέα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη.
“Οι Ουκρανοί θέλουν να επανακτήσουν αυτό που τους έχει κλαπεί άδικα”, δήλωσε ο Σαρκοζί. Αλλά αν δεν μπορέσουν να το κάνουν, η επιλογή είναι μεταξύ του να «παγώσει» η σύγκρουση … ή να τελειώσει με δημοψηφίσματα που θα εποπτεύονται αυστηρά από τη διεθνή κοινότητα και θα εδραιώσουν την σημερινή κατάσταση.
Χρειάζεται το «σωστό είδος της διπλωματίας»
Ο Σαρκοζί το πήγε πολύ…παρα πέρα υποστηρίζοντας, ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι “παράλογος” και ότι μπορεί να προσεγγιστεί με το σωστό είδος διπλωματίας από την Ευρώπη. Μάλιστα ανέτρεξε στην εισβολή της Μόσχας στη Γεωργία το 2008, όταν όπως είπε ότι τον “έπεισε να αποσύρει τα άρματα μάχης”.
“Η Ρωσία είναι γείτονας της Ευρώπης και θα παραμείνει”, είπε. “Η διπλωματία, η συζήτηση και οι συνομιλίες παραμένουν ο μόνος τρόπος για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης. Τίποτα δεν είναι εφικτό χωρίς συμβιβασμό” επέμεινε.
«Εγκληματική συνωμοσία»
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν άμεση αντίδραση από το Κίεβο. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι βασίζονται σε μια “εγκληματική λογική”.
“Δεν μπορείς να εμπορεύεσαι εδάφη άλλων ανθρώπων επειδή φοβάσαι κάποιον ή επειδή είσαι φίλος με εγκληματίες”, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ
.
Όσο ήταν στη θέση του, ο Σαρκοζί “συμμετείχε σκόπιμα σε μια εγκληματική συνωμοσία για την κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία”, συνέχισε.
Ο πρώην πρόεδρος – ο οποίος μετά την αποχώρησή του από το αξίωμά του αντιμετωπίζει μια σειρά από νομικές διωξεις- δέχθηκε επίσης επίθεση και από την Γαλλία.
«Ρώσος influencer»
Ο Σαρκοζί “θα πρέπει να θεωρείται Ρώσος influencer”, δήλωσε ο Ζυλιέν Μπαγιού, βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, λέγοντας στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα LCI ότι η συνέντευξη ήταν “τρελή” και “σοκαριστική”.
Ο Μπαγιού υπενθύμισε την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τους επικερδείς δεσμούς του Σαρκοζί με μια ρωσική ασφαλιστική εταιρεία, και την υποψία για lobbying και της απόκρυψης εγκλημάτων.
Ο πρώην σύμβουλος του Σαρκοζί στις μυστικές υπηρεσίες Ζερόμ Πουαρό δήλωσε στο LCI ότι τα λόγια του πρώην προέδρου ήταν “ντροπιαστικά”.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση