GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΛΕΜΙΣΤΡΙΑ...»

Vangelis Chorafas ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΛΕΜΙΣΤΡΙΑ Το 1276 μετά την κατάληψη της Σκοπέλου από το Βυζάντιο και την εκδίωξη των Ενετών, ξεκινάει μια μακρ...

Vangelis Chorafas
ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΛΕΜΙΣΤΡΙΑ
Το 1276 μετά την κατάληψη της Σκοπέλου από το Βυζάντιο και την εκδίωξη των Ενετών, ξεκινάει μια μακρά περίοδος πειρατικών επιδρομών. Η στρατηγική θέση που κατέχει το νησί στις θαλάσσιες διαδρομές από τη Θεσσαλονίκη προς τη νότια Ελλάδα, αφού ελέγχει τις διόδους Σκοπέλου-Αλοννήσου και Σκοπέλου-Σκιάθου, το μετατρέπει σε πειρατικό ορμητήριο, με βάσεις τον Πάνορμο και το Μπλο.
Ο θρύλος λέει ότι η πειρατίνα Αντρίνα και το πλήρωμα της, μόλις είχαν ληστέψει ένα Ενετικό πλοίο γεμάτο χρυσάφι. Οι πειρατές βγήκαν στη στεριά στον Πάνορμο και κίνησαν για τη χώρα της Σκοπέλου να φέρουν προμήθειες. Στο λιμάνι άφησαν μόνη την καπετάνισσα Αντρίνα.
Οι πειρατές ανέβηκαν προς το Μουρτερό, πέρασαν τον Αλικιά και το Ποτάμι και έφτασαν στο εκκλησάκι της Παναγίας, στο ύψωμα του Πευκιά. Το εκκλησάκι, μια μονόκλιτη βασιλική, είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό, πιθανόν της θεάς Αθηνάς, του 6ου π.Χ. αιώνα,
Οι Σκοπελίτες είχαν πανηγύρι και χόρευαν στο προαύλιο του ναού. Μπήκαν λοιπόν στο χορό και οι κουρσάροι τραγουδώντας ένα περίεργο τραγούδι: «Τα κακκάβια κατσουρέλια στο γιαλό κατεβασμένα» Όσοι από τους ντόπιους δεν ήταν μεθυσμένοι και κατάλαβαν το νόημα του τραγουδιού, έφυγαν γρήγορα και κρύφτηκαν τριγύρω.
Η σφαγή δεν άργησε ν’ αρχίσει. Μόλις όμως έπεσε νεκρός ο πρώτος Σκοπελίτης εμφανίστηκε η Παναγία με το σπαθί στο χέρι κι όσοι είχαν κρυφτεί, πήραν θάρρος και κυνήγησαν τους πειρατές, ώσπου τους έσφαξαν όλους.
Μόλις η Αντρίνα έμαθε ότι χάθηκε το πλήρωμα της, έβγαλε έξω το θησαυρό και βούλιαξε το πλοίο της. Αφού έκρυψε τον θησαυρό, ανέβηκε σ΄ ένα κάβο κοντά στην είσοδο του κόλπου του Πανόρμου κι έπεσε στη θάλασσα. Από τότε η περιοχή ονομάζεται Αντρίνα.
Η επέμβαση της Παναγίας, της έδωσε το όνομα Παναγία η Πολεμίστρια.
Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους.
Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο, Αδαμάντιος Σαμψών «Σκοπέλου Λαϊκός Πολιτισμός», Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, Σκόπελος 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση