Το καμπανάκι του κινδύνου για καρκινογόνες ουσίες στις καμένες περιοχές, οι οποίες θα περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή, χτυπά ο καθ...
Το καμπανάκι του κινδύνου για καρκινογόνες ουσίες στις καμένες περιοχές, οι οποίες θα περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή, χτυπά ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών Δημήτρης Κουρέτας, την «επόμενη μέρα» των πυρκαγιών.
Ο κ. Κουρέτας, που είναι επίσης μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση χημικών κρίσεων, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οφείλει να απαντήσει “πώς”, “πότε” και με “ποιον” τρόπο θα προχωρήσει στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το έδαφος της καμένης γης.
“Σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές το νούμερο ένα πράγμα που κάνουν, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις και χαρτογραφηση στο Πεδίο σε διάφορα σημεία , ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης» σημείωσε.
«Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι αυτή τη δράση αποκατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε πάχος περίπου 15 km, διότι αν αρχίσει να βρέχει οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμμένα θα πάνε στο νερό» εξηγεί.
«Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15νθημερο. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια στην Ευρώπη που φτιάχνουν μοντέλα και είναι απαραίτητο να γίνει. Είμαστε Αφρική, είμαστε Κίνα της εποχής ΄80, στην μεθοδολογία. Οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αυτό που σας είπα» τόνισε ο καθηγητής.
«Αυτό που συνέβη στην Αγχίαλο είναι πρωτοφανές στην ιστορία. Θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες κάποια στιγμή. Αλλά το ζήτημα είναι τώρα τι γίνεται με τα μέτρα, ποια είναι η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα με πρώτο και βασικότερο την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσα από δράσεις που συμβαίνουν ή που πρέπει να συμβούν”, κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση