Giorgos Lialios Οι εκλογές τελείωσαν και το Principote ξανανοίγει με τις "πλατες" του υπουργείου Περιβάλλοντος. Την επαναλειτουργί...
Giorgos Lialios
Οι εκλογές τελείωσαν και το Principote ξανανοίγει με τις "πλατες" του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Την επαναλειτουργία του Principote στον Πάνορμο της Μυκόνου, παρότι σημαντικό μέρος των παράνομων κατασκευών του παραμένουν στη θέση τους, ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πώς αιτιολόγησε την απόφασή του; Η επιχείρηση θα επαναλειτουργήσει μόνο στα δύο οικόπεδα που έχει «καθαρίσει» από παράνομες κατασκευές, ενώ οι υπόλοιπες παράνομες κατασκευές της στα διπλανά παραμένουν στη θέση τους, κάτι που αποδεικνύεται από την οριστικοποίηση του προστίμου των 13 εκατ. ευρώ. Ο δήμος πάντως ανέβαλε χθες τη λήψη απόφασης.
Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος εκδόθηκε προχθές και φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη. Οπως προκύπτει:
• Μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής που κατέθεσαν οι τρεις εμπλεκόμενες εταιρείες κατά της απόφασης σφράγισης (Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ, Principote PC και Apollon Trans ΙΚΕ) στις 10 Μαΐου, οι εταιρείες ζήτησαν άδεια για να προχωρήσουν μόνες τους σε κατεδάφιση των παρανομιών. Η άδεια δόθηκε στις 30 Μαΐου.
• Μετά την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων, η επιχείρηση ζήτησε να ελεγχθεί, όπως ορίζει η νομοθεσία. Ο ιδιώτης ελεγκτής δόμησης, που ορίστηκε από το ΥΠΕΝ (αφού οι πρώτοι 4-5 που κληρώθηκαν αρνήθηκαν τη θέση), πραγματοποίησε αυτοψία μέσα στον Ιούνιο και παρέδωσε το πόρισμά του στις 5 Ιουλίου.
• Την ίδια ημέρα ο γενικός γραμματέας διαβίβασε το πόρισμα στον Δήμο Μυκόνου (και στις Αρχές του νησιού), ζητώντας ουσιαστικά να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση σε δύο από τα οικόπεδα που καταλαμβάνει, επειδή σε αυτά δεν υπάρχουν πολεοδομικές παρανομίες. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης ζητάει από το δήμο «τυχόν ενέργειές σας αναφορικά με την άρση της κύρωσης της αναστολής της άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων εντός των [αναφέρονται οι κωδικοί αριθμοί του κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) για δύο οικόπεδα] στην περιοχή Πάνορμος της νήσου Μυκόνου».
Μάλιστα διευκρινίζεται ότι πρέπει να λειτουργήσουν μόνο μέσα σε αυτά και όχι στα γειτονικά οικόπεδα, στα οποία οι παρανομίες που ανέγειρε η ίδια επιχείρηση… παραμένουν. «Σε κάθε περίπτωση η άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων εντός των ανωτέρω ΚΑΕΚ (οικοπέδων) δεν δύναται να εξαρτάται από άλλα ΚΑΕΚ στα οποία υφίστανται αυθαίρετες κατασκευές, ούτε να επεκτείνεται σε αυτά η λειτουργία των επιχειρήσεων». Η «Κ» ζήτησε την άποψη του κ. Μπακογιάννη, αλλά εκείνος δεν θέλησε να τοποθετηθεί.
• Ακολούθησε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου. Η επιχείρηση υποστήριξε ότι τελεί υπό ομηρία από το 2017, οπότε και ανακλήθηκε από τον δήμο η γνωστοποίηση λειτουργίας, και ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν κατεδαφιστεί στα σημεία που ζητείται να επαναλειτουργήσουν. Ωστόσο τα μέλη της επιτροπής ανέβαλαν τη λήψη απόφασης, κρίνοντας ότι τους λείπουν στοιχεία για να έχουν πλήρη εικόνα της υπόθεσης. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Το πρόστιμο των 13 εκατ. ευρώ για τις παράνομες κατασκευές, που έχει πλέον οριστικοποιηθεί, δεν σημαίνει ότι θα καταβληθεί μέσα στο επόμενο διάστημα· μπορεί να καθυστερήσει έως και μερικά χρόνια.
Αυτές ήταν οι εξελίξεις έως χθες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν όλα είναι ακριβώς όπως περιγράφονται (δηλαδή το Principote αποτελείτο όντως από εντελώς διαφορετικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε διαφορετικά διπλανά οικόπεδα, χωρίς να έχουν φορολογική σχέση η μια με την άλλη), πρόκειται για μια μεθόδευση, καθώς όλες οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κάτω από το ίδιο όνομα καταστήματος (Principote), οι παρανομίες εξυπηρετούσαν το σύνολο της επιχείρησης και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Η διατήρηση μεγάλου μέρους των πολεοδομικών παρανομιών, που εντόπισαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος τον Απρίλιο, επιβεβαιώνεται και από την οριστικοποίηση του ύψους του προστίμου προχθές, το οποίο επιδόθηκε χθες στις τρεις εταιρείες. Μετά τις κατεδαφίσεις και τον έλεγχο των δύο «τακτοποιήσεων», το αρχικό πρόστιμο των 22 εκατ. ευρώ για 39.780 τ.μ. παρανομιών μειώνεται σε 13.121.781 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε πρόστιμο ανέγερσης 8.747.854 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 4.373.927 ευρώ και επιμερίζεται στις εταιρείες Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ, Principote PC και Apollon Trans ΙΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά οι μισές από τις παρανομίες παραμένουν στη θέση τους. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Πάνορμος και Apollon ανήκουν και οι δύο κατά 99% στην ίδια εταιρεία με έδρα τις Σεϋχέλλες, ενώ η Principote σε έτερη offshore με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» («Μύκονος: Εχτιζαν πολύ, γκρέμιζαν λίγο, ξαναέχτιζαν», 10.4.2023), το Principote λειτουργούσε έως το 2017 άλλη εταιρεία, η οποία έκλεισε μετά την επιβολή προστίμων, για υποκατασταθεί από την Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση οριστικοποίησης του προστίμου (που επίσης υπογράφεται από τον κ. Μπακογιάννη) δεν σημαίνει ότι το πρόστιμο θα καταβληθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης εντός 60 ημερών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Αν οι επιχειρήσεις ζητήσουν και αναστολή στην καταβολή του προστίμου (λόγω του ύψους του) και τους δοθεί, τότε η πληρωμή του προστίμου μπορεί να καθυστερήσει έως και μερικά χρόνια, εφόσον χωράει και προσφυγή σε δεύτερο βαθμό κ.ο.κ.
Υπενθυμίζεται ότι οι παράνομες κατασκευές του Principote ξεκίνησαν από 600 τ.μ. (όταν πρωτοκαταγράφηκαν το 2016) και έφτασαν τα 39.780 τ.μ. το 2023. Συνολικά οι επιθεωρητές κατέγραψαν 33 παράνομες κατασκευές, εκ των οποίων:
• Οι κλειστές κατασκευές ήταν 9.187 τετραγωνικά μέτρα.
• Οι πέργκολες 2.059 μέτρα και τα επιστρωμένα deck 3.000 τετραγωνικά μέτρα.
• Οι τσιμεντωμένοι χώροι (κυρίως) στάθμευσης 21.490 τετραγωνικά.
• Η παράνομη περίφραξη με ξύλινα πάνελ 780 τετραγωνικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση