Αν στην Ελλάδα η μοναρχία αποτελεί ανάμνηση δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ισπανία. Εκεί τα του βασιλικού οίκου τους είναι πάντα ψηλά στην ε...
Αν στην Ελλάδα η μοναρχία αποτελεί ανάμνηση δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ισπανία. Εκεί τα του βασιλικού οίκου τους είναι πάντα ψηλά στην επικαιρότητα.
Με τη χώρα μας υπάρχει ακόμη έστω και έμμεσα σχέση αφού η πρώην Βασίλισσα Σοφία θεωρείται Ελληνίδα (γεννηθείσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας) υπήρξε βασίλισσα της Ισπανίας ως σύζυγος του βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ (1975-2014) και έκτοτε κατέχει τον τίτλο της βασιλομήτορος ως μητέρα του σημερινού βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄ της Ισπανίας.
Με αφορμή την ημέρα Υπερηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ+ ιστοσελίδες που ειδικεύονται στα του ισπανικού βασιλικού οίκου ανέσυραν από το αρχείο περιφρονητικές δηλώσεις της για τους ΛΟΑΤΚΙ+ αναφέροντας ότι ο πατέρας της, Παύλος της Ελλάδας, ήταν ομοφυλόφιλος! Μια ιστορία που οι παλαιότεροι μπορεί να θυμούνται και πλέον επανέρχεται στην επιφάνεια από τους Ισπανούς.
Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα elnacional.cat αναφέρει:
«Έχουν περάσει λίγες μέρες από τον εορτασμό της Ημέρας Υπερηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ+ και είναι καλή στιγμή να θυμηθούμε ένα από τα συγκρουόμενα επεισόδια της ισπανικής μοναρχίας με αυτήν την κοινότητα. Πρωταγωνίστησε η επίτιμη βασίλισσα Σοφία, η οποία έδειξε κάποια περιφρόνηση για όσους δεν έχουν τον παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο, όπως θυμάται η Pilar Eyre σε ένα από τα καυστικά της άρθρα, είναι εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο πατέρας της, ο Παύλος της Ελλάδας, ήταν ομοφυλόφιλος.
Η δημοσιογράφος που ειδικεύεται στον βασιλικό οίκο θυμάται όταν το 2008 κυκλοφόρησε το βιογραφικό βιβλίο για τη Σοφία, «La reina muy de cerca», γραμμένο από την Pilar Urbano, στο οποίο εξέφρασε την ιδιαίτερη άποψή της για την κοινότητα. Ήταν λίγο μετά την έγκριση του γάμου ομοφυλοφίλων από την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
Η αλήθεια είναι ότι η βασίλισσα Σοφία άναψε μεταξύ της ομοφυλοφιλικής κοινότητας και του βασιλικού οίκου.
«Μπορώ να καταλάβω ότι υπάρχουν άνθρωποι με άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά γιατί είναι περήφανοι για αυτό; Ότι ανεβαίνουν σε ένα άρμα και κάνουν διαδηλώσεις; », τόνισε. «Αν όλοι εμείς που δεν είμαστε γκέι βγαίναμε στους δρόμους, η κυκλοφορία θα κατέρρεε…». «Αν «αυτοί» θέλουν να ζήσουν μαζί, να βγαίνουν ως αρραβωνιασμένοι και να παντρευτούν, μπορεί να το δικαιούνται, ανάλογα με τους νόμους της χώρας τους, αλλά δεν πρέπει να το λένε γάμο, γιατί δεν είναι. Υπάρχουν πολλά πιθανά ονόματα, κοινωνικό συμβόλαιο, συμβόλαιο ένωσης, αλλά γάμος, όχι», είχε δηλώσει.
Ο βασιλικός οίκος βγήκε με κόπο από εκείνες τις δηλώσεις που προκάλεσαν φωτιά. Και κατηγόρησαν τη συγγραφέα ότι χειραγώγησε τα λόγια της μητέρας του βασιλιά Φελίπε VI.
«Για τον Θεό, η βασίλισσα δεν ξέρει καν αυτές τις λέξεις στα ισπανικά… Η Ουρμπάνο ήταν που την παρέσυρε και την εξέθεσε βγάζοντας την σε αυτό το θέμα λέγοντας ναι σε όλα χωρίς να καταλαβαίνει τίποτα», είπαν άνθρωποι της Σοφίας στη δημοσιογράφο Πιλάρ Εϊρε.
Ενώ ο βασιλικός οίκος εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι «η βασίλισσα λυπάται για τη δημοσίευση αυτού του βιβλίου, που δεν αντικατοπτρίζει τον βαθύ σεβασμό που της προσφέρουν όλοι οι άνθρωποι… λυπάται για την ανακρίβεια των λόγων που της αποδίδονται… Η Pilar Urbano έβαλε στο στόμα της υποτιθέμενες κι αβάσιμες πληροφορίες».
Η Urbano ένιωσε πολύ προσβεβλημένη, όπως παραδέχτηκε στο πρόγραμμα του Risto Mejide. «Ήθελαν να με σκοτώσουν», είπε ο συγγραφέας.
Ισχυρίζονται ότι ο Παύλος της Ελλάδας ήταν ομοφυλόφιλος
Αλλά όπως λέει η Pilar Eyre, «είναι παράδοξο ότι η βασίλισσα Σοφία είχε μια τόσο αρνητική γνώμη για την ομοφυλοφιλία όταν ο πατέρας της επισημάνθηκε ως ομοφυλόφιλος από έναν συγγραφέα τόσο διαπρεπή όσο ο Τρούμαν Καπότε».
Όπως αναφέρει η Pilar, ο Capote έγραψε για μια σχέση μεταξύ του Παύλου της Ελλάδας και ενός άλλου άνδρα στο βιβλίο Answered Prayers. «Ο Παύλος έζησε εξόριστος στο Λονδίνο για λίγα χρόνια, σε μια τόσο επισφαλή κατάσταση που χρειάστηκε να εργαστεί ως μηχανικός σε ένα εργοστάσιο κινητήρων αεροσκαφών στο Κόβεντρι. Παράλληλα σύχναζε στον πνευματικό και μποέμ κύκλο του Μπλούμσμπερι. Και εκεί γνώρισε τον ζιγκολό Denham Fouts, γνωστό ως «Dennis, ο πιο όμορφος άντρας στον κόσμο», μεγάλος φίλος του Capote, στον οποίο διηγήθηκε την ιστορία του έρωτά του με τον Έλληνα πρίγκιπα», συνοψίζει η Eyre. «Ο Παύλος και ο Ντένις αγαπήθηκαν τρελά για λίγους μήνες, έκαναν μαζί περιοδεία στην Ευρώπη και ήθελαν να απαθανατίσουν το πάθος τους κάνοντας ένα μπλε τατουάζ στο στήθος τους, πάνω από την καρδιά τους. Η στενή αυτή σχέση διαλύθηκε όταν ο Παύλος γνώρισε τη Φρειδερίκη του Αννόβερου και αποφάσισε να την παντρευτεί», προσθέτει.
Εξάλλου, ο Ντένχαμ Φάουτς μπορεί να μην ήταν ο μόνος άντρας στη ζωή του Παύλου. «Ο Juan Balansó μου είπε ότι έγραφε για την ομοφυλοφιλία του Παύλου της Ελλάδας. Και ότι είχε χειρόγραφες επιστολές από συναδέλφους του στο εργοστάσιο του Κόβεντρι όπου ο πρίγκιπας, που ήταν ψηλός και όμορφος, είχε ραγίσει πολλές καρδιές», αποκαλύπτει η Έιρε.
Θυμίζουμε ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στη Wikipedia «ο Παύλος της Ελλάδας (Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 1901 – 6 Μαρτίου 1964) ήταν βασιλιάς των Ελλήνων από το 1947 έως το θάνατο του, το 1964. Ως απόγονος εκ πατρογονίας του Χριστιανού Θ΄ της Δανίας, έφερε και τον τίτλο του Πρίγκιπα της Δανίας. Ο Παύλος γεννήθηκε στα Βασιλικά Ανάκτορα του Τατοΐου στις 14 Δεκεμβρίου 1901 ως Πρίγκιπας της Ελλάδος και της Δανίας. Ήταν το τέταρτο κατά σειρά παιδί του τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου και της συζύγου του Πριγκίπισσας Σοφίας. Ο Παύλος ήταν εγγονός του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων από την πλευρά του πατέρα του, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ήταν εγγονός του Αυτοκράτορα Φρειδερίκου Γ´ και της Αυτοκράτειρας Βικτώριας της Γερμανίας.
Το 1935, με την παλινόρθωση της μοναρχίας, ξαναγύρισε στην Ελλάδα, ως διάδοχος του θρόνου. Στις 9 Ιανουαρίου 1938 νυμφεύτηκε στην Αθήνα τη Φρειδερίκη πριγκίπισσα του Αννοβέρου, η οποία ήταν κόρη της πρώτης του εξαδέλφης, Βικτωρίας-Λουίζας της Πρωσίας.
Από το γάμο του απέκτησε 3 παιδιά:
• Τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας το 1938, στο Παλαιό Ψυχικό
• Τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ των Ελλήνων το 1940, στο Παλαιό Ψυχικό
• Και την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας το 1942, στο Κέιπ Τάουν Νότια Αφρική
Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο υπηρέτησε στο Γενικό Στρατηγείο και μετά τη γερμανική εισβολή ακολούθησε τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄ στην Κρήτη. Μετά την κατάληψη αυτής από τους Γερμανούς, κατέφυγε στην Αίγυπτο, για να εγκατασταθεί τελικά με την οικογένειά του στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής.
Από το φθινόπωρο του 1963 η υγεία του ήταν αρκετά κλονισμένη ενώ κατά τις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του παρουσιαζόταν εμφανώς καταβεβλημένος από την ασθένειά του (καρκίνος στομάχου).
Αποφασίσθηκε η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από την Τήνο, όπως είχε γίνει και το 1915 για να σωθεί ο Κωνσταντίνος, πατέρας του Παύλου, που έπασχε από πνευμονία. Με κυβερνητική εντολή, το αντιτορπιλικό Ιέραξ έφερε στις 3 Μαρτίου από την Τήνο την εικόνα. Στην αποβάθρα περίμεναν ο διάδοχος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, υπουργοί, ο αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτες, ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν. κ.ά. Τελικά πέθανε μετά από τρεις μέρες, στις 6 Μαρτίου 1964. Οι απλοί πολίτες για να μπορέσουν να δουν από κοντά και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, έπρεπε απαραίτητα να περάσουν από το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού του Παύλου στη Μητρόπολη Αθηνών…».
«Ιστορίες» από την κρύπτη…
E και λοιπόν; Μετα συγχωρησεως ...χεστήκαμε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή