Για τρεις εβδομάδες δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, την ώρα που το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα ενεργό δ...
Για τρεις εβδομάδες δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, την ώρα που το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα ενεργό διπλωματικά, με αποτέλεσμα να γεννιούνται ερωτήματα για την παρατεταμένη απουσία του, σύμφωνα με το CNN.
Ο 57χρονος Κινέζος ΥΠΕΞ είναι διπλωμάτης καριέρας και έμπιστος συνεργάτης του Σι Τζινπινγκ, ηγέτη της χώρας. Ο Κιν Γκανγκ προήχθη σε υπουργό Εξωτερικών τον Δεκέμβριο, μετά από μια σύντομη θητεία ως πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως υπουργός Εξωτερικών ο Κιν Γκανγκ είχε επιπλήξει τις ΗΠΑ για την κατάρριψη του κατασκοπευτικού αερόστατου, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν.
Ωστόσο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα προσπάθειες των δύο πλευρών να σταθεροποιήσουν τις κλονισμένες σχέσεις και να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο στα μέσα Ιουνίου.
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση
Όμως, ο κορυφαίος διπλωμάτης δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 25 Ιουνίου, αφού συναντήθηκε με αξιωματούχους από τη Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και τη Ρωσία στο Πεκίνο.
Στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ο Κιν Γκανγκ εθεάθη να περπατά δίπλα – δίπλα με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος πέταξε στο Πεκίνο για να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους μετά από τη βραχύβια ανταρσία της Ομάδας Wagner.
«Δεδομένης της θέσης και της επιρροής της Κίνας στον κόσμο, είναι πράγματι πολύ περίεργο το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως για περισσότερες από 20 ημέρες», δήλωσε ο Ντενγκ Γιουγουέν, πρώην συντάκτης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος που τώρα ζει στις ΗΠΑ.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παρατεταμένη απουσία του Κινέζου ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν έχει καμία πληροφορία να παράσχει», προσθέτοντας ότι οι διπλωματικές δραστηριότητες της Κίνας διεξάγονται κανονικά.
Η απουσία του Κιν Γκανγκ έγινε ακόμη πιο εμφανής λόγω της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας στην κινεζική πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων των ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και Τζον Κέρι.
Ο 57χρονος υπουργός επρόκειτο να συναντηθεί με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Πεκίνο, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε αφού η Κίνα ενημέρωσε την ΕΕ ότι οι ημερομηνίες δεν ήταν «πλέον διαθέσιμες», ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ΕΕ.
Η ΕΕ ενημερώθηκε για την αναβολή μόλις δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη του Μπορέλ στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Κιν Γκανγκ δεν εμφανίστηκε επίσης στην ετήσια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ινδονησία την περασμένη εβδομάδα. Αντ’ αυτού, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γι συμμετείχε στη συνάντηση στη θέση του.
Απαλείφθηκε το «για λόγους υγείας»
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε τακτική ενημέρωση την περασμένη Τρίτη ότι ο 57χρονος ΥΠΕΞ δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνάντηση της ASEAN «για λόγους υγείας», σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, η απάντηση αυτή έλειπε από το επίσημο κείμενο της ενημέρωσης που αναρτήθηκε αργότερα στον ιστότοπο του υπουργείου. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών συχνά παραλείπει το περιεχόμενο που θεωρεί ευαίσθητο από τα πρακτικά των τακτικών ενημερώσεών του.
Η δικαιολογία που αναφέρθηκε από τις αρχές, ωστόσο, δεν κατάφερε να καταπνίξει ένα κύμα σε μεγάλο βαθμό ανυπόστατων εικασιών σχετικά με το γιατί δεν εθεάθη εδώ και τόσες ημέρες ο Κιν Γκανγκ.
Οι φήμες αυτές οφείλονται στην έλλειψη διαφάνειας στο κινεζικό πολιτικό σύστημα, η ενημέρωση γίνεται με το σταγονόμετρο και οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες, δήλωσε ο Ντενγκ Γιουγουέν, αναλυτής με έδρα τις ΗΠΑ.
«Υπό τον Σι, αυτή η πολιτική αδιαφάνεια έχει μόνο αυξηθεί, καθώς ο ίδιος καταστέλλει τους διαφωνούντες και συγκεντρώνει την εξουσία στα χέρια του», σημείωσε ο ίδιος.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι εγγενώς ασταθή, επειδή τα πάντα αποφασίζονται μόνο από τον ανώτατο ηγέτη», είπε.
«Αν συμβεί κάτι ασυνήθιστο σε έναν ανώτερο αξιωματούχο, ο κόσμος θα αναρωτηθεί αν οι σχέσεις του με τον ανώτατο ηγέτη έχουν χαλάσει ή αν είναι σημάδι πολιτικής αστάθειας», δήλωσε ο Ντενγκ.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να αποκαλυφθεί μήνες αργότερα από το πειθαρχικό όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση για έρευνες.
Τέτοιες αιφνιδιαστικές εξαφανίσεις έχουν γίνει συνηθισμένο χαρακτηριστικό της εκστρατείας του Σι κατά της διαφθοράς.
Τα ερωτήματα για τον Κιν Γκανγκ πληθαίνουν λόγω της στενής σχέσης που θεωρείται ότι έχει με τον Σι, ο οποίος εξασφάλισε μια τρίτη θητεία το περασμένο φθινόπωρο και έχει δημιουργήσει μια νέα ηγετική ομάδα γεμάτη με πιστούς συμμάχους, σύμφωνα με τον Ντενγκ Γιουγουέν.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Κιν Γκανγκ ανέβηκε στην ιεραρχία μόνο και μόνο χάρη στη σχέση του με τον Σι Τζινπινγκ. «Οποιαδήποτε προβλήματα με αυτόν επηρεάζουν και τον Σι, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Σι απέτυχε να επιλέξει το σωστό άτομο για τη δουλειά», δήλωσε ο Ντενγκ Γιουγουέν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση