Αν και τα δύο τελευταία 24ωρα έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ωστόσο η δημιουργία του διαβόητου ιδιωτικού στρατ...
Αν και τα δύο τελευταία 24ωρα έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ωστόσο η δημιουργία του διαβόητου ιδιωτικού στρατού Wagner δεν είναι μόνο δικό του έργο
Ο πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Ντμίτρι Ούτκιν, ο συνιδρυτής του Ομίλου Wagner έχει αναδειχθεί ως βασικό πρόσωπο ενώ η σχέση του με τον Πριγκόζιν έχουν τραβήξει την προσοχή ειδικά μετά την ανταρσία του τελευταίου.
Ποιος είναι όμως ο Ούτκιν;
O Ντμίτρι Ούτκιν γεννήθηκε στην πόλη Ασβέστ της Σιβηρίας το 1970.
Yπηρέτησε ως διοικητής του 700ου ειδικού αποσπάσματος της 2ης ειδικής ταξιαρχίας της κύριας διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GRU), που στάθμευε στο Πετσόρι, στην περιοχή Πσκοφ, μέχρι το 2013. Είχε συμμετάσχει μάλιστα και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, εντάχθηκε στο Σλαβονικό Σώμα -μισθοφόροι-, πολεμώντας στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 2013, αλλά επέστρεψε στη Μόσχα τον Οκτώβριο.
Η ίδρυση της Wagner
Μετά την επιστροφή του φέρεται να δημιούργησε τη δική του ομάδα μισθοφόρων, την γνωστή Wagner. Ως πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ούτκιν έφερε τη μεγάλη του στρατιωτική εμπειρία και τις ηγετικές τους δεξιότητες στην ομάδα του.
Φέρεται να έχει πάθος με την ιστορία του Τρίτου Ράιχ, και γι΄αυτό ίσως το διακριτικό της Wagner, συνδέεται με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ, τον αγαπημένο συνθέτη του ναζιστικού κόμματος.
Ο Ούτκιν και η «Ομάδα Βάγκνερ» του, καθώς και αρκετοί βετεράνοι του Σλαβονικού Σώματος εθεάθησαν τόσο στην Κριμαία τον Φεβρουάριο του 2014 όσο και στη συνέχεια στο Ντονμπάς, όπου πολέμησαν για τους φιλορώσους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου.
Οι σχέσεις με το Κρεμλίνο
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ούτκιν φωτογραφήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια δεξίωση στο Κρεμλίνο προς τιμήν εκείνων που τους είχαν απονεμηθεί τα παρασήμα του Τάγματος του Θάρρους και του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (για τον εορτασμό της Ημέρας των Ηρώων της Πατρίδας), μαζί με τους Αλεξάντρ Κουζνέτσοφ, Αντρέι Μπογκάτοφ και Αντρέι Τρόσεφ.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, παραδέχτηκε ότι ο Ούτκιν ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων, αλλά δεν σχολίασε τη σύνδεσή του με τους μισθοφόρους.
Σύμφωνα με μέλη της Ομάδας Wagner ο Ούτκιν φέρεται να είναι ένας Rodnover, ένας πιστός της σλαβικής ιθαγενούς πίστης.
Ο Ούτκιν κατηγορήθηκε από τον Λετονικό ιστότοπο Meduza για τη συμπάθειά του στη ναζιστική Γερμανία, ενώ σύμφωνα με το British National World είναι νεοναζί, λόγω εικόνων που εμφανίστηκαν το 2021.
Για τις εικόνες αυτές οι Times έγραφαν ότι ήταν «ένας άνδρας που υποτίθεται ότι είναι ο Ούτκιν, μπορεί να φαίνεται με τατουάζ κεραυνών και έναν αετό, σύμβολα που συνδέονται συχνά με νεοναζί» στο λαιμό και το στήθος του.
Καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Αν και μέχρι σήμερα η Wagner ήταν απαραίτητη για το Κρεμλίνο, ωστόσο, οι προηγούμενες εντάσεις στη σχέση Πριγκόζιν και Κρεμλίνου είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δραστηριότητες του ομίλου.
Ο Ούτκιν βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης, με τον Πριγκόζιν να κατηγορεί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι εξαπάτησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας.
Η Ομάδα Wagner, συμπεριλαμβανομένου του Ούτκιν, έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάναυσες τακτικές σε συγκρούσεις όπως η Ουκρανία, η Συρία, η Λιβύη και άλλες χώρες.
Οι αναφορές για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και τη βία κατά κρατουμένων έχουν εγείρει διεθνείς ανησυχίες. Οι δραστηριότητες της ομάδας έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για να χαρακτηριριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση