GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα...

Nikolaos Kotsovos   Σε συνομιλία μου με την εταιρεία Elpedison με διαβεβαίωσαν ότι με το τέλος καλοκαιριού θα επανέλθει η ρήτρα αναπροσαρμογ...


Nikolaos Kotsovos 
Σε συνομιλία μου με την εταιρεία Elpedison με διαβεβαίωσαν ότι με το τέλος καλοκαιριού θα επανέλθει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα.
Τους ρώτησα αν θα υπάρξει και ρήτρα για το νερό δεν μου απηντησαν
--------------------------------------------
«Σήμα» απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρισμού στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρα-μέλους, και τον διαφορετικό τρόπο εφαρμογής ορισμένων εκ των παρεμβάσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Κεντρικό μήνυμα της έκθεσης της Κομισιόν είναι ότι «Η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώνεται και περαιτέρω παρατάσεις των έκτακτων μέτρων στήριξης –πέραν των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί κατά περίπτωση- δεν δικαιολογούνται. Ό,τι μέτρα πήρε κάθε χώρα, πήρε».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η διπλή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού (πλαφόν ανά τεχνολογία στη χονδρεμπορική αγορά και συγκέντρωση πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για επιδοτήσεις ρεύματος- αναστολή Ρήτρας Αναπροσαρμογής στη λιανική αγορά) έχει «ημερομηνία λήξης» την 30η Σεπτεμβρίου και με τα σημερινά δεδομένα της δραστικής αποκλιμάκωσης των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου δεν θα παραταθεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο παρεμβάσεις έληγαν εντός του καλοκαιριού, αλλά η ισχύς τους παρατάθηκε με απόφαση του τέως υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ σημείωσαν μιλώντας προς τη «Ν» ότι η έκθεση της Κομισιόν δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση για τα μέτρα στην Ελλάδα και τον χρόνο ισχύος τους.
Αναφερόμενη ειδικά στο πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά (το οποίο θεσπίστηκε σε επίπεδο ΕΕ με τον Κανονισμό 2022/1854 τον περασμένο Οκτώβριο με διαφορετικές «προδιαγραφές» σε σχέση με τον ελληνικό μηχανισμό που είχε προηγηθεί και ιθύνων νους του οποίου ήταν ο υπηρεσιακός υπουργός ΠΕΝ Παντελής Κάπρος), η Κομισιόν παρατηρεί ότι –ως γενικός κανόνας- δεν κρίνει σκόπιμη την παράταση του μέτρου που σύμφωνα με τον Κανονισμό εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Προσθέτει όμως ότι το εν λόγω μέτρο εφαρμόστηκε ανομοιογενώς στις χώρες-μέλη της ΕΕ τόσο από πλευράς «αρχιτεκτονικής» (πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έθεσαν το πλαφόν για τις μη οριακές τεχνολογίες πιο κάτω από το όριο των 180 ευρώ/MWh που θέσπισε ο Κανονισμός), όσο και από πλευράς χρονικού ορίζοντα. Η Επιτροπή αναφέρει ότι Ισπανία και Πορτογαλία έλαβαν παράταση για την δική τους εκδοχή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αυτή είναι η καταληκτική προθεσμία για την ισχύ του πλαφόν και σε Αυστρία, Τσεχία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Πολωνία, και Σλοβενία. Στη Γερμανία η περίοδος εφαρμογής δύναται να παραταθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και στη Σλοβακία το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη του επόμενου έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *