GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ! Στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες...

Έντονους φόβους εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για φορολογικό σοκ στους ελεύθερους επαγγελματίες έχοντας την πικρή πείρα ότι ...


Έντονους φόβους εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για φορολογικό σοκ στους ελεύθερους επαγγελματίες έχοντας την πικρή πείρα ότι «οι προεκλογικές υποσχέσεις ισχύουν μέχρι το βράδυ των εκλογών»

«Τι ψήνεται για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών;» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών από την νέα πολιτική ηγεσία του, με τις προκλήσεις και τα προβλήματα να παραμένουν μεγάλα και πιεστικά -όσο και αν προεκλογικά γινόταν προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης της οικονομίας, ιλουστρασιόν περιτύλιγμα που ούτε η Αντιπολίτευση (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) τόλμησε να σκίσει και να φανεί τι πραγματικά υπάρχει από κάτω, ώστε να αναγκαστούν οι πάντες να μιλήσουν επί της ουσίας.

Ως προσανάμματα λειτούργησαν δημοσιεύματα που επανέφεραν στο προσκήνιο τις συστάσεις της Κομισιόν για τροποποίηση του συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, μελέτες του ΙΟΒΕ και ίσως και οι δηλώσεις των νέων υπουργών και υφυπουργών για μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φορολογική μεταρρύθμιση.

Μετεκλογικά η λέξη φόρος καθώς και οι λέξεις που την έχουν ως συνθετικό επιστρέφουν στο καθημερινό λεξιλόγιο. Λήγει το προεκλογικό εμπάργκο που όποιος τολμούσε να πει την απαγορευμένη λέξη «φορολογία» ή κάτι που να παραπέμπει σε αυτή, κατέληγε να αναφωνεί, προκειμένου να επιβιώσει στα πάνελ, «απεταξάμην τους φόρους», και αυτό ανεξαρτήτως κόμματος, ιδεολογίας, οικονομικής θεωρίας.

Η δαιμονοποίηση σημαντικών λέξεων όπως η φορολογία ήταν μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν καθοριστικά στο να μην γίνει ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη προεκλογική περίοδο ουσιαστική συζήτηση για την οικονομία, την ανάπτυξη, το παραγωγικό μοντέλο, τους τρόπους εξασφάλισης και καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των κρατικών εσόδων, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας για επαναφορά τήρησης αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων.

Η συζήτηση περιορίστηκε σε γνώμες γενικού κύρους ότι σωστή είναι η «δίκαιη φορολόγηση», σε ευχές να πετύχει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και να παταχθεί η φοροδιαφυγή (το τελευταίο έχει αναχθεί εδώ και πολλά χρόνια στη «μεγάλη ιδέα» του ελληνικού κράτους) ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές, και σε αντίγραφα φορολογικού «ποινικού μητρώου» από τις περιόδους διακυβέρνησης, ανεξαρτήτως πότε και υπό ποιες συνθήκες έλαβαν αυτές χώρα (κοινώς ποιος μείωσε φόρους, ποιος τους αύξησε)

Σήμερα, λοιπόν «Habemus κυβέρνηση και υπουργούς» αλλά με τη συζήτηση προεκλογικά να μην εστιάζεται στα ουσιώδη κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αυτές ακριβώς φοβάται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών που σε αιχμηρή ανακοίνωση προειδοποιεί να μην ληφθούν μέτρα που τελικά θα οδηγήσουν στην εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η ανακοίνωση του ΕΕΑ
«Πριν σβήσει ο προεκλογικός απόηχος της υπόσχεσης ότι «εμείς δεν θα βάλουμε νέους φόρους» και μόλις η νένα κυβέρνηση ορκίστηκε, εμφανίστηκαν και τα πρώτα μετεκλογικά δημοσιεύματα περί φορολογίας. Είναι γνωστό από την πείρα ότι τα προεκλογικά προγράμματα ισχύουν μέχρι το βράδυ των εκλογών γιατί μετά υπερισχύει το «σοβαρό και υπεύθυνο»: «τώρα είμαστε κυβέρνηση» με το οποίο σβήνονται οι προεκλογικές υποσχέσεις και στη θέση τους τίθενται οι ανάγκες της ανάπτυξης, της οικονομίας, της τήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, η άντληση εσόδων…

Με βάση αυτή την «αρχή», διέρρευσαν και τα πρώτα, μη επιβεβαιωμένα, σχέδια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Στην ατζέντα του διαλόγου βρίσκονται η αναβίωση των τεκμηρίων, η επιλεκτική διατήρηση τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της έκπτωσης δαπανών, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακό πελατολόγιο…

Ο προσανατολισμός είναι η δραστική αλλαγή της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, με στόχο την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσής τους, καθώς μέχρι σήμερα ο φόρος που πληρώνουν, σύμφωνα με τα πορίσματα είναι μικρός.

Φυσικά κανένας δεν είναι υπέρ της απόκρυψης εισοδήματος με αποτέλεσμα να την πληρώνουν στρώματα φορολογουμένων που αδυνατούν, είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, να φοροδιαφύγουν. Αυτό δεν σημαίνει μέτρα στο άλλο άκρο της εξοντωτικής φορολογικής καταπίεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΕΑ.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται

Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες πως επέρχονται ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας και προεκλογικά, αλλά δεν τους δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος στις προεκλογικές συζητήσεις.

Άλλωστε οι συστάσεις της Κομισιόν είναι πολύ συγκεκριμένες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

Οι νέες ρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι δεν αφορούν τη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, βάσει των οποίων φορολογούνται επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, αλλά στον έλεγχο των δαπανών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Ειδικότερα, βάσει του σχεδίου που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον κλάδο των αυτοαπασχολουμένων κινείται σε πέντε άξονες με βασικά εργαλεία να αποτελούν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, αλλά και τη χρήση POS σε όλη την αγορά.

Πιο συγκεκριμένα
Μόνο οι δαπάνες – έξοδα που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA θα αναγνωρίζονται και θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φορολογουμένων.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα δίνει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να σκιαγραφεί το προφίλ του επιτηδευματία και να βλέπει ποιοι ξεπερνούν κάποιους μέσους όρους ως προς το ύψος των δαπανών αλλά και ποιοι είναι περισσότερο πιθανό να πραγματοποιούν φοροδιαφυγή.

Ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους. Συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο θα διασυνδεθεί με τα MyDATA.

Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Η πρεμιέρα του μέτρου σε πιλοτική εφαρμογή αναμένεται έως το τέλος του έτους και η καθολική εφαρμογή του έως τα μέσα του 2024. Με το νέο σύστημα, όταν διακινείται ένα αγαθό θα πρέπει να συνοδεύεται από το ψηφιακό δελτίο αποστολής ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μην μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο.

Καθιέρωση POS σε όλη την αγορά.


2 σχόλια

  1. ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ, Ο ΛΑΛΑΚΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελευθεροι επαγγελματιες,μην ανησυχειτε,αυτα ειναι με τον νεο νομο Κατρουγκαλου.Στις επομενες εκλογες ψηφιστε Μητσοτακη για να διορθωθουν.Καποτε ελεγα οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των ελευθερων επαγγελματιων και μικρων επιχειρηματιων ειναι καποι ασχετοι καγκουροι που πουλησαν κατι χωραφια για να γινουν κατι.Υστερα απο πολλα χρονια,εδω ειμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *