Η καταδίκη εκδότη εφημερίδας και σφοδρού επικριτή της κυβέρνησης σε έξι χρόνια κάθειρξη στη Γουατεμάλα επικρίθηκε έντονα από την Ουάσινγκτον...
Η καταδίκη εκδότη εφημερίδας και σφοδρού επικριτή της κυβέρνησης σε έξι χρόνια κάθειρξη στη Γουατεμάλα επικρίθηκε έντονα από την Ουάσινγκτον καθώς και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, που είδαν στην ετυμηγορία «απειλή κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» στο κράτος αυτό της κεντρικής Αμερικής.
Για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Λατινική Αμερική Μπράιαν Νίκολς, η καταδίκη του Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, εκδότη και ιδρυτή της εφημερίδας El Periódico, «απειλεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης στη Γουατεμάλα».
«Ο κόσμος θα παρακολουθεί την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα» του 66χρονου δημοσιογράφου, πρόσθεσε ο κ. Νίκολς μέσω Twitter.
Σύμφωνα με τον εκδότη και ιδρυτή της Ελ Περιόδικο, ο πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι και η εισαγγελέας Κονσουέλο Πόρας, την οποία οι ΗΠΑ έχουν εγγράψει σε μαύρη λίστα «διεφθαρμένων» προσωπικοτήτων, κατασκεύασαν εντελώς το κατηγορητήριο για να φιμώσουν τον ίδιο και την εφημερίδα του, μετά τη δημοσίευση ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενέχεται η κυβέρνηση.
«Είμαι αθώος και [σ.σ. ο πρόεδρος Γιαματέι] συνεχίζει να είναι κλέφτης», είπε μετά την καταδίκη του για ξέπλυμα χρήματος, εκβίαση και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος. Ο εισαγγελέας ζητούσε να επιβληθεί η βαρύτερη ποινή, 40 χρόνια κάθειρξης. Τόσο ο κ. Σαμόρα, όσο και η εισαγγελία ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν έφεση.
Η καταδίκη του κ. Σαμόρα μαρτυρά «την έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στη Γουατεμάλα», σχολίασε ο πρόεδρος της Διαμερικανικής Ένωσης Τύπου (SIP) Μάικλ Γκρίνσπον.
Είναι «τουλάχιστον ύποπτο» το γεγονός ότι «καταλήγει στη φυλακή δημοσιογράφος οι καταγγελίες του οποίου οδήγησαν στη φυλακή προέδρους και κορυφαίους κρατικούς λειτουργούς», πρόθεση η SIP σε ανακοίνωσή της.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) χαρακτήρισε «ντροπή» την καταδίκη του εκδότη και «φάρσα» τη διαδικασία σε βάρος του: η ετυμηγορία, έκρινε, αποκαλύπτει πόσο έχει «διαβρωθεί η ελευθερία της έκφρασης» στη Γουατεμάλα.
Η ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων WOLA, με έδρα την Ουάσινγκτον, καταδίκασε την απόφαση, ενώ ο Πέδρο Βάκα, ειδικός εισηγητής για την ελευθερία της έκφρασης της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), προσέθεσε και τη δική του φωνή σε αυτές που επέκριναν την απόφαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση