GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΩΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ! Νέα φωτογραφία – ντοκουμέντο πριν το ναυάγιο στην Πύλο...

Μια νέα φωτογραφία από το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε χτες το πρωί ανοιχτά της Πύλου ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η φωτογραφία τραβήχτη...


Μια νέα φωτογραφία από το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε χτες το πρωί ανοιχτά της Πύλου ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε νύχτα, πιθανότατα από άτομο που βρισκόταν στα σκάφη που είχαν σπεύσει για βοήθεια. Όπως φαίνεται, στο εξωτερικό μέρος του σκάφους βρίσκονται αρκετά άτομα.

Δείτε την φωτογραφία:

Eπίσης μια ακόμα φωτογραφία που κυκλοφόρησε η οποία δείχνει ένα μέλος του Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι έχασαν την ζωή τους»
Φως στα αίτια της ναυτικής τραγωδίας επιχείρησε να δώσει ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε ένα λόγο για ένα σκάφος «πλωτό νεκροταφείο».
«Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Όντως πρόκειται για ένα σάπιο πλοίο, ένα πλωτό νεκροταφείο στην κυριολεξία, ένα σκάφος που δεν είχε καθόλου πιστοποιητικά και έσυρε στον θάνατο στον υγρό τάφο δεν ξέρω πόσους ανθρώπους. Πραγματικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους.

Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται. Δεν αξίζουν άλλωστε. Για σκραπ πηγαίνουν και μεταφέρουν αθώους ανθρώπους».

Όσο για το γιατί τα γυναικόπαιδα ήταν κλειδωμένα στο αμπάρι του πλοίου εξήγησε ότι αυτή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται να γίνεται από τους διακινητές μεταναστών, οι οποίοι τους κρατούν φυλακισμένους μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους.

Μιλώντας για την πορεία του σαπιοκάραβου εξήγησε ότι έφυγε από το λιμάνι του Τομπρούκ με σκοπό να πάει Ιταλία, όμως δυστυχώς μπήκε εντός του ελληνικού FIR οπότε η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό στην ελληνική ακτοφυλακή. Ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις επισημαίνοντας ότι ένα σκάφος όταν είναι ακυβέρνητο σημαίνει ότι είναι σε κίνδυνο.

«Σημαίνει ότι πρέπει να κάνω τα δέοντα με τον επιχειρησιακό μου σχεδιασμό, έτσι ώστε το σκάφος αυτό να πάει σ’ ένα ασφαλές αγκυροβόλιο» πρόσθεσε.

Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στο ναυαγοσωστικό, το «Αιγαίο Πέλαγος», το οποίο ήταν το πλησιέστερο στην περιοχή προσθέτοντας ότι για μια επιχείρηση διάσωσης πρέπει να είναι κοντά και διασωστικά σκάφη.

«Δεν μπορεί το σκάφος του Λιμενικού, ένα παραπλέοντα σκάφη να κάνει όλη τη δουλειά εκεί. Χρειαζόμαστε ναυαγοσωστικά σκάφη» είπε προσθέτοντας εάν στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας είχε φτάσει τόσο το «Αιγαίο Πέλαγος» όσο και ένα ακόμη μεγάλο σκάφος θα μπορούσαν να πάρουν πάνω όλο τον κόσμο που ήταν στοιβαγμένοι σαν τα σταφύλια αλλά και να το κρατήσουν στην επιφάνεια, στηρίζοντάς το όταν θα είχε πάρει κλίση.

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι η κλίση που οδήγησε στη βύθισή του και στον υγρό τάφο τόσων μεταναστών προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές.

«Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ τραγική, ένας θάνατος πάρα πολύ σκληρός θα έλεγα και αυτές τις καταστάσεις τις προλαβαίνεις μόνο με τον τρόπο τον οποίο σας λέω», τόνισε ο ναύαρχος ε.α. του λιμενικού σώματος. Και κατέληξε: «Πρέπει να γίνει ένα restart σε όλο τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Την ώρα που γίνονται εντατικές έρευνες για να εντοπιστεί έστω και ένας ακόμη ζωντανός, σύμφωνα με το OPEN, πιθανολογείται ότι υπάρχει και ένας ακόμη διακινητής, ο όγδοος, εκτός από τους επτά που έχουν ήδη συλληφθεί και θα οδηγηθούν στο εισαγγελέα.

Περισσότερο φως στους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την παράνομη μεταφορά των μεταναστών θα δώσουν οι καταθέσεις των διασωθέντων τις οποίες έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν οι λιμενικές αρχές Καλαμάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση των λιμενικών είναι να συγκεντρώσουν περισσότερες από 10 καταθέσεις μεταναστών ώστε στη συνέχεια να φτιάξουν φάκελο τον οποίο θα συμπληρώσουν με αποδεικτικά στοιχεία. Στη συνέχεια ο φάκελος θα δοθεί σε εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει αν θα γίνουν περισσότερες συλλήψεις. Περισσότερες εξελίξεις στην υπόθεση αναμένονται αύριο, Παρασκευή.

Η συγκλονιστική μαρτυρία διασωθέντα
Την ίδια στιγμή, οι διασωθέντες που έχουν ξεπεράσει το σοκ από την τραγωδία αρχίζουν να μιλούν για τις συνθήκες της μεταφοράς του στο αλιευτικό καθώς και για την στιγμή του ναυαγίου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN, το σκάφος είχε ξεκινήσει από την Αίγυπτο την περασμένη Παρασκευή και είχε κάνει στάση στη Λιβύη όπου παρέλαβε πολλά άτομα. Στη συνέχεια ξεκίνησε να πάει στην Ιταλία που ήταν και ο τελικός προορισμός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλοί ήταν αυτοί που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εξέφρασαν τους φόβους τους για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Μάλιστα και κάποιοι ζήτησαν να γυρίσουν και πίσω.

Οι μετανάστες είχαν προσφέρει από 4000 έως 6000 ευρώ στους διακινητές για την μεταφορά τους!

Η ίδια πηγή φέρνει στο φως και την συγκλονιστική μαρτυρία ενός διασωθέντα για τη στιγμή που η μηχανή του αλιευτικού σκάφους σταμάτησε να λειτουργεί, τον πανικό που επικράτησε και την ανατροπή του σκάφους.

«Κινούμασταν κανονικά, τα νερά ήταν ήρεμα. Υπήρχε κόσμος στο αμπάρι. Ξαφνικά ακούσαμε τη μηχανή του πλοίου να σταματάει. Επικράτησε πανικός. Το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση και να κινείται από αριστερά προς τα δεξιά. Πήδηξα στη θάλασσα για να σωθώ όπως και οι περισσότεροι στο πάνω μέρος».

Γιατί ναυάγησε το πλοίο

H δημιουργία κυματισμού από άλλο πλοίο ίσως να οδήγησε στην τραγωδία στην Πύλο αναφέρει ο καθηγητής του ΕΜΠ της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων, Γρηγόρης Γρηγορόπουλος.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και δεν υπήρχε δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων.

«Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων πάνω σε αυτό το σκάφος δεν υπήρχε. Ήταν φορτωμένο πλήρως. Τα θύματα που έχουν ανασυρθεί, καθώς και αυτοί που διασώθηκαν, είναι μεταξύ αυτών που βλέπουμε στη φωτογραφία. Μέσα, όμως, στο κύριο κατάστρωμα, κατά την ανατροπή δεν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης», είπε.

Ακόμη, τόνισε πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό Λιμενικό, ενώ εκτίμησε πως στο αλιευτικό βρίσκονταν περίπου στα 600 άτομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιθανότερο σενάριο για την βύθιση του σκάφος ήταν η δημιουργία ενός μικρού κυματισμού από παρακείμενο πλοίο.

«Το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποιο παρακείμενο πλοίο να πέρασε και να έκανε κύματα. Το πλοίο, έτσι όπως είναι φορτωμένο, έχει οριακά ευστάθεια. Μπορούσε από ένα μικρό κυματισμό να ανατραπεί. Αυτό που περιέγραψαν κάποιοι διασωθέντες είναι ότι υπήρξε ένα κούνημα και αμέσως έγινε ανατροπή. Επομένως, ήταν οριακή η ευστάθεια του σκάφους» εξήγησε.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα μεταφέρθηκαν τα πτώματα των 78 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

Την ίδια ώρα, στην Μαλακάσα θα μεταφερθούν οι διασωθέντες σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί.

Τέλος, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο και έδωσε εντολή για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *