GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ! Μένει από ...καύσιμα ο ελληνικός τουρισμός

Το κρίσιμο μέγεθος για φέτος είναι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη που προς το παρόν βαίνει μειούμενη σε σύγκριση με πέρυσι Οι τουρίστες ξοδεύουν ...


Το κρίσιμο μέγεθος για φέτος είναι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη που προς το παρόν βαίνει μειούμενη σε σύγκριση με πέρυσι

Οι τουρίστες ξοδεύουν φέτος λιγότερα. Αυτή φαίνεται να είναι η κυρίαρχη τάση όπως την καταγράφουν τόσο οι άνθρωποι του τουρισμού όσο και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα δημοφιλείς προορισμοί που έδειξαν μια κόπωση τον Μάιο φαίνεται να ανακάμπτουν σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες καθώς οι κρατήσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυξάνονται. Παράλληλα όπως τονίζουν η χώρα μας παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν ανέβει δεν είναι η πιο ακριβή, σε σχέση με άλλους μεσογειακούς δημοφιλείς προορισμούς, που θα πρέπει να συγκρινόμαστε καθώς ο τουρισμός είναι μια διεθνής δραστηριότητα. Ωστόσο, το κρίσιμο μέγεθος για φέτος είναι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη η οποία προς το παρόν βαίνει μειούμενη σε σύγκριση με πέρυσι.

Στη Σαντορίνη το κλίμα δεν είναι κακό, ακούγονται πολλά, τα περισσότερα δεν ισχύουν, λέει ο κ. Αντώνης Ηλιόπουλος πρόεδρος της ‘Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού. Σε αντίθεση με την Μύκονο, την άλλη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει ότι η Σαντορίνη σημείωσε μια μικρή υστέρηση στις αφίξεις από το εξωτερικό τον Μάϊο κατά 3,5%, κατέγραψε όμως μια μεγάλη άνοδο των αφίξεων από την Αθήνα (+27%) γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ξένοι επισκέπτες της Σαντορίνης προτίμησαν πριν να επισκεφθούν την Αθήνα.

Επίσης για το δεύτερο 15θημερο του Ιουνίου, τον Ιούλιο και Αύγουστο βλέπουμε από τις κρατήσεις αλλαγή σκηνικού προς το θετικότερο. Ουσιαστικά στο τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε πλήρη εικόνα και εκτιμώ ότι θα είμαστε όπως και πέρυσι ίσως και λίγο καλύτερα, λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ωστόσο εκτός από τις αφίξεις σημασία έχει και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και τα έξοδα που κάνει ο μέσος τουρίστας κατά την παραμονή του σε ένα προορισμό.

Η μέση ταξιδιωτική δαπάνη
Είναι γεγονός ότι φέτος ο μέσος τουρίστας μένει λιγότερα βράδια σε ένα προορισμό και ξοδεύει λιγότερα χρήματα. Από τις πληθωριστικές πιέσεις έχει επηρεασθεί κυρίως η μέση κατηγορία τουριστών και τα ξενοδοχεία τεσσάρων και τριών αστεριών. Παρατηρούμε ότι ο μέσος επισκέπτης μένει λιγότερες ημέρες και ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες χρονιές, λέει ο κ. Ηλιόπουλος. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο ενώ καταγράφει για φέτος τον Απρίλιο μία αύξηση κατά 19,9% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, στα 761,1 εκατ. ευρώ, έναντι 634,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σημειώνει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 30%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,4%.

Επίσης στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν στα 1.494,0 εκατ. ευρώ, και καταγράφουν αύξηση 38% η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 52,5%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,6%.

Snapshots from the Eleftherios Venizelos International Airport, in Spata, on July 11, 2022 / Στιγμιότυπα απο το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στα Σπάτα, στις 11 Ιουλίου, 2022

Η μείωση της μέσης δαπάνης αποτυπώνεται και στην «γκρίνια» που εκφράζουν οι υπόλοιποι κλάδους που εμπλέκονται στον τουρισμό (εστίαση, κ.λπ.). Η κα. Κωνσταντίνα Σβύνου πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, έχει επισημάνει στον ot.gr αυτή την μειωμένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών από τους τουρίστες σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στη μέση ταξιδιωτική δαπάνη από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι πιο ακριβές περιοχές

Όσον αφορά τις τιμές αυτό που τονίζεται είναι ότι οι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί ανταγωνίζονται αντίστοιχους σε άλλες περιοχές της Μεσογείου καθώς ο τουρισμός είναι μια διεθνής δραστηριότητα. Η Σαντορίνη ανταγωνίζεται το Αμάλφι, τη Σαρδηνία, την Ίμπιζα, κ.λ.π. Βλέπουμε λέει ο κ. Ηλιόπουλος ότι στο Αμάλφι, στη Σαρδηνία υπάρχουν ξενοδοχεία με 2.500-3.000 ευρώ τη βραδιά.

Μπορεί σε ορισμένα σημεία της Σαντορίνη όπως στην Καλντέρα οι τιμές να είναι υψηλές σε άλλες περιοχές του νησιού είναι όμως πολύ πιο προσιτές. Η αυξημένη διεθνής ζήτηση αλλά και το αυξημένο κόστος λειτουργίας καθορίζουν τις τιμές

Όπως εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος ο πληθωρισμός, έχει ανεβάσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων (τρόφιμα, μισθολογικό κόστος κ.λ.π.) . Επίσης το ξενοδοχείο επιβαρύνεται και από τον διπλασιασμό των επιτοκίων δανεισμού που αύξησαν το χρηματοδοτικό κόστος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι τιμές θα πρέπει να εκτοξευτούν. Ουσιαστικά μιλάμε για μέση αύξηση 15-20%. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ισχύει η αρχή value for money. Όμως δυστυχώς ορισμένες φορές συμβαίνει δίπλα στην πολυτελή μονάδα που καθορίζει μια τιμή που ανταποκρίνεται στις παροχές που προσφέρει και λαμβάνει υπόψη και τον διεθνή ανταγωνισμό, έρχεται μια υποδεέστερη ανεβάζει το τιμολόγιο της , χωρίς το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών να το δικαιολογεί. Τέτοια φαινόμενα σταδιακά όμως η αγορά θα τα αποβάλλει σημειώνει.

Η μέση αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ ήταν της τάξεως του 10,7% η οποία όμως δεν είναι ικανή να καλύψει τα αυξημένα κόστη λειτουργίας (αύξηση μισθών, ενεργειακού κόστους και τροφίμων), ανέφερε η κα. Σβύνου.

Οι τιμές θα πρέπει να έχουν ένα ταβάνι εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, οποίος κατακρίνει κάποιες ακραίες καταστάσεις. Το ταβάνι αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη εμείς στην Κρήτη που δουλεύουμε με τον μέσο ευρωπαίο τουρίστα προσθέτει. Πάντως η κα Σβύνου θεωρεί ότι ακόμη το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν είναι υποτιμημένο.

Πηγή ΟΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *