GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ σε διεθνή Μέσα! «ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ προσπάθησε να μας ρυμουλκήσει...»

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες επιζώντων προσφύγων που αναφέρουν ότι το ναυάγιο συνέβη λίγο μετά την προσπάθεια του Λιμενικού να ρυμουλκήσει το αλι...


Πληθαίνουν οι μαρτυρίες επιζώντων προσφύγων που αναφέρουν ότι το ναυάγιο συνέβη λίγο μετά την προσπάθεια του Λιμενικού να ρυμουλκήσει το αλιευτικό

Έχουν περάσει τέσσερα 24ωρα από το ναυάγιο στην Πύλο με τις έρευνες διάσωσης να συνεχίζονται, ενώ έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες. Η εκατόμβη νεκρών με πάνω από 600 θανάτους φέρει ξανά στην επιφάνεια τις ευθύνες της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθούν τα κράτη της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι μαρτυρίες των επιζώντων που εμπλέκουν το Λιμενικό στο ναυάγιο. Μετά τα όσα είπαν οι διασωθέντες στην Καλαμάτα στον Αλέξη Τσίπρα, αυτά που μετέφερε ο αλληλέγγυος Τάσος Πολυχρονόπουλος από την μαρτυρία Σύρου επιζώντα του ναυαγίου στην ΕΡΤ, τις αναφορές του ΟΗΕ αλλά και μεγάλων διεθνών δικτύων στις μαρτυρίες διατυπώνοντας ταυτόχρονα ερωτήματα για τις ενέργειες του Λιμενικού στο ναυάγιο, το γερμανικό WDR κάνει λόγο για νέες μαρτυρίες επιζώντων που επιβεβαιώνουν τις αρχικές.

Δέκα νέες μαρτυρίες
Ειδικότερα πρόσφυγες είχαν πει από την αρχή ότι το Λιμενικό έδεσε το αλιευτικό με σχοινί και προσπάθησε να το τραβήξει. Μετά από λίγα λεπτά, όπως είπαν, το σκάφος άρχισε να «παλατζάρει», πήρε απότομη κλίση και βυθίστηκε.

Τώρα ο δημοσιογράφος Bamdad Esmaili, μιλώντας στο γερμανικό WDR ανέφερε ότι μέχρι πρότινος «είχαμε ακούσει τον ισχυρισμοί ότι οι ελληνικές αρχές τράβηξαν το σκάφος προκειμένου να φύγει από την περιοχή που είναι στην ευθύνη της Ελλάδας. Τώρα ο συνάδελφός μου (σσ ο δημοσιογράφος Falah Elias) που μιλάει αραβικά κατάφερε να συνομιλήσει με 10 επιζώντες που βρίσκονται στη Μαλακάσα.

Ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον, ανέφεραν ότι αυτό το σκάφος ουσιαστικά ρυμουλκήθηκε – όχι μόνο μία, όχι μόνο δύο, αλλά συνολικά τρεις φορές. Και τότε το πλοίο παλάντζαρε και βυθίστηκε».

Στη συνέχεια αναφέρει στο γερμανικό δίκτυο την κατάσταση που επικρατούσε πάνω στο πλοίο όπως την περιέγραψαν οι επιζώντες: «Μπορείτε να το φανταστείτε ως εξής: ένα πλοίο μήκους 30 μέτρων, υπερφορτωμένο. Όπως λένε άκουσαν τους διακινητές να συζητούν για 747 άτομα πάνω στο σκάφος. Για αυτό γίνεται λόγος για 750 άτομα που ήταν παντού. Κάτω, στο κατάστρωμα χωρίς φαγητό και χωρίς νερό για μέρες. Μπορείτε να φανταστείτε την κατάσταση».

Διαψεύδει το Λιμενικό
Οι λιμενικές αρχές όσο και η κυβέρνηση αρνούνται κατηγορηματικά ότι υπήρξε απόπειρα ρυμούλκησης. Αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού είχε διαψεύσει τις μαρτυρίες των προσφύγων σημειώνοντας ότι το λιμενικό δεν χρησιμοποίησε κανένα σχοινί και πιθανόν οι πρόσφυγες μπερδεύονται με το σχοινί που πέταξε παραπλέον πλοίο για τροφοεφοδιασμό.

Ωστόσο αργότερα και μετά τις δηλώσεις του υπηρεσιακού κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σιακαντάρη, το Λιμενικό με νέα ανακοίνωση υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε σχοινί όχι για να ρυμουλκήσει αλλά για να πλησιάσει το πλοίο και να ελέγξει την κατάστασή του και ότι αυτό έγινε 3 ώρες πριν από το ναυάγιο.

Οι πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί στη δομή της Μαλακάσας, θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες υποβολής ασύλου που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Την ίδια στιγμή, οργανώσεις και φορείς δικαιωμάτων ζητούν να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια απαιτείται, ψυχολογική, νομική κλπ και να τους αποδοθεί άσυλο.

1 σχόλιο

  1. Αφού είναι πρόσφυγες, γιατί δεν ακολουθούν την νόμιμη οδό; Στο επόμενο άρθρο γίνεται λόγος για Πακιστανούς. Πρόσφυγες κι αυτοί; Πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει να γίνει από το 1973.
    Εφόσον δεν έχουν διαβατήρια, πως ξέρετε, ότι είναι Σύροι;
    Ακόμα και να 'ναι, η Συρία έχει αποκαταστήσει την εθνική της κυριαρχία στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειάς της, έγινε δεκτή εκ νέου στον Αραβικό Σύνδεσμο και αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με την Σ. Αραβία. Μας δουλέυετε;
    Ι. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *