GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΛΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ! ΤΙ ΕΙΝΑΙ η μπλε κουκίδα που θα βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό...

Μια εντυπωσιακή μπλε κουκίδα θα λάμπει όλο τον Μάιο στον νυχτερινό ουρανό. Ο λόγος για το Βέγα, το πέμπτο λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό μας,...


Μια εντυπωσιακή μπλε κουκίδα θα λάμπει όλο τον Μάιο στον νυχτερινό ουρανό. Ο λόγος για το Βέγα, το πέμπτο λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό μας, αν και βρίσκεται 150 τρισεκατομμύρια έτη μακρυά από τη Γη.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το αστέρι ηλικίας 450 εκατομμυρίων ετών θα είναι ορατό στο νότιο ημισφαίριο έως και τέσσερις ώρες μετά τα μεσάνυχτα ενώ από το μεσαίο και βόρειο ημισφαίριο νωρίς το πρωί.

Στην Ελλάδα είναι εύκολα ορατός τα καλοκαιρινά βράδια μέχρι και τον Νοέμβριο.

Ποιος είναι ο Βέγας

Ο Βέγας είναι ο φωτεινότερος αστέρας της Λύρας και ο δεύτερος σε φωτεινότητα ολόκληρου του βόρειου ημισφαιρίου της ουράνιας σφαίρας με τον Αρκτούρο και πέμπτος λαμπρότερος σε όλη την ουράνια σφαίρα. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 ετών φωτός ενώ, μαζί με τον Σείριο και τον Αρκτούρο είναι τα λαμπρότερα αστέρια στη γειτονιά του Ήλιου.

Ο Βέγας είναι ένας από τους καλύτερα μελετημένους αστέρες μετά τον Ήλιο. Παρά το ότι ο Βέγας δεν είναι γίγαντας αστέρας, έχει απόλυτο μέγεθος 0,58. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι τριάντα εφτά φορές λαμπρότερος από τον Ήλιο και 2,5 φορές λαμπρότερος από τον Σείριο.

Είναι εύκολα ορατός τα καλοκαιρινά βράδια μέχρι και τον Νοέμβριο, περνά από το ζενίθ στην κεντρική Ελλάδα και αποτελεί τη βορειοδυτική κορυφή του λεγόμενου «Θερινού Τριγώνου» και τον φωτεινότερο αστέρα του τριγώνου αυτού (οι άλλοι αστέρες είναι ο Ντενέμπ και ο Αλτάιρ).

Ο Βέγας υπήρξε ο πρώτος αστέρας που φωτογραφήθηκε, στις 16 Ιουλίου 1850, και ο πρώτος αστέρας του οποίου φωτογραφήθηκε το φάσμα, το 1872

Επιπλέον, οι αστρονόμοι τον χρησιμοποιούν για να μάθουν για τα ηλιακά συστήματα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους

Το 2013, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν στοιχεία για μια ζώνη αστεροειδών που περιβάλλει το άστρο, όπως αυτή που περιβάλλει τον ήλιο. Εάν επιβεβαιωθεί, ο Βέγας είναι πιθανό να έχει ένα ηλιακό σύστημα που περιέχει βραχώδεις πλανήτες παρόμοιους με τη Γη ή τον Άρη.

Στο δικό μας σύστημα, η ζώνη αστεροειδών πέρα από την τροχιά του Άρη διατηρείται από τη βαρύτητα βραχωδών πλανητών και γίγαντες αερίων όπως ο Δίας και ο Κρόνος. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο Βέγας μπορεί να έχει αρκετούς μη ανιχνευμένους πλανήτες ακόμα και στο μέγεθος του Δία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *