GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ! Η ύφεση έβαλε τέλος στο οικονομικό θαύμα στην Γερμανία...

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει φτάσει το 7.2% με αποτέλεσμα 3.1 εκατομμύρια νοικοκυριά να δώσουν το φετινό χρόνο το 40% των εισοδημάτων του...


Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει φτάσει το 7.2% με αποτέλεσμα 3.1 εκατομμύρια νοικοκυριά να δώσουν το φετινό χρόνο το 40% των εισοδημάτων τους σε ενοίκιο.

Εργάτες να καλύψουν τις εποχικές θέσεις δεν υπάρχουν. Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών έχουν ξεφύγει εκτός ελέγχου και οι ναρκομανείς έχουν γεμίσει τους δρόμους. Ακόμα και οι παμπ έχουν αδειάσει από θαμώνες.

Αυτή η εικόνα αποσύνθεσης δεν αφορά κάποια χώρα του νότου της Ευρώπης, όπως θα πίστευαν οι περισσότεροι, λόγω της δύσκολης οικονομικής ιστορίας του, αλλά τη Γερμανία, το αλλοτινό οικονομικό θαύμα της ένωσης των 27.

Από την Άνγκελα Μέρκελ στον Όλαφ Σολτς, η μεσαία και η εργατική τάξη της χώρας είδε το πορτοφόλι της να αδειάζει από χρήματα, γράφει η Daily Mail. Τι κι αν, όπως σημειώνει άλλο άρθρο του Politico, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που αντιπροσωπεύει το 30% της οικονομικής παραγωγής της, η οικονομία της έπεσε με πάταγο σε ύφεση.

Σαφώς, δεν ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη, αυτό το αρνητικό πρόσημο -0.3% που κατέγραψε η ανάπτυξη της το πρώτο τρίμηνο του 2023, αφού εδώ και καιρό γραφόταν στον διεθνή Τύπο ότι ήταν από τις χώρες που άργησε να επιστρέψουν στα προ-Covid επίπεδα.
Στα ύψη ο πληθωρισμός

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την τελευταία συρρίκνωση στις υψηλές τιμές ενέργειας, που ακολούθησαν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τις προφανείς διαρθρωτικές αδυναμίες στα οικονομικά θεμέλια της χώρας, που η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού αδυνατεί να διορθώσει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει φτάσει το 7.2%, με αποτέλεσμα 3.1 εκατομμύρια νοικοκυριά να δώσουν το φετινό χρόνο το 40% των εισοδημάτων τους σε ενοίκιο, την ώρα που η αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος από τον περυσινό Απρίλιο στο φετινό να αναγνωρίζεται στο 21.1%.

Να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί κάποιος ότι βρίσκεται στα όρια της φτώχειας στη Γερμανία πρέπει ο μισθός του να μην ξεπερνά το 60% του μέσου εισοδήματος του γερμανικού πληθυσμού που μετά τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές είναι €1.250.

Τα νούμερα όμως είναι ψυχρά και δεν αντικατοπτρίζουν τι ακριβώς σημαίνει για τον μέσο Γερμανό το τέλος του οικονομικού θαύματος. Όπως λέει στη βρετανική εφημερίδα ο 60χρονος Κρίστοφερ Κρουζ, μπάρμαν στο επάγγελμα, στη γνωστή μπυραρία του Αμβούργου, Chaplin’s Pub, «πέρασα όλο το χειμώνα με ένα δύο πελάτες να βλέπουν ποδόσφαιρο».

«Αιμορραγούμε οικονομικά κάθε μέρα που ανοίγουμε», δηλώνει ο ίδιος, αναφέροντας ότι «καταστήματα κλείνουν δεξιά και αριστερά σε όλη την πόλη», αφού ο κόσμος δεν επανήλθε ποτέ στους χώρους τους μετά την πανδημία.

Άδειες οι τσέπες των Γερμανών
«Σκέφτονται, γιατί να πάμε να πληρώσουμε €4.50, όταν με τα ίδια λεφτά μπορούμε να αγοράσουμε μια 6άδα μπύρες και να δούμε Netflix στο σπίτι;», συνεχίζει ο ίδιος και παραδέχεται ότι κρατά τις τιμές χαμηλές, παρά την αύξηση του κόστους ζωής ολόγυρα του, με την ελπίδα ανατροπής αυτής της δυσάρεστης κατάστασης.

Και όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στη Γερμανία, καταγράφεται έλλειψη εργατών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) περίπου 630.000 θέσεις έμειναν κενές τον περασμένο χρόνο στην υγεία, την πληροφορική και άλλους τομείς, που απαιτούν δεξιότητες, οδηγώντας στην εξάντληση το υπάρχον προσωπικό σε αυτές.

«Είναι μια δύσκολη εποχή για τους Γερμανούς», τονίζει η Άννα Πρεχν, οικονομική σύμβουλος στο επάγγελμα. Κι αν αυτό σε κάποιους φαίνεται αστείο, ας σημειωθεί ότι μόνο για τα λαχανικά και τα φρούτα τους πληρώνουν φέτος 28.6% παραπάνω από ότι πέρυσι.

Με τέτοιες αυξήσεις η μακροημέρευση του 3κομματικού συνασπισμού, του οποίου ηγείται ο Σολτς, τίθεται εν αμφιβόλω, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *