Σε κατάσταση συναγερμού ευρίσκονται όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις, διασώστες, εθελοντές και πολίτες οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο φ...
Σε κατάσταση συναγερμού ευρίσκονται όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις, διασώστες, εθελοντές και πολίτες οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο φροντίζουν γάτες είτε σε αποικίες ή και αλλού, όπως αναφέρει το Κόμμα για τα Ζώα σε ανακοίνωσή του.
Η Λοιμώδης Περιτονίτιδα, προσθέτει, είναι μια ασθένεια θανατηφόρα και που θα έχει απρόβλεπτες συνέπεις στους πληθυσμούς των γάτων. Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου λαμβάνει πληροφορίες από όλο το νησί ότι εκατοντάδες γάτες πεθαίνουν πριν καν φτάσουν σε κτηνιατρικές κλινικές.
Εν όψη αυτής της ανησυχητικής κατάστασης το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου έστειλε άμεσα επιστολή προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας, εκφράζοντας όχι μόνο την ανησυχία του αλλά και το γεγονός ότι εάν συνεχιστούν οι θάνατοι με αυτό τον ρυθμό τότε σίγουρα θα εξαφανιστούν όλες οι γάτες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το κόμμα καλεί άμεσα και τον ΠτΔ και όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση να δράσουν χθες, γιατί απλά χάνονται αθώες ψυχούλες χωρίς καμία βοήθεια.
Επιστολή προς τον ΠτΔ
Εξοχότατε και Πρόεδρε,
Θέμα: Έξαρση λοιμώδους περιτονίτιδας στις γάτες – Πανδημία
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πιο πάνω θέμα το οποίο ταλανίζει εδώ και αρκετές μέρες και εξ όσων γνωρίζουμε δυστυχώς δεν βλέπουμε να υπάρχουν λύσεις για να διασωθεί ότι διασώζεται.
Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία διαφαίνεται ότι εάν συνεχιστεί αυτή η έξαρση τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος (και δεν περιαυτολογούμε) θα έχουν εξαφανιστεί όλες οι γάτες στην χώρα μας. Οι ρυθμοί θανάτων είναι μεγάλος και με βάση τους εργαστηριακούς ελέγχους και μεθόδους (τα έδωσε στην δημοσιότητα ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος) το 2021 υπήρξαν 100 περίπου κρούσματα και επιβεβαιώθηκαν 36 ενώ το 2022 ήταν 220 και επιβεβαιώθηκαν 100, ενώ φέτος τους πρώτους τρεις μήνες σημειώθηκαν 500 περιστατικά και επιβεβαιώθηκαν τα 105. Επίσης έχουμε συνεχείς πληροφορίες που μας έρχονται από εθελοντές, διασώστες και φιλόζωους ότι οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά. Αυτά τα ευρήματα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα πιο πάνω ευρήματα αφορούν μόνο θανάτους γάτων οι οποίοι εισάχθηκαν σε κτηνιατρικές κλινικές και στις περισσότερες έγινε ευθανασία. Η μεγάλη εικόνα που έχουμε είναι ότι οι αριθμοί θανάτων γάτων είναι πολύ μεγαλύτεροι, και αυτές είναι από συνεχείς πληροφορίες που έχουμε καθημερινώς από τους εθελοντές, καταφύγια, αποικίες γάτων κλπ όπου οι γάτες πεθαίνουν κατά εκατοντάδες.
Εξοχότατε,
Ενημερωτικά μέχρι σήμερα έγινα οι πιο κάτω ενέργειες και οι οποίες ΔΕΝ έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Έγινε έκκληση προς την Υπουργό Υγείας, από το Κόμμα για τα Ζώα, τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογος όπως παρέμβει για τη διάθεση νοσοκομειακών σκευασμάτων από τους κτηνίατρους
Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες (Χρ. Πίπης) επικοινώνησαν με την Υπουργό Υγείας και την Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ζήτησαν όπως, σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη οιαδήποτε ποσότητα θεραπευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο και τα οποία επίκεινται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, να διατεθούν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με σκοπό αυτά, σε συνεννόηση με τους οργανωμένους φορείς των ιδιωτών Κτηνιάτρων (Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, το Κτηνιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και το Συμβούλιο Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων Κύπρου) να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη του πληθυσμού των γάτων έναντι της προσβολής τους από τον ιό FIP.
Πιο συγκεκριμένα ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανέφερε ότι το 2019 ανακαλύφθηκε μια θεραπεία για την λοιμώδη περιτονίτιδα που είναι θανατηφόρα νόσος για τις γάτες, η οποία όμως δεν μεταφράστηκε σε σκεύασμα προς χρήση. Δηλαδή δεν εγκρίθηκε κάποιο κτηνιατρικό φάρμακο που να χρησιμοποιείται εντός της ΕΕ για το FIP αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια ανθρώπινα φάρμακα που εγκρίθηκαν για τον κορωνοϊό, η ρεμντεσιβίρη και η μολνουπιραβίρη, και ο ΠΚΣ ζήτησε όπως έχει πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα για να μην αφήνονται τα ζώα να πεθαίνουν.
Τα διαχρονικά προβλήματα όσον αφορά την διάθεση συγκεκριμένων σκευασμάτων καλά κρατούν. Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο η προμήθεια εξειδικευμένων ανθρώπινων σκευασμάτων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία προς τους κτηνιάτρους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σκευάσματα όπως, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αντιοφικοί οροί, ή αντιικά φάρμακα κατά του κορονοϊού, δεν είναι προσβάσιμα με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε θάνατο ή ευθανασία χιλιάδες αθώα ζώα.
Η προμήθεια των εξιδεικευμένων αυτών σκευασμάτων είναι πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Επίσης μια άλλη πτυχή του σοβαρού αυτού προβλήματος και μετά από πληροφορίες (που δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμα), Η Βρετάνια ετοιμάζεται να μπλοκάρει τις οποιεσδήποτε εισαγωγές γάτων στην χώρα τους για υιοθεσίες. Κάθε χρόνο αποστέλλονται στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 1500-2000 γάτες. Ευχόμαστε οι πληροφορίες μας (αλλά ταυτόχρονα απευχόμαστε) να μην επαληθευτούν και ίσως αυτή η κατάσταση επηρεάσει και τα κράτη μέλη της ΕΕ και επιβάλλουν περιορισμούς, πράγμα που θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα όσων αφορά τα γατιά που αναζητούν οικογένειες για υιοθεσία.
Εξοχότατε
Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου κρούει των κώδωνα του κινδύνου. Ενώ υπάρχει κατάλληλη αγωγή, το κόστος της θεραπείας είναι πολύ υψηλό και υπάρχει μεγάλη αδυναμία και οικονομική στενότητα, είτε από του φιλόζωους εθελοντές, καταφύγια η απλοί πολίτες.
Αίτημα μας είναι η πρόσβαση των κτηνιάτρων σε αυτή τη θεραπεία για να μη γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά περιπτώσεων γατιών που πεθαίνουν και απελπισμένων κηδεμόνων των γατιών που στρέφονται προς διάφορες πηγές προμήθειας σκευασμάτων ίσως αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Επίσης όσον αφορά τα φάρμακα, αυτά θα πρέπει άμεσα το κράτος να φροντίσει να εισαχθούν σε ποσότητες και να διατεθούν σε χαμηλές ή φτηνές και προσιτές τιμές ή ακόμα και δωρεάν.
Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου και εγώ προσωπικά είμαστε στην διάθεση σας για να βοηθήσουμε στην άμεση επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος, χωρίς να θρηνήσουμε άλλα αθώα ζώα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση