«Νέα νίκη» του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δείξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών πο...
«Νέα νίκη» του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δείξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών που στήθηκαν στα κατεχόμενα και οι οποίες έκλεισαν την Πέμπτη την βράδυ. Δικαίωμα ψήφου είχαν πάνω από 140.000 Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, αριθμός αυξημένος κατά 34.000 από όσους είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του 2018.
Η επικράτηση Κιλιντσντάρογλου στις κάλπες των κατεχομένων είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, αφού στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης έλαβε ποσοστό 54,16% έναντι του 38,55% που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ακόμα κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να απορροφήσει στο σύνολο τους τα ποσοστά των Σινάν Ογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ (3,9%-3,44%), το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει τον Κιλιντσάρογλου.
«Οικονομικός τρόμος» για την επόμενη μέρα
Όσοι παρακολουθούν την πολιτική σκηνή εντός της τ/κ κοινότητας, ερμηνεύουν την ψήφο στον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης ως άλλο ένα μήνυμα απόρριψης προς το πολιτικό ισλάμ που επέβαλε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν στην κοσμική τουρκοκυπριακή κοινωνία.
Είναι εξάλλου εμφανές ότι στους ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου περιλαμβάνομαι κυρίως τ/κ με διπλή υπηκοότητα, Τούρκοι που ενσωματώθηκαν στον κοσμικό τρόπο ζωής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και φοιτητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια των κατεχομένων.
Την ίδια ώρα εντός της τ/κ κοινότητας επικρατεί κλίμα μεγάλης ανησυχίας για την επόμενη μέρα των εκλογών και για τα νέα πλήγματα που αναμένονται στην υπό κατάρρευση οικονομία.Ήδη, το τελευταίο διάστημα, ολοένα περισσότεροι τ/κ αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τοπικές τράπεζες φοβούμενοι την ενεργοποίηση μιας πολιτικής ελέγχου κεφαλαίων μετά από μία ενδεχόμενη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όσοι ακόμα εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί στο βορρά, μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα υπό τον φόβο κατάρρευσης της τούρκικης λίρας.
Πηγή: DW
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση