GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tο Κατάρ αγοράζει το «Ναυάγιο» αλλά οι κάτοικοι της Ζακύνθου συνεχίζουν τον αγώνα...

Εδώ και μια δεκαετία οι κάτοικοι της Ζακύνθου βρίσκονται μπρος στο αδιέξοδο των δεσμευμένων περιουσιών τους, που «παράνομα», όπως χαρακτηρίζ...


Εδώ και μια δεκαετία οι κάτοικοι της Ζακύνθου βρίσκονται μπρος στο αδιέξοδο των δεσμευμένων περιουσιών τους, που «παράνομα», όπως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, πουλήθηκαν σε εταιρείες του Κατάρ. Πλέον, περίπου 1.000 κάτοικοι του νησιού ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την στήριξη και την προστασία των νόμιμων ιδιοκτητών της επίμαχης περιοχής, «από επικίνδυνες οργανώσεις, οι οποίες σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο χρησιμοποιούν ως μέσο διείσδυσης στη Μεσόγειο».

Η υπόθεση ξεκινά το 2009 όταν σύμπλεγμα 17 εταιρειών της κυβέρνησης του Κατάρ, που κατηγορείται ότι συνδέεται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αρχίζει να αγοράζει σημαντικά ακίνητα και νησίδες στο Ιόνιο. Το 2014 ιδιώτης μεταβίβασε, χρησιμοποιώντας έγγραφο της ενετικής περιόδου, στην εταιρία Pimana δασική παραθαλάσσια έκταση 14.500 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης παραλίας «Ναυάγιο».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, στις αρχές του έτους, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, όπου τόνιζε ότι «η Pimana το 2020 μετέφερε την έδρα στις Παρθένες Νήσους ενώ ελέγχεται από συγγενή του εμίρη του Κατάρ, κατηγορούμενου για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο Δ.Σ. μετέχουν επιχειρηματίες που φέρονται να διατηρούν δεσμούς με την κυβέρνηση, η οποία με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων διευκολύνει την "επένδυση" κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας».

Είχε ζητήσει από την Κομισιόν να διευκρινίσει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάλυση του κράτους δικαίου από κυβέρνηση κράτους-μέλους, προκειμένου να διευκολυνθεί η «επένδυση» σε ένα δημόσιο ακίνητο, που μεταβιβάστηκε παράνομα, ενώ οι υπαίτιοι της μεταβίβασης κατηγορούνται με σοβαρά αδικήματα. Επίσης, ζητούσε διευκρίνιση σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει την εντεινόμενη διείσδυση του Κατάρ στην Ε.Ε., ειδικά μετά την αποκάλυψη ύπαρξης δικτύων διαφθοράς και επιρροής πολιτικών αποφάσεων.

Στις αρχές Μαρτίου οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων της Ζακύνθου, έστειλαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία κοινοποίησαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε όλους τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Παρατάξεων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, τον Επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, και τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Στην επιστολή τους ζητούν την αρωγή των ευρωπαϊκών θεσμών στον αγώνα τους για την διόρθωση αυτής της αδικίας, τονίζοντας ότι δεν προτίθενται να σταματήσουν αν δεν δικαιωθούν.

Ο Στ. Κούλογλου καθώς η ερώτηση του έχει μείνει εκπρόθεσμα αναπάντητη, επανήλθε στο θέμα με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *