Επικοινωνία και με δεύτερο κυβερνητικό παράγοντα αποκαλύπτει ότι είχε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, ο οποί...
Επικοινωνία και με δεύτερο κυβερνητικό παράγοντα αποκαλύπτει ότι είχε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τα θέματα ανακήρυξης των εκλογικών κομμάτων .
Εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, την οποία έχει παραδεχθεί σε δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, όπως ο ίδιος λέει, είχε επικοινωνία και με δεύτερο κυβερνητικό παράγοντα ενόψει της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου που είχε την προεδρία και την αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη συμμετοχή ή μη του κόμματος Έλληνες, του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό αντικείμενο της συνάντησης ήταν να βοηθήσει από τη θεσμική του θέση στην κρίση για το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη και πως μετά την αφυπηρέτησή του θα είχε θέση σε κάποια Ανεξάρτητη Αρχή.
Ωστόσο, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν επιθυμεί όπως ρητώς επισημαίνει, να αποκαλύψει ούτε την ταυτότητα του εν λόγω κυβερνητικού παράγοντα, ούτε το σημείο που έγινε η επίμαχη συνάντηση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συνάντηση αυτή φέρεται να έγινε πριν εκείνος προχωρήσει στη δήλωση με την οποία έκανε λόγο για κυβερνητική παρέμβαση στα εσωτερικά του Αρείου Πάγου με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες αναθέτοντας την κρίσιμη κρίση για την συμμετοχή ή μη του κόμματος Έλληνες στην Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος και πριν από την απόφασή του να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα, από όπου αποχωρούσε στο τέλος Ιουνίου λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.
Για την συνάντηση με τον Γεραπετρίτη
Ο ίδιος μιλώντας στο diakstiko.gr επιβεβαιώνει την συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι σε κάποιο καφενέ όπως λέγεται. «Μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βρεθούμε στο γραφείο μου, αλλά του απάντησα πως δεν είναι σωστό, αλλά μπορώ να πάω εγώ στο κέντρο. Και πήγα στο δικό του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε στις 31 Μαρτίου και ώρα 09.30 το πρωί«, είπε χαρακτηριστικά.
Αποκάλυψε ότι ο κ. Γεραπετρίτης του είπε πως ότι "καλό θα ήταν να πείθαμε την κοινωνία να αποκλείσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα αλλά τώρα είναι αναγκαίο να γίνει με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση". Μάλιστα μου ζήτησε κι ένα υπόμνημα με τις προτάσεις μου για την κατάσταση της Δικαιοσύνης.
Για την παραίτησή του
«Όσο για την παραίτηση μου, αυτή δεν έγινε συνεπεία πιέσεων, που ασκήθηκαν μετά τη δήλωσή μου, όπως ακούστηκε. Αλλά όταν έκανα τη δήλωσή μου ήταν Κυριακή και θεώρησα ότι, δεν είναι πρέπον, πριν υποβάλλω επίσημα την παραίτησή μου, να την ανακοινώσω δημόσια. Γι΄ αυτό την ανακοίνωσα τη Δευτέρα το πρωί, αφού προηγουμένως την υπέβαλα επίσημα. Στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας υπέβαλα την παραίτησή μου και υπάρχει πρωτόκολλο γι΄ αυτό», ανέφερε στο ieidiseis.gr
Ο Χρήστος Τζανερίκος επανήλθε πάντως στις δηλώσεις του περί επαφής με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο για την τροπολογία Κασιδιάρη, μετά την διάψευση στην οποία προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, προειδοποιεί πως εφόσον ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας (ο οποίος είναι ανώτερος του Γιώργου Γεραπετρίτη, σύμφωνα με όσα δηλώνει) δεν μιλήσει για την επαφή τους, θα αναγκαστεί να το πράξει ο ίδιος.
«Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην "επαφή" μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει η «επαφή» με τον αξιωματούχο έγινε «το περασμένο Σάββατο, στις 8 Απριλίου». «Εγώ δεν είχα καμία πρωτοβουλία, ούτε για τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε για τη δεύτερη "επαφή" με τον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα. Δεν είχα λόγο. Ας πουν λοιπόν αυτοί, γιατί συναντηθήκαμε; Γιατί είχαν αυτές τις πρωτοβουλίες; Για να κουβεντιάσουμε για τον καιρό, ή για τα γενικότερα θέματα της Δικαιοσύνης, που σοβούν εδώ και 50 χρόνια; Ας μας πουν εκείνοι που είχαν τις πρωτοβουλίες... Εκτός και εάν τις αρνούνται...» προσθέτει ο κ. Τζανερίκος.
Συνεχίζει επισημαίνοντας: «Μου προτάθηκε να βοηθήσω, να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη. Και σε περίπτωση που βοηθήσω, μου δόθηκε η υπόσχεση ότι, θα μπορούσα ενδεχομένως να αξιοποιηθώ σε διάφορες Αρχές, άμα τη αφυπηρέτηση μου, δηλαδή να ηγηθώ σε Αρχές».
Δίνοντας μάλιστα ένα χρονικό αναφορικά με την συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη σημειώνει:
«H συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε την πρωτοβουλία να με καλέσει, για να συζητήσουμε, όπως είπε, διαδικαστικά θέματα. Μου είχε ζητήσει να έρθει στο γραφείο μου στον Άρειο Πάγο και το αρνήθηκα, λέγοντας του ότι, δεν μπορώ να δέχομαι υπουργούς στον Άρειο Πάγο, γιατί δεν είναι πρέπον ένας Υπουργός να επισκέπτεται τα γραφεία Δικαστών στον Άρειο Πάγο. Δεν γνώριζα, ούτε μου είπε ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Έτσι μου πρότεινε να πάω στο γραφείο του και δέχτηκα, για να δω μήπως είναι θεσμικό θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας. Πήγα λοιπόν και εκεί με ρώτησε, εάν έχω να προτείνω κάτι, για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι, δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο και δεν έχω να προτείνω κάτι. Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Τι μεσολάβησε από τη συνάντηση μας με τον κ. Γεραπατρίτη μέχρι τις 6 Απριλίου, που κατατέθηκε η τροπολογία Βορίδη στη Βουλή;»
Και συνεχίζει ο κ. Τζανερίκος:
«Αφού λοιπόν με κάλεσε ο κ. Γεραπετρίτης, για να συζητήσουμε διαδικαστικά θέματα, όπως λέει και με ρώτησε εάν έχω να προτείνω κάτι, για το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη, πως και δεν μου ανέφερε τίποτα, για την τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στις 6 Απριλίου; Δεν θα έπρεπε να έχει ζητήσει τη γνώμη μου, αφού τον ενδιέφερε η γνώμη μου; Θα μπορούσε να μου έχει πει «αυτό θα κάνουμε». Γιατί λοιπόν δεν ενημερώθηκα, αφού μου δόθηκε η πρωτοβουλία να πω τις απόψεις μου; Και γιατί δεν με ενημέρωσαν μετά και γιατί, αφού το αποφάσισαν δεν με ενημέρωσαν, αφού ήθελαν τη γνώμη μου;».
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου καταλήγει σημειώνοντας ότι «πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου και το κύρος της Δικαιοσύνης. Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από μένα. Γιατί εγώ δεν τα ξέρω όλα, ούτε μου τα είπανε».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση