Έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με κρατική στήριξη ξεκίνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας, σύμφωνα με τους F...
Έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με κρατική στήριξη ξεκίνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο εισαγγελέας, Stefan Blättler, που εδρεύει στη Βέρνη εξετάζει αν κυβερνητικά στελέχη, οι ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών έχουν παραβιάσει το ελβετικό ποινικό δίκαιο, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο την αρχή.
Υπήρχαν «πολυάριθμες πτυχές στην υπόθεση γύρω από την Credit Suisse» που αιτιολογούν την έρευνα και οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν για να «εντοπιστούν τυχόν εγκλήματα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα», σημειώνεται.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η UBS εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Credit Suisse σε μια συμφωνία αξίας 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Η UBS μπορεί να καταφύγει σε ομοσπονδιακές εγγυήσεις ύψους άνω των 9 δισ. φράγκων, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορήγησε στην CS και στην UBS, εκτός από τη «συνήθη» έκτακτη ρευστότητα, έκτακτη στήριξη ρευστότητας συνολικού ύψους 200 δισ. φράγκων.
Ο εισαγγελέας έχει εκδώσει μια σειρά από «εντολές έρευνας» προς κυβερνητικούς φορείς. Το γραφείο του έχει επίσης έρθει σε επαφή με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των καντονιών και αναμένεται να επιδιώξει να ανακρίνει σημαντικά πολιτικά στελέχη σε σχέση με την εξαγορά.
Πολιτική αναταραχή
Ο αναγκαστικός γάμος των δύο τραπεζών έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Ελβετία: τα πολιτικά κόμματα έχουν προκαλέσει ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα, κατά την οποία είναι πιθανό να ψηφιστεί επίσημη επιτροπή έρευνας.
Ο Τύπος επίσης αντέδρασε έντονα. «Ιστορικό σκάνδαλο», «καταστροφική λύση», «συνέβη το αδιανόητο»: Οι αντιδράσεις του ελβετικού Τύπου για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS κυμαίνονται από τον σκεπτικισμό ως την οργή. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του τραπεζικού «deal της χρονιάς», τα περισσότερα ενημερωτικά Μέσα της χώρας εστίασαν στο ανεπανόρθωτο πλήγμα που υπέστη η εικόνα της Ελβετίας ως σταθερού και ασφαλούς παγκόσμιους χρηματοοικονομικού κέντρου, καθώς και στις επιπτώσεις της συμφωνίας για τους φορολογούμενους αλλά και για τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ελβετών πολιτών αντιτίθενται στην εξαγορά, η οποία θα δημιουργήσει ένα χρηματοπιστωτικό κολοσσό με ισολογισμό άνω των 5 δισ. ελβετικών φράγκων. Η πλειονότητα υποστηρίζει τη διάσπαση της τράπεζας ή ακόμη και μέτρα για την ανάκτηση των μπόνους από τα ανώτερα στελέχη, τα οποία, όπως λένε, θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνα για τις πράξεις τους.
Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα αμφισβήτησαν επίσης τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση – το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο – για την επέκταση των χρηματοδοτικών εγγυήσεων της UBS με τη στήριξη των φορολογουμένων και τη φίμωση πιθανών αντιδράσεων των μετόχων.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο εξέδωσε διάταγμα να «σβήσει» ομόλογα που ανήκουν στην κατηγορία AT1 αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων που εκδόθηκαν από την Credit Suisse, προκειμένου να εξομαλύνει την εξαγορά, ενώ επέλεξε να μην πλήξει τους μετόχους.
Τα AT1 κατατάσσονται υψηλότερα από τις μετοχές στην ιεράρχηση των απαιτήσεων των πιστωτών μιας τράπεζας. Εάν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, οι κάτοχοι ομολόγων προηγούνται από τους μετόχους όσον αφορά την αποζημίωσή τους.
Στην Ελβετία, οι όροι των ομολόγων αναφέρουν, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή δεν υποχρεούται να τηρήσει την παραδοσιακή ιεράρχηση των απαιτήσεων, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι ομολόγων να χάσουν στην περίπτωση της Credit Suisse.
Συνεπώς, οι κάτοχοι AT1 της Credit Suisse είναι οι μόνοι που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση. Σύμφωνα με τη συμφωνία διάσωσης, κατατάσσονται χαμηλότερα από τους μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι μπορούν τουλάχιστον να λάβουν την τιμή εξαγοράς της UBS, 0,76 ελβετικά φράγκα (0,8191 δολάρια) ανά μετοχή.
Το μέτρο εξόργισε τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές σταθερού εισοδήματος και προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των διεθνών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον αντίκτυπό του στη συνεχιζόμενη ικανότητα άλλων τραπεζών να αντλούν κεφάλαια.Υψηλόβαθμο στέλεχος του τραπεζικού τομέα περιέγραψε αυτή την απόφαση ως εξής: «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των δανειστών».
Τέλος, ορισμένοι επενδυτές δεσμεύτηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της ελβετικής κυβέρνησης και της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής για την απόφαση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση