GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕΤΑ τις πολύνεκρες επιθέσεις! ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ η ένταση στη Μέση Ανατολή...

Ενας Ιταλός τουρίστας σκοτώθηκε και πέντε άτομα τραυματίστηκαν στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή (7/4), όταν ΙΧ έπεσε πάνω σε πλήθος, λίγες ώρες με...


Ενας Ιταλός τουρίστας σκοτώθηκε και πέντε άτομα τραυματίστηκαν στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή (7/4), όταν ΙΧ έπεσε πάνω σε πλήθος, λίγες ώρες μετά το θάνατο δύο ισραηλινών αδελφών σε επίθεση με πυροβολισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι επιθέσεις, μετά από μια νύχτα ισραηλινών διασυνοριακών επιδρομών στη Γάζα και τον Λίβανο, προστέθηκαν στις αυξημένες ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις μετά τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της νηστείας του Ραμαζανίου και του εβραϊκού Πάσχα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων.

Οι εντάσεις κινδύνευσαν να εξελιχθούν σε ευρύτερη σύγκρουση κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το Ισραήλ απάντησε σε καταιγισμό ρουκετών πλήττοντας στόχους που συνδέονται με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα και τον νότιο Λίβανο.

Στη χθεσινοβραδινή επίθεση, ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς σε δρόμο κοντά σε δημοφιλή ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο σε παραλιακό δρόμο του Τελ Αβίβ. Ο οδηγός έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού, όταν προσπάθησε να τραβήξει όπλο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ισραηλινή πηγή ασφαλείας αναγνώρισε τον δράστη ως Άραβα πολίτη του Ισραήλ από την πόλη Καφρ Κασέμ.

Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και εισήλθε σε πολυσύχναστο ποδηλατόδρομο κοντά στην παραλία. Σε βίντεο του Reuters διακρίνεται ένα λευκό αυτοκίνητο αναποδογυρισμένο στο γρασίδι του πάρκου. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, όπου έσπευσαν ασθενοφόρα για τη διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομείο.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom δήλωσε ότι τα θύματα ήταν όλοι ξένοι τουρίστες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε ότι ένας Ιταλός σκοτώθηκε και ότι άλλοι Ιταλοί μπορεί να ήταν μεταξύ των τραυματιών.

Νωρίτερα την Παρασκευή (7/4), δύο ισραηλινές αδελφές και με βρετανική υπηκοότητα, ηλικίας 20 και 16 ετών σκοτώθηκαν και η μητέρα τους τραυματίστηκε σε επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον του αυτοκινήτου τους κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χάμρα στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

«Οι εχθροί μας, μας θέτουν ξανά σε δοκιμασία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού επισκέφθηκε τον τόπο της επίθεσης μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι «η στοχοποίηση αθώων πολιτών οποιασδήποτε εθνικότητας είναι ασυνείδητη».

Δύο φορές αυτή την εβδομάδα η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο τέμενος Αλ Άκσα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί προσεύχονταν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, για να απομακρύνει ομάδες που, όπως είπε, είχαν οχυρωθεί με σκοπό να προκαλέσουν προβλήματα.

Πλάνα με αστυνομικούς να χτυπούν πιστούς προκάλεσαν ανησυχία, ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του Ισραήλ, καθώς και την καταδίκη ολόκληρου του αραβικού κόσμου.

Ακόμα και πριν από την ανάφλεξη των τελευταίων ημερών, η Δυτική Όχθη έχει δει ένα κύμα αντιπαραθέσεων τους τελευταίους μήνες, με συχνές στρατιωτικές επιδρομές και κλιμάκωση της βίας των εποίκων.
*Με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση