GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ως νέα πυρομαχικά! Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη της Palantir...

Alex Karp, Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir Technologies Φωτογραφία: Arnd Wiegmann / Reuter Μια από τις ιδιαιτερότητες του πολέμου της Ουκρα...


Alex Karp, Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir Technologies
Φωτογραφία: Arnd Wiegmann / Reuter

Μια από τις ιδιαιτερότητες του πολέμου της Ουκρανίας είναι ότι διεξάγεται με στρατιωτικά μέσα και τακτικές του 20ού αιώνα, αλλά οργανωμένο με όργανα του 21ου αιώνα. Οι βάναυσοι πόλεμοι φθοράς σε χαρακώματα, όπως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιπαρατίθενται με το Διαδίκτυο που βασίζεται σε δορυφόρους και τη χρηματοδότηση κρυπτογράφησης . Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη από την αμερικανική εταιρεία Palantir για την ανίχνευση στρατιωτικών στόχων.

Το λογισμικό, που ονομάζεται MetaConstellation, το οποίο διαθέτει η Palantir στην Ουκρανία δωρεάν, επεξεργάζεται μάζες δεδομένων από δορυφόρους, αισθητήρες αεροσκαφών και drones για να παρακολουθεί τις κινήσεις των εχθρικών στρατευμάτων σε πραγματικό χρόνο. Το αφεντικό της Palantir, Alex Karp, χαιρόταν ότι η «ισχύς των εξελιγμένων αλγοριθμικών οπλικών συστημάτων» είναι πλέον συγκρίσιμη με την κατοχή ενός τακτικού πυρηνικού όπλου.

Η λεκτική επίθεση προκαλεί έκπληξη, καθώς λέγεται πάντα ότι πρέπει να «αφοπλιστεί κανείς ρητορικά» στη σύγκρουση. Αλλά η Karp μπορεί να αντέξει τόσο τολμηρούς τόνους. Ο Palantir είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον παγκόσμιο καπιταλισμό επιτήρησης. Ιδρύθηκε από τον δεξιό ελευθεριακό επενδυτή Peter Thiel και αρχικά συγχρηματοδοτήθηκε από τον κλάδο επιχειρηματικών κεφαλαίων της CIA, η εταιρεία προμηθεύει λογισμικό ανάλυσης σε κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

Από την πίσω πόρτα στο πάρτι του πολέμου
Είναι μια επικερδής αλλά μυστική επιχείρηση. Εκτός από τις μυστικές υπηρεσίες και τις εταιρείες των ΗΠΑ, στους πελάτες του Palantir περιλαμβάνεται και η αστυνομία στην Έσση, της οποίας το χρησιμοποιημένο λογισμικό αναζήτησης HessenData κηρύχτηκε πρόσφατα εν μέρει αντισυνταγματικό από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο . Το δίχτυ παρακολούθησης που έχει ρίξει η αμφιλεγόμενη εταιρεία ανάλυσης σε όλο τον κόσμο είναι τόσο σφιχτό που έχει πιάσει όχι μόνο τρομοκράτες και εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και απατεώνες όπως ο αείμνηστος χρηματιστής Bernie Madoff. Και πιθανώς και Ρώσοι εγκληματίες πολέμου. Το αφεντικό της Palantir, Karp, εξήγησε με ψύχραιμη τεχνική στρατιωτική ορολογία ότι το λογισμικό της εταιρείας του είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος της «στόχευσης» στην Ουκρανία.

Από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Εάν τμήματα της αλυσίδας διοίκησης, δηλαδή η παρακολούθηση στόχων που υποστηρίζεται από δεδομένα, ανατεθούν σε μια αμερικανική εταιρεία, θα γίνουν οι ΗΠΑ μέρος πολέμου από την πίσω πόρτα; Είναι εκπληκτικό: η προμήθεια δεξαμενών συζητείται έντονα, αλλά η προμήθεια λογισμικού και δεδομένων δεν συζητείται σχεδόν καθόλου. Στον πόλεμο, τα δεδομένα είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικά με τα πυρομαχικά.

Το αφεντικό της Palantir Karp, που βλέπει τον εαυτό του ως μέρος μιας αντάρτικης δύναμης που όχι μόνο μάχεται για τη Δύση αλλά και για τους μετόχους της, το γνωρίζει επίσης. Πολλοί επενδυτές που επένδυσαν στην εισηγμένη εταιρεία έκαναν εικασίες σχετικά με την αυξανόμενη ζήτηση για λογισμικό παρακολούθησης στον «Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας».

«Περισσότερο Google παρά Lockheed» περιγράφει κάποτε το τεχνολογικό περιοδικό «Wired» την εταιρική κουλτούρα της Palantir – περισσότερο μια μηχανή αναζήτησης παρά μια εταιρεία εξοπλισμών. Η ιστοσελίδα της εταιρείας μοιάζει με αυτή ενός βιολογικού εργαστηρίου. Σε ένα φιλμ εικόνας, άτομα με ιατρικά ρούχα κοιτάζουν τα μικροσκόπια και γεμίζουν δοκιμαστικούς σωλήνες, αμπούλες εμβολίων και μάσκες μιας χρήσης βγαίνουν από τη γραμμή συναρμολόγησης. σε μια σχεδόν συγκινητική σκηνή, μια νοσοκόμα δίπλα στο κρεβάτι κρατά το χέρι μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Το παρασκήνιο: Η Palantir έκλεισε μια συμφωνία αξίας εκατομμυρίων με τη βρετανική υπηρεσία υγείας NHS – οι φωτογραφίες του φροντιστικού νοσηλευτικού προσωπικού μπορούν να κυκλοφορήσουν καλύτερα από εκείνες των ενόπλων στρατιωτών. Αλλά πολλά από αυτά που οι προγραμματιστές λογισμικού που φορούν μπλουζάκια βιδώνουν σε κώδικα στα μοντέρνα τους δωμάτια, καταλήγουν στην αστυνομία ή τον στρατό.

Οπλισμένα δεδομένα
Χρησιμοποιώντας το λογισμικό αναγνώρισης μοτίβων Palantir, ο στρατός των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι τρομοκράτες στο Ιράκ χρησιμοποιούν μηχανήματα ανοίγματος θυρών γκαράζ ως πυροκροτητές με τηλεχειρισμό. Η αμφίβολη εταιρεία δεδομένων λέγεται επίσης ότι έπαιξε ρόλο στον εντοπισμό της κρυψώνας του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Εάν η Ουκρανία χρησιμοποιεί τώρα το λογισμικό της Palantir για την επιλογή στρατιωτικών στόχων, είναι, τουλάχιστον οργανικά, μια συνέχεια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Μόνο: πού και από ποιον λαμβάνονται οι αποφάσεις; Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας; Τι γίνεται αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι λάθος;

Στην απόφασή του για τις αποστολές αμερικανικών drone, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η απλή μετάδοση ροών δεδομένων μέσω δορυφορικού σταθμού αναμετάδοσης στην αεροπορική βάση Ramstein δεν προκαλεί καμία υποχρέωση προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων εκ μέρους του γερμανικού κράτους. Αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν μόνο για «πράξεις ή τεχνικές διαδικασίες στη γερμανική εθνική επικράτεια» που «έχουν σχετικό χαρακτήρα λήψης αποφάσεων». Αυτό θα ήταν, για παράδειγμα, η δημιουργία λιστών στόχων ή η αξιολόγηση πληροφοριών.

Τώρα το γερμανικό δόγμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η απαίτηση «επιλογής στόχου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» ισχύει και για ιδιωτικές εταιρείες με κρατική εντολή, όπως η Palantir, ειδικά επειδή το λογισμικό τους ισχυρίζεται ότι έχει σημαντικό χαρακτήρα λήψης αποφάσεων και ελέγχου.

Είναι ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο ότι η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX πρόσφατα περιόρισε τη χρήση του δορυφορικού διαδικτύου Starlink για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Η εταιρεία του Έλον Μασκ είπε ότι το δίκτυο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για «προσβλητικούς σκοπούς».

Αυτό το ερώτημα τίθεται επίσης όσον αφορά την παρακολούθηση βάσει δεδομένων. Μπορεί να υπάρξει ακόμη και «κανονιστικά ουδέτερη» διαβίβαση δεδομένων, για την οποία μιλάει η απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου; Ή η παροχή τεχνικής υποδομής δεν αποτελεί αυτή καθαυτή υπηρεσία υποστήριξης; Από πού προέρχονται τα δεδομένα που επεξεργάζεται το λογισμικό Palantir (πιθανόν και από γερμανικές πηγές);

Δεν υπάρχει απόδειξη προέλευσης για πακέτα δεδομένων στην ανεξέλεγκτη αγορά του καπιταλισμού επιτήρησης, και ενόψει της αυξανόμενης «όπλισης», δηλαδή του οπλισμού και του στρατιωτικού εμπλουτισμού δεδομένων, θα πρέπει ίσως να συζητηθεί και ένας νόμος για την αλυσίδα εφοδιασμού δεδομένων.

Σίγουρα, από ηθική άποψη, κάθε μέσο είναι δικαιολογημένο για να τερματιστεί ο εγκληματικός και δολοφονικός επιθετικός πόλεμος που διεξάγει ο Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας για περισσότερο από ένα χρόνο. Αλλά από μια συνεπακόλουθη ηθική, πρέπει επίσης να τεθεί το ερώτημα με ποια δεδομένα τροφοδοτείται μια πιθανώς ακανόνιστη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία τελικά δεν πλήττει όλους τους στρατιωτικούς στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση