Μία εξαιρετικά ασυνήθιστη πρόσκληση παρουσιάζει τις εξοπλιστικές εταιρείες Elbit και Rafael του Ισραήλ ως χορηγούς του Έλληνα πρέσβη σε εκδή...
Μία εξαιρετικά ασυνήθιστη πρόσκληση παρουσιάζει τις εξοπλιστικές εταιρείες Elbit και Rafael του Ισραήλ ως χορηγούς του Έλληνα πρέσβη σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Ισραήλ.
Ένα εορταστικό -και ασυνήθιστο- προσκλητήριο έφτασε πρόσφατα στα γραμματοκιβώτια πολλών Ισραηλινών αξιωματούχων.
Στις 29 Μαρτίου, ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ, Κυριάκος Λουκάκης, θα παραθέσει δεξίωση στο Yitzhak Rabin Center στο Τελ Αβίβ για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Ελλάδας.
Χορηγοί στην εθνική εορτή
Η πρόσκληση διπλωματών, διευθύνων συμβούλων και δημοσιογράφων σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι ρουτίνα, αλλά η πρόσκληση της Τετάρτης 29/3 ξεχωρίζει. Στο κάτω μέρος της πρόσκλησης υπάρχουν τρία πολύχρωμα εταιρικά λογότυπα:
Τα δύο ανήκουν στις δύο ισραηλινές εξοπλιστικές εταιρείες Elbit Systems και Rafael Advanced Defense Systems και το τρίτο ανήκει στην ελληνοβρετανική ενεργειακή εταιρεία Energean, η οποία διαχειρίζεται την πρόσφατα αναπτυγμένη υπεράκτια πλατφόρμα του Karish-Tanin, αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Πηγές που μίλησαν στη Haaretz είπαν ότι δεν θυμούνται διπλωματική πρόσκληση που περιέχει εμπορικές χορηγίες.
Η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται από την άδεια και τη μίσθωση που χορηγήθηκε στην Energean για δύο ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η εταιρεία συνέδεσε την πλατφόρμα γεώτρησής της με το ισραηλινό δίκτυο φυσικού αερίου τον Οκτώβριο του 2022.
Τον ίδιο μήνα, η Energean ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ακόμη υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου κοντά στο Ισραήλ.
Σημαντικοί μήνες για τις ισραηλινές επιχειρήσεις
Ο Οκτώβριος 2022 ήταν ένας σημαντικός μήνας και για τις επιχειρήσεις της Elbit στην Ελλάδα.
Η ελληνική πολεμική αεροπορία εγκαινίασε τη νέα της σχολή πτήσεων που κατασκεύασε η Elbit στην Καλαμάτα στο πλαίσιο σύμβασης 1,65 δισ. δολαρίων.
«Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση που αντανακλά τις βαθιές σχέσεις μεταξύ των εθνών και των υπουργείων Άμυνας τους», δήλωσε ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz .
Τον Ιανουάριο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σχολή πτήσεων σε μια ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.
«Κάποιος ήρθε μετά από χρόνια για να σπάσει τον Γόρδιο δεσμό του μέλλοντος της εκπαίδευσης των πιλότων μας. Αν δεν γινόταν αυτό, Αν δεν είχε γίνει αυτό, οι πιλότοι μας δεν θα είχαν τζετ για εκπαίδευση».
Μια άλλη σημαντική συμφωνία διαπραγματευόταν τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και της Ισραηλινής Rafael, για την απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS, βεληνεκούς άνω των 25 χιλιομέτρων.
Η αδυναμία οριστικοποίησης της συμφωνίας - ύψους 355 εκατ. ευρώ - ήταν βαθιά απογοητευτική για τους Έλληνες. Ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε αυτή τη συμφωνία στην ομιλία του στη Βουλή τον Ιανουάριο. «Μετά από μια δύσκολη διαδικασία γεμάτη προσκρούσεις, οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των κατευθυνόμενων πυραύλων Spike NLOS βρίσκονται στην τελική ευθεία».
Σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα ολοκληρώσει σύντομα την προμήθεια των πυραύλων, αφού το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να εγκρίνει την αγορά.
Τι απαντά η ελληνική πρεσβεία για τις χορηγίες
«Περιλάβαμε τα λογότυπα αυτών των εταιρειών στην πρόσκληση γιατί όντως χορηγούν μέρος των logistics που απαιτούνται για την εκδήλωση», σημειώνει στην απάντησή της η ελληνική πρεσβεία.
Η Elbit είπε σε απάντηση ότι «είχε ιδρύσει και λειτουργεί το κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό έργο αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ως πράξη φιλίας, κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας, προσφέραμε συμβολική χορηγία για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας. Είναι κοινή πρακτική».
Η Rafael είπε ότι «έχει τακτικά δραστηριότητες μάρκετινγκ σε εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις όπως αυτή, όπου παρείχε μια σχετική χορηγία που εγκρίθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς».
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση