GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ (και δυσάρεστες) πτυχές της επανάστασης του 1821και του νεοσύστατου ελληνικού κράτους...

OlgaKoum   Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε. Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε. Την αφορισμένη από το Πατριαρχείο επανάσταση εννοείται την καπηλεύτηκε η...

Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε. Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε. Την αφορισμένη από το Πατριαρχείο επανάσταση εννοείται την καπηλεύτηκε η εκκλησία. Ο κοινωνικοοικονομικός χαρακτήρας της επανάστασης ξεχάστηκε και επικράτησε το αφήγημα ότι ο αγώνας ήταν μόνο εθνικοαπελευθερωτικός.

Επικράτησαν οι μύθοι για τα κρυφά σχολειά. Μας φόρτωσαν τον Όθωνα του Οίκου των Βιττελσμπαχ και μετά τον Γεώργιο Α' (Γουλιέλμο) του οίκου των Σλεσβιχ - Χόλσταϊν - Σοντερμπουργκ - Γλυξμπουργκ.

Οι κλεφταρματολοί αφοπλίστηκαν από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Πολλοί δε εξ αυτών προερχομενοι από περιοχές υπό οθωμανικό ακόμα ζυγό (Θεσσαλία) δεν μπορούσαν να γυρίσουν στον τόπο τους και κάπως έτσι κατέληξαν λήσταρχοι στα βουνά, μέχρι που ο Βενιζέλος το έκανε ιδιώνυμο έγκλημα.

Η ιστορία ξαναγράφτηκε, στα επίσημα βιβλία χάθηκαν οι αναφορές στους Βλάχους (μην μαθευτει παραεξω ότι η μητέρα του Υψηλάντη ήταν της βογιάρικης οικογένειας Vacarescu), στους Αρβανίτες (το λεξικό του Μπότσαρη αν μπορούσαν θα το έκαιγαν). Η γλώσσα καθαρίστηκε, έγινε "καθαρεύουσα".

Η Αγγλία με την Συνθήκη του Λονδίνου (1827) μας ήθελε προτεκτοράτο με αποδεκτά όρια την Πελοπόννησο και κάποια νησιά, ήτοι ένα νησιωτικό κράτος άμεσα εξαρτώμενο από αυτή. Έτσι ο Καποδίστριας πήρε τα πρώτα δάνεια για να χρηματοδοτήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις για κατάληψη εδαφών.

Μεσολάβησε ο Ρωσοτουρκικος πόλεμος, οι Άγγλοι φοβήθηκαν ότι οι Ρώσοι θα κατέβαιναν στο Αιγαίο, οπότε υποχώρησαν και δέχθηκαν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Ακολούθησε το 1ο Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830) που ψιλοναυάγησε...

Και πάλι οι Άγγλοι προέβαλλαν ενστάσεις ως προς τα όρια του νεοσύστατου κράτους κυρίως προς τα Δυτικά. Με άλλα λόγια είπαν "δώστε τους εκεί την Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο, αλλά μέχρι εκεί, τα Επτάνησα παραμένουν υπό αγγλική κυριαρχία, αλλιώς θα χεστούμε".

Εδώ μια σύντομη παρένθεση, τα όρια στην Δυτική Ελλάδα συνέχεια άλλαζαν, μια στον Αχελώο μια στον Παγασητικό. Την Αιτωλοακαρνανία την είχαν κάνει μπαλάκι του τέννις πέρα - δώθε, υποψιάζομαι κανένας δεν την ήθελε.

Δηλαδή για να καταλάβετε, στο Αγρίνιο λέμε ότι απελευθερωθήκαμε 11 Ιουνίου 1821, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι σηκώθηκαν και έφυγαν μόνοι τους. Πληροφορίες ότι έφυγαν τρέχοντας δοξάζοντας τον Αλλάχ ελέγχονται ως προς την ορθότητα τους.

Εν πάση περιπτώσει, ακολούθησαν και κάτι αλλά Πρωτόκολλα. Τελικά ο σουλτάνος συμφώνησε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, με την υπογραφή στις 9/21 Ιουλίου 1832 της Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως που προέβλεπε ανεξαρτησία της Ελλάδος με σύνορα στην γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού.

Το τελευταίο για το 1832 το επισημαίνω κυρίως σε περίπτωση που η κυβερνησάρα της ΝΔ δεν πρόλαβε να φάει τα πόμολα με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση το 2021, μπορεί να γιορτάσει το 2032 τα 200 χρόνια από την σύσταση του ελληνικού κράτους να φάει και τα υπόλοιπα πόμολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *