Δεύτερες σκέψεις στην παγκόσμια κοινότητα προκαλεί η ολοκλήρωση του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού, καθώς αυτό χωροθ...
Δεύτερες σκέψεις στην παγκόσμια κοινότητα προκαλεί η ολοκλήρωση του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού, καθώς αυτό χωροθετήθηκε ελάχιστα μίλια μακριά από το επίκεντρο του φονικού σεισμού στην Τουρκία, ο οποίος προκάλεσε εκατόμβη νεκρών.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού, το οποίο κατασκευάζεται στην επαρχία της Μερσίνας, έχει εγείρει αντιδράσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια από μέρος δυτικών χωρών, καθώς αποτελεί ρωσοτουρκική σύμπραξη στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας. Το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 16 μίλια από το ρήγμα Ecemis, όπου συναντώνται η αφρικανική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα, το οποίο αποτελούσε ενεργό ρήγμα περίπου 40 χρόνια πριν, ενώ πληροφορίες θέλουν να μην επαναξιολογήθηκε η επικινδυνότητά του, όταν εκδόθηκε η άδεια ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού.
Πλην του γενικού προβληματισμού, δηλαδή κατά πόσο μια σεισμογενής χώρα όπως η Τουρκία δύναται να λειτουργεί πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας, ο προβληματισμός για το Ακουγιού εντείνεται από το γεγονός ότι το ρήγμα Ecemis δεν είναι το μόνο στην ευρύτερη περιοχή. Για αρκετούς επιστήμονες, μάλιστα, το γεγονός ότι το ρήγμα Ecemis δεν είχε δώσει σεισμούς τα προηγούμενα χρόνια ενέτεινε την αγωνία τους, καθώς εικαζόταν ότι υπήρχε συσσωρευμένη ενέργεια, η οποία δεν είχε εκλυθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Σημειωτέον ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού αδειοδοτήθηκε το 2015 και άρχισε να κατασκευάζεται το 2018, με ορίζοντα λειτουργίας φέτος τον Οκτώβριο, με αρκετούς αναλυτές να κάνουν λόγο για θαύμα, αφού ο σεισμός πρόλαβε τα εγκαίνια και μαζί τα χειρότερα.
Το πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάζει ο ενεργειακός ρωσικός κολοσσός Rosatom, για τον οποίο λίγες ημέρες πριν ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι εγκάλεσε τα κράτη- μέλη της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι παρεμποδίζουν τις κυρώσεις για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος λειτουργείται επίσης από τη Rosatom.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρίας, ο πυρηνικός σταθμός υπό κατασκευή, δεν υπέστη ζημιές, αν και βρίσκεται σε φάση κατασκευής. «Σεισμοί της γης μεγέθους περίπου 3 βαθμών έγιναν αισθητοί εδώ… αλλά οι ειδικοί μας δεν έχουν αποκαλύψει ζημιές σε κτιριακές κατασκευές, γερανούς και εξοπλισμό», δήλωσε η Αναστασία Ζοτέεβα, εκ μέρους της Rosatom.
Έλεγχοι ασφαλείας σε εξέλιξη
«Παρ' όλα αυτά, εκτελούμε εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους για να διασφαλίσουμε ότι οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια» δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο RIA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε σήμερα πως «οι αλλεπάλληλοι, ισχυροί σεισμοί που συγκλόνισαν την Τουρκία δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων εκεί, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού, που κατασκευάζεται με τη συμμετοχή της Ρωσίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού κατασκευάζεται στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας του 2010, με βάση την οποία αναμένεται να κατασκευαστούν τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, ισχύος 1.200 MW έκαστος και με συνολικό κόστος 22 δις δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση