“Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα κουκιά;”. Μετά το μάδημα της ...μαργαρίτας για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, το νέο κρυφτούλι που γίνεται τ...
“Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα κουκιά;”. Μετά το μάδημα της ...μαργαρίτας για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, το νέο κρυφτούλι που γίνεται της πολιτικής μόδας αυτές τις ημέρες έχει να κάνει με το εάν και πώς μπορεί να σχηματιστεί, με την απλή αναλογική, κυβέρνηση δίχως την υποχρεωτική συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Κι όλο αυτό, έρχεται να συνδυαστεί με τη φιλολογία που ενέσκηψε είτε περί νοθείας είτε περί αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος ενώ έχουν προηγηθεί μάλιστα οι τηλεφωνικές υποκλοπές αλλά και οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Guardian για ομάδα Ισραηλινών που -διαθέτοντας παράρτημα και στην Ελλάδα- κάνουν χειραγώγηση εκλογών σε περισσότερες από 30 χώρες...
Ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δυναμιτίσει κι άλλο το ήδη ζοφερό κλίμα, το βράδυ της Πέμπτης καθώς η συνέντευξή του στην ΕΡΤ βασικό στόχο είχε την (προκαταβολική) επίθεση στον κ. Τσίπρα ότι σκοπεύει να δημιουργήσει υπόνοιες για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Μπορεί να μην είχε κανένα στοιχείο για να τεκμηριώσει αυτή την αιτίαση ή να εξηγήσει πώς έχει έρθει σε γνώση του, αλλά πέραν των ερωτημάτων από μόνη της η σχετική επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πια πως το συνεχές κλείσιμο της ψαλίδας μπορεί να οδηγήσει στο τέλος και σε ένα αποτέλεσμα (τουλάχιστον πολιτικής) “ισοπαλίας” με μικρές διαφορές στα ποσοστά.
Αν ο κ. Μητσοτάκης, που ενημερώνεται διαρκώς για τις πραγματικές δημοσκοπικές τάσεις, ήταν σίγουρος ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλο προβάδισμα δεν θα είχε και την ανησυχία ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αμφισβητηθεί πειστικά. Ρίχνοντας όμως τώρα λάδι στην φωτιά επιδιώκει αφενός να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως “αντικανονικό” κόμμα και αφετέρου να πολώσει κι άλλο την ατμόσφαιρα για να επανασυσπειρώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ και να τους αποτρέψει, μπροστά στον κίνδυνο “να γυρίσει ο Τσίπρας”, να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε στο πλαίσιο αυτής της τακτικής λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κατηγορήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για “πεζοδρομιακή πολιτική” με αφορμή την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στην Βουλή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.
Καταφεύγοντας στη λογική των διλημμάτων ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει έμμεσα και την αυξημένη αβεβαιότητα που υπάρχει για τον ίδιο και την ΝΔ στον εκλογικό ορίζοντα και δημιουργεί συνθήκες ηττοπάθειας, προκαλώντας έτσι -έστω και χαμηλόφωνα- τα πρώρα σοβαρά ρήγματα στο αφήγημα περί σίγουρης επικράτησης και ανανέωσης της κυβερνητικής θητείας. Το σκηνικό επηρεάζεται ασφαλώς και από την απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι πρώτες εκλογές, επιτρέποντας μάλιστα να δοθούν ποικίλες ερμηνείες -όπως συμβαίνει ήδη- στην έννοια της “νίκης”. Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο στοιχείο αγωνίας του πρωθυπουργού ο οποίος δεν κατάφερε να το κρύψει κατά την ίδια συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αφού παραδέχτηκε ότι ακόμη κι αν παραμείνει πρώτο κόμμα η ΝΔ μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτήν. Πρόκειται για το περίφημο σενάριο περί “κυβέρνησης των ηττημένων” το οποίο ο μεν κ. Μητσοτάκης επειδή το φοβάται ολοένα και περισσότερο προσπαθεί να το απαξιώσει και να το κάψει, ο δε κ. Τσίπρας το αποκηρύσσει αλλά προς ώρας μόνο για λόγους προεκλογικής τακτικής.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που ως προς αυτό ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ειλικρινής. Έχει πράγματι πολλούς λόγους να φοβάται ότι ένα οριακό αποτέλεσμα μπορεί να εξελιχθεί σε πύρρειο νίκη για τη ΝΔ από τον πρώτο κιόλας γύρο, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί και δεύτερος. Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει κι άλλο οι επαφές που δρομολογήθηκαν πιο εντατικά μετά το αρχικό μυστικό δείπνο Βενιζέλου – Ανδρουλάκη (που είχε αποκαλύψει η “κυριακάτικη δημοκρατία”) για να κατευθυνθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις προς τα κεντροαριστερά.
Τις προηγούμενες ημέρες μεσολάβησαν και ορισμένα άλλα γεγονότα που ενδέχεται να αποδειχθούν μοιραία για τη ΝΔ και την ηγεσία της. Οι αλλεπάλληλες διαρροές που φωτογράφιζαν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως εμπλεκόμενο σε σκάνδαλο διαφθοράς που συνδέεται με την παρακολούθησή του και επρόκειτο να απασχολήσει την Ευρωβουλή με πιθανή άρση της ασυλίας του, εξελήφθησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως ακραία επιθετική κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου σε βάρος του προκειμένου να υποκύψει στο φλερτ της κυβερνητικής συνεργασίας με την ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη. Περισσότερο κι από την απάντηση που έδωσε την Τετάρτη από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου μιλώντας για συκοφαντίες και σπίλωσή του, σημασία έχει ότι ο κ. Ανδρουλάκης διαμήνυσε αρμοδίως, κατά τις πληροφορίες, ότι “κόπηκαν όλες οι γέφυρες” με τη ΝΔ, κάποιες εκ των οποίων προφανώς είχαν διατηρηθεί και μετά την έκρηξη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ένα άλλο κομμάτι του παζλ συνδέεται με τη τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στον Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με αυτά που είχε υποστηρίξει προ εβδομάδων η Π. Τσαπανίδου, είπε ότι δεν θεωρεί “εκβιαζόμενο” τον κ. Ανδρουλάκη, πλέκοντας μάλιστα και το εγκώμιό του για την ανάδειξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Παράλληλα επέμεινε κατηγορηματικά στην γραμμή της “προοδευτικής διακυβέρνησης”, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να γίνουν δεύτερες εκλογές. Το κρίσιμο σημείο λοιπόν έχει να κάνει πια με τους αριθμούς. Μπορεί εύλογα όπως κάθε εν δυνάμει πρωθυπουργός να διεκδικεί την πρώτη θέση, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε αυτή τη φορά με έμφαση για κυβέρνηση των “νικητών”. Μια αποστροφή η οποία δέχεται πολλές αναγνώσεις υπό το πρίσμα της απλής αναλογικής. Πιο ..επεξηγηματικός ήταν (σε άλλη συνέντευξη) ο Π. Σκουρλέτης αναφέροντας ότι αν η ΝΔ είναι μισό τοις εκατό μπροστά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση 151 εδρών από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα αν συμφωνούν προγραμματικά. “Ποιοι θα είναι οι νικητές; Αυτοί οι οποίοι σχηματίζουν μία κυβέρνηση στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης, έχουν μεγαλύτερο εύρος στην κοινωνία και είναι μια κυβέρνηση πλειοψηφίας μέσα στην κοινωνία ή η ΝΔ που επιζητά μέσα από διαρκείς εκλογικές μάχες την αυτοδυναμία;” αναρωτήθηκε επιβεβαιώνοντας -σε αντίθεση και με αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας στον Alpha- ότι “τα κουκιά βγαίνουν”.
Μάλιστα όλη αυτή η συζήτηση που έχει πάψει να είναι θεωρητική εμπλουτίζεται και από πληροφορίες που εμφανίζουν ακόμη και τους Αλ. Τσίπρα και Γ. Παπανδρέου να έχουν (στο πλαίσιο κάποιων κοινών κοινωνικών εκδηλώσεων) συναντήσεις με πολιτικό περιεχόμενο έστω και αν επισήμως διαψεύδεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε νύξεις στον συνομιλητή του για το θέμα της πρωθυπουργίας...
Ανδρέας Καψαμπέλης
Ανδρέας Καψαμπέλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εχθρός είναι εντός της Ελλάδος ……….ξέρουμε ποιος είναι..Αλλά…………
https://www.tiktok.com/@parakratos.3/video/7202980463084850438?_r=1&_t=8a7yxUfhuar
AΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ