GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ «ΡΗΓΜΑ» στον ΔΗΣΥ! ΘΡΙΛΕΡ στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου...

Σε «θρίλερ» με απρόβλεπτη τελική έκβαση εξελίσσεται η «μονομαχία» ανάμεσα στον -υποστηριζόμενο από το ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα του λε...

Σε «θρίλερ» με απρόβλεπτη τελική έκβαση εξελίσσεται η «μονομαχία» ανάμεσα στον -υποστηριζόμενο από το ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου- Νίκο Χριστουδουλίδη και τον -υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ- Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξάγεται σήμερα Κυριακή, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό στην Μεγαλόνησο θυμίζει «κινούμενη άμμο».

Κι αυτό γιατί μπορεί ο κ. Χριστοδουλίδης να ήρθε στην πρώτη θέση με μικρή διαφορά (32,04% έναντι 29,6%) από τον δεύτερο κ. Μαυρογιάννη κατά τον πρώτο γύρο, όμως οι εξελίξεις στο -μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα- ΔΗΣΥ, φαίνεται να αποτελούν «ρυθμιστικό παράγοντα» για τον τελικό νικητή.


Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επίσημος υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Αβέρωφ Νεοφύτου, έμεινε εκτός δεύτερου γύρου λαμβάνοντας 26,1%.

Σημειώνεται δε πως και ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΔΗΣΥ, έχοντας τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα όπως εκείνο του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και του υπουργού Εξωτερικών. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι επέλεξε να κατέλθει υποψήφιος κόντρα στην «κεντρική γραμμή» -κατά πολλούς με την άτυπη στήριξη του απερχόμενου Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη- τον έχει αναδείξει σε «αποστάτη» στους κόλπους του κόμματος, κάτι που καθιστά εξαιρετική αμφίβολη την στήριξή του στον δεύτερο γύρο.

«Στα δύο» το ΔΗΣΥ

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η εκρηκτική συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ λίγες μέρες μετά τον πρώτο γύρο, κατά την οποία μάλιστα καταγράφηκε ισχυρό «ρεύμα» υπέρ της στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη, με την τελική απόφαση να κάνει τελικά λόγο για «ψήφο κατά συνείδηση». Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος στην ομιλία του στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, επιτέθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας πως στον δεύτερο γύρο δεν θα ρίξει λευκό και δεν θα ψηφίσει αποστάτη. Υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη φέρεται να είναι και ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος του ΔΗΣΥ σε δύο προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις.


Από την άλλη, υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη τάχθηκαν κάποια υπουργικά στελέχη προσκείμενα στον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο ίδιος ο απερχόμενος Κύπριος πρόεδρος αναγκάστηκε να παρέμβει με φόντο τις εξελίξεις στο κόμμα του, αφήνοντας αιχμές κατά του Νεοφύτου αλλά και όσων προσανατολίζονται στην στήριξη Μαυρογιάννη. Συγκεκριμένα, με δήλωσή του ο Νίκος Αναστασιάδης παραμονές του δεύτερου γύρου των εκλογών κατήγγειλε την ύπαρξη μιας «ενορχηστρωμένης προσπάθειας απαξίωσης των επιτευγμάτων της δεκαετούς διακυβέρνησής του και σπίλωσης του ονόματός του», ενώ παραθέτοντας τα κριτήρια που θα επιλέξει τον υποψήφιο για την Προεδρία, «φωτογράφισε» τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΗΣΥ, παραμένει το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα και πολύ δύσκολα ο νέος Πρόεδρος θα μπορούσε να περάσει νομοσχέδια, χωρίς την υποστήριξή του. Την ίδια στιγμή πάντως, δεν είναι λίγοι που «βλέπουν» διάσπαση του κόμματος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ομοιότητες και διαφορές των υποψηφίων στο Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη θέση και σε αυτή την εκλογική μάχη κατέχει το Κυπριακό, με τους δυο υποψήφιους να έχουν διαδραματίσει -ο καθένας από τη θέση του- σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Από τη μια πλευρά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2018 – 2021 κινήθηκε στη «γραμμή» του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία συνέβαλε στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα το 2017, κάτι που φέρεται να έχει επιφέρει «ρήγμα» στις σχέσεις της Κυπριακής ηγεσίας με τον ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται να κατευθύνει προσδοκίες προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκτιμά πως θα μπορούσε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό, εκτός των άλλων μέσα και από τον ενδεχόμενο διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας που θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για λογαριασμό των Βρυξελλών στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει επίσης μεγάλη εμπειρία, καθώς διατέλεσε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό για περίπου εννιά χρόνια. Ο ίδιος δείχνει να κοιτά πιο πολύ προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και προς τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις.

Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φαίνεται να συμφωνούν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, διαφοροποιούνται όμως σημαντικά σε ένα βασικό σημείο: Παρά το γεγονός πως και οι δυο ζητούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, η μεν πλευρά Χριστοδουλίδη ζητά αυτές να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, ενώ εκ μέρους της πλευράς Μαυρογιάννη είναι δεδηλωμένη η θέση για αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως είχε.

1 σχόλιο

  1. Ο Χριστοδουλίδης λοιπόν ζητά το αυτονόητο στην διπλωματική πρακτική, δηλαδή επανέναρξη συνομιλιών από μηδενική βάση, εφόσον αυτές δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
    Ο Μαυρογιάννης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θέλει να παραβιαστεί το αυτονόητο, ίσως επειδή ο ίδιος υπήρξε ο ειδικός διαπραγματευτής επί 9 χρόνια και θέλει να "πιστωθεί" προσωπικά μία "λύση" του Κυπριακού.
    Εφόσον ο κ. Αβέρωφ υποστηρίζει Μαυρογιάννη, η επιλογή Χριστοδουλίδη είναι το μη χείρον. Χίλιες φορές Χριστοδουλίδης-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ παρά Μαυρογιάννης-Νεοφύτου. "Αποστάτης" και τρίχες κατσαρές...
    Ι. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *