GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΝΑΤΡΟΠΗ! ΤΟ 80-90% του "Δημοκρατικού Συναγερμού" υπέρ του Μαυρογιάννη στην Κύπρο...

Επεισοδιακή ήταν η μαραθώνια συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διχασμός και εντάσεις. Αυτό ήταν το ...


Επεισοδιακή ήταν η μαραθώνια συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Διχασμός και εντάσεις. Αυτό ήταν το κλίμα στην συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κυβερνώντος κόμματος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κόμμα του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη αναζητά τον τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο το έφερε η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη ως ανεξάρτητου και ο αποκλεισμός του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ένας αποκλεισμός που οδηγεί στην ανάγκη αποφάσεων.

Μαραθώνια συνεδρίαση

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ συνεδρίαζε την Τρίτη από τις 6 μμ και μέχρι τα μεσάνυχτα η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν μία σύντομη διαδικασία.

Οι αρχικές πληροφορίες που ήθελαν τον Νίκο Αναστασιάδη να δίνει το παρών στη συνεδρίαση διαψεύστηκαν, όταν υπήρξε ενημέρωση πριν την έναρξη της διαδικασίας ότι δεν θα παραστεί. Με κάποιους να το συνδέουν με την αδυναμία του να περάσει το μήνυμα υποστήριξης στον Χριστοδουλίδη, μία πληροφορία, η οποία επισήμως δεν επιβεβαιώνεται.

Προς ψήφο κατά συνείδηση
Όπως έγινε γνωστό και ενώ ακόμα συνεχίζονταν οι ομιλίες οι σύνεδροι αναμενόταν να κληθούν να ψηφίσουν επί ενός κειμένου συμπεφωνημένου ανάμεσα στον Αναστασιάδη και τον Αβέρωφ το οποίο προκρίνει την ψήφο κατά βούληση και το ΔΗΣΥ σε ρόλο αντιπολίτευσης και όχι συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Όχι στους αποστάτες
Το κλίμα στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ήταν εξαρχής ιδιαίτερα αρνητικό απέναντι στο Νίκο Χριστοδουλίδη, με στελέχη να φωνάζουν συνθήματα «όχι σε προδότες και αποστάτες», ενώ το ρεύμα εναντίον του στο κόμμα σε επίπεδο στελεχών, τουλάχιστον, εμφανίζεται να είναι συντριπτικό.

Υπέρ Μαυρογιάννη
Όπως σημείωσε το ΡΙΚ το 80-90% των ομιλητών στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τοποθετήθηκε υπέρ της στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη στο δεύτερο γύρο. Ενώ κάποιοι ακόμα και αν τάχθηκαν υπέρ της ψήφου κατά βούληση σημείωσαν ότι οι ίδιοι θα στηρίξουν Μαυρογιάννη, όπως ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.

Υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση και η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής, που υποστήριξε ο ΔΗΣΥ να ασκήσει έντιμη αντιπολίτευση.

Μεταξύ των στελεχών που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – ήταν η κόρη του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, Καίτη Κληρίδη, ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο ΥΠΟΙΚ, Κωνσταντίνος Πετρίδης κα.

Ένταση εναντίον των τοποθετήσεων για Χριστοδουλίδη
Υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ζήτησε να μην τον βλέπουν ως αποστάτη, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να μην ανέβει ξανά το ΑΚΕΛ στην εξουσία. Ένα επιχείρημα που αποτελεί βασικό για το επιτελείο του Χριστοδουλίδη. Η τοποθέτηση του προκάλεσε έκρηξη της έντασης, φωνές και προπηλακισμούς, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί και τα πνεύματα να ηρεμήσουν με παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Προσπάθειες προσέγγισης του ΔΗΣΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης την Τρίτη προσπάθησε για μία ακόμα φορά – ανεπιτυχώς όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση – να προσεγγίσει το ΔΗΣΥ και τα στελέχη του με στόχο μία ευνοϊκή για την υποψηφιότητα του απόφαση, επαναλαμβάνοντας με επιστολή του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου την ετοιμότητα του για συζήτηση επί όλων των θεμάτων ουσίας, καθώς και την ουσιαστική συμμετοχή στελεχών του ΔΗΣΥ «σε μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής».

Να ανατρέψουν το τοξικό κλίμα και να δώσουν μία εντύπωση συναίνεσης με στόχο να σβήσουν την τοξικότητα της αντιπαράθεσης της προεκλογικής περίοδου επιχείρησαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Παράταξης, που στηρίζουν επισήμως το Χριστοδουλίδη.

Επιχειρώντας άνοιγμα στο ΔΗΣΥ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σε ανάρτηση του αναφέρει ότι «θα ήταν τιμή για το ΔΗΚΟ να ξανά συνεργαστούμε σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής», ενώ σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι το δίλημμα είναι: είτε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής υπό το Νίκο Χριστοδουλίδη είτε κυβέρνηση του ΑΚΕΛ υπό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν, υποστήριξε σε δική του ανάρτηση ότι με το ΔΗΣΥ και τον κόσμο του, «δώσαμε κοινές μάχες και κάναμε υπερβάσεις τα τελευταία 10χρόνια. Η όποια πικρία και απογοήτευση – θεμιτή και κατανοητή – δεν μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε πισωγυρίσματα».

«Εκφυλισμός»
Άμεση ήταν η απάντηση του ΑΚΕΛ το οποίο υπογράμμισε σε δήλωση του ότι «οι κομματικές ηγεσίες που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη αγαπούσαν το ΑΚΕΛ όταν ήθελαν τις ψήφους του για την εξουσία. Τώρα, βρίζουν την Αριστερά και αγάπησαν το Συναγερμό» κάνοντας λόγο για εκφυλισμό της πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακροδεξιό ΕΛΑΜ έστειλε ερωτηματολόγια στους δύο υποψήφιους προκειμένου να δει με ποιον θα συνταχθεί. Ωστόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μάλλον δεν αποτελεί επιλογή.

Υπό αυτές τις συνθήκες και εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης της απόφασης από το ΔΗΣΥ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραμένει φαβορί για το δεύτερο γύρο, ωστόσο κανείς πλέον δεν μπορεί να μιλάει για «περίπατο», όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Προβληματισμός
Το κλίμα στον ΔΗΣΥ θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσει το επιτελείο Χριστοδουλίδη για την έκβαση του αποτελέσματος, που πλέον αποκτά αστερίσκους.

Την ίδια στιγμή το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη την επόμενη μέρα πρέπει να συζητήσει για τη δική του ενότητα και επιβίωση, με τον κίνδυνο της διάσπασης να είναι ορατός και να ακούει στο όνομα Νίκος Χριστοδουλίδης…


1 σχόλιο

  1. Μόνο "80-90%"; Εγώ λέω 150-200%.
    Είπαμε. "Ανοίγει το Πολιτειακό".
    Νομίζω, ότι και οι δύο είναι υπέρ της ΔΔΟ. Όμως, αν ο Χριστοδουλίδης όντως προσανατολίζεται σε συνεργασία με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, είναι σαφώς προτιμότερος από τον Μαυρογιάννη. Οι οπαδοί του... Αβέρωφ ας τον ψηφίσουν.
    Ι. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *