Είναι πάντα καλό να κοιτούμε τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, η οποία και αποκαλύπτει τα...
Είναι πάντα καλό να κοιτούμε τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, η οποία και αποκαλύπτει τα...
ψέματα των πολιτικών. Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε τη συγκριτική εξέλιξη της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και φυσικό αέριο στην πενταετία 2018-2022. Να θυμηθούμε πως τον Ιούλιο 2019 έφυγε ο Σύριζα κι ήρθε η ΝΔ, στο τέλος Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε την έντονα ανοδική της τροχιά στις αρχές καλοκαιριού του 2021 και οι "επιδοτήσεις" της κυβέρνησης στους "παρόχους" ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2021.Τον Ιούλιο 2022 έντρομος ο Μητσοτάκης έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα κι ανακοίνωσε "επιστροφή στο λιγνίτη". Ως συνήθως, επιστρατεύτηκε τότε η Καθημερινή για να περάσει την κυβερνητική προπαγάνδα στο πόπολο και στις 13/7/2022 μας παραμύθιαζε με δημοσίευμα "Λιγνίτης: Επιστροφή στο "εθνικό" καύσιμο για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος". Για μεγαλύτερη έμφαση μάλιστα είχε υπότιτλο "Τετραπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή, στο φουλ η λειτουργία 7 μονάδων της ΔΕΗ".
Όποιος λοιπόν δει στο πιο πάνω διάγραμμα "επιστροφή στο λιγνίτη", "τετραπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής" ή "στο φουλ η λειτουργία 7 μονάδων της ΔΕΗ" παρακαλείται να σκεπαστεί, γιατί μάλλον κοιμάται ξεσκέπαστος μέσα στο καταχείμωνο.
Το ακόμα πιο
ενδιαφέρον είναι πως ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έφθασε στα ουράνια το
καλοκαίρι του 2022, η χώρα συνέχισε να καίει αμέριμνη φυσικό αέριο και βλέπουμε
τη 2η μεγαλύτερη παραγωγή της 5ετίας! Την αιτία βεβαίως μας την έχει πει εδώ
και χρόνια ο καθηγητής Φώσκολος: ήταν μόλις η 5η ανάρτηση στο ιστολόγιο, στο
μακρινό πια Δεκέμβριο 2013 και ο τίτλος τα 'λεγε όλα: Πέντε οικογένειες ελέγχουν τον
ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα. Γιατί λοιπόν να μη κάψουμε αέριο, αφού η κυβέρνηση τρέχει πίσω απ' τους "παρόχους" και τους ταΐζει με δημόσιο χρήμα;
Όσο για το γιατί η ΔΕΗ δεν έκαψε περισσότερο λιγνίτη, η απάντηση είναι απλή: επειδή δεν έχει, αφού φρόντισε να διαλύσει τα λιγνιτωρυχεία και παρέδωσε το ορυχείο Αμυνταίου στους Γερμανούς, να βάλουν εκεί τα δικά τους φωτοβολταϊκά. Το είπε άλλωστε ο Μητσοτάκης το 2020: απ' την απολιγνιτοποίηση "θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες". Άλλο όμως η "ωφέλεια" κι άλλο η εκχώρηση εθνικού εδάφους σε ξένη εταιρεία, αυτό κάποιες άλλες εποχές το λέγαμε "εθνική προδοσία".
"Πανέξυπνα"
επίσης οι μαθητευόμενοι μάγοι της φρόντισαν να κλείσουν τον Ιούλιο και Αύγουστο
2021 ...
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!
Ενώ λοιπόν, όπως μας δείχνει το διάγραμμα, η ΔΕΗ ΔΕΝ τετραπλασίασε τη λιγνιτική παραγωγή και ΔΕΝ δούλεψε στο φουλ 7 λιγνιτικές μονάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα, κατάφερε να πληρώσει πέναλτι ίσο με μισή ποσοστιαία μονάδα στο επιτόκιο (0,5%) για το πρώτο δάνειο, αυτό που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2021 και το οποίο προέβλεπε συγκεκριμένους όρους μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 57% την περίοδο 2019 – 2023. Και γι' αυτό δεν πρόκειται ποτέ ν' αυξήσει ξανά τη λιγνιτική της παραγωγή, όσα ψέματα κι αν αραδιάσει η κυβέρνηση. Μόνο κάποια πρόσκαιρη αναλαμπή απ' τη λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, αυτό είναι το περισσότερο που μπορεί να συμβεί.
ΥΓ: Το ιστολόγιο διανύει τους τελευταίους μήνες και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση