Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοή...
Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, η Κίνα έδινε στη δημοσιότητα την πολιτική πρόταση των 12 σημείων της για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως το ουκρανικό θα επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και μόνο εφόσον μπει ένα τέλος στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.
Εν συντομία, η πολιτική πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.
Πάντως, με το σχέδιο αυτό η Κίνα δεν απευθύνεται σε κάποιο από τα δύο μέρη διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, αν και αφήνει υπονοούμενα κυρίως προς τη Δύση υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω στρατιωτικά μπλοκ - έμμεση αναφορά στο ΝΑΤΟ - και ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, κάτι που θεωρείται πως απευθύνεται στις ΗΠΑ.
Αν και η Ουκρανία ανέφερε πως το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι από την Κίνα, οι ΗΠΑ μέσω του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, απέρριψαν το μεγαλύτερο μέρος της κνεζικής πρότασης.
Αν και το σχέδιο αυτό της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία, κυκλοφορεί στα social media ένας χάρτης που - φέρεται - να συνοδεύει την κινεζική πρόταση, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Πεκίνο.
Σε αυτόν αποτυπώνεται η Ρωσία να διατηρεί τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες - Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia - που προσάρτησε το περασμένο φθινόπωρο και προφανώς και την Κριμαία που έχει καταλάβει από το 2014 ενώ χρωματίζει ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλο το τμήμα εκείνο της Ουκρανίας που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στον χάρτη αυτό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντάσσεται και το τμήμα του Κιέβου που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στον χάρτη αυτό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντάσσεται και το τμήμα του Κιέβου που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση