Στέλιος Κούλογλου Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν. Αλλά στα δημοσιογραφικά γραφεία η ατμόσφαιρα είνα...
Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν. Αλλά στα δημοσιογραφικά γραφεία η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Μετά την ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Βελγίου ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, εγκέφαλος του σκανδάλου που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και 45 μέρες, δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αρχές, ένα ερώτημα πλανάται: ποιους άλλους θα κατονομάσει ο Παντζέρι; και θα πρόκειται μόνο ανθρώπους του Ευρωκοινοβουλίου ή θα επεκταθεί στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα και σε χώρες πέρα από το Κατάρ;
O Μανφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου ανήκει η ΝΔ) σύστησε, σε κλειστή συνεδρίαση με τους ευρωβουλευτές του, να αποφύγουν να στραφούν πολιτικά εναντίον των Σοσιαλιστών, από όπου προέρχονται οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Σύμφωνα με το euractiv, παρά τις αντίθετες προτροπές για πολιτική επίθεση, ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι επρόκειτο για «ατομικές ευθύνες». Την ίδια στιγμή χθες βράδυ, κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται στελέχη προερχόμενα όχι από το Κοινοβούλιο αλλά από την Κομισιόν, τα οποία «έδωσε» ο Παντζέρι και προέρχονται από χώρες που ήδη έχουν -εμμέσως- εμπλακεί.
Η πρόεδρος της Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει αποφύγει να κάνει δημόσια δήλωση για το σκάνδαλο. H προσπάθεια είναι μέχρι να περιοριστεί το σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου παρουσιάζεται να είχε επικεντρωθεί η δραστηριότητα της «εγκληματικής οργάνωσης» Παντζέρι.
Αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω συλλέξει, το σκάνδαλο έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Συμμετοχή στην εξέλιξη της υπόθεσης, πριν, στη διάρκεια των συλλήψεων του Δεκεμβρίου αλλά και μετά από αυτές, έχουν μυστικές υπηρεσίες και άλλων χωρών, η καθεμία με τη δική της ατζέντα. Το γεγονός ότι ονομάστηκε Qatar-Gate επίσης διευκολύνει τον περιορισμό της έκτασης του σκανδάλου. Η χώρα-κλειδί είναι το Μαρόκο, από όπου ξεκίνησαν όλα.
Εχει γίνει λίγο πολύ γνωστό, με διαρροές από τη βελγική δικαιοσύνη, ότι οι διωκτικές αρχές του Βελγίου έπεσαν πάνω στους Παντζέρι, Καϊλη, τον σύντροφο της Τζόρτζι και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ερευνώντας για τις σχέσεις, ιδίως του «εγκέφαλου» με το Μαρόκο. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι το «Morocco connection», έδωσε στις βελγικές μυστικές υπηρεσίες μια ξένη υπηρεσία άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι, όπως αποκάλυψε το καλοκαίρι του 2021 η δημοσιογραφική ομάδα Forbidden Stories, το Μαρόκο παρακολουθούσε με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γάλλο πρωθυπουργό και 14 μέλη της κυβέρνσης του. Το Μαρόκο δεν έδωσε ποτέ ικανοποιητικές εξηγήσεις για την υπόθεση.
Αν μάλιστα οι δωροδοκίες του Κατάρ είχαν βασικό στόχο τον καλλωπισμό της εικόνας του ενόψει του Μουντιάλ και την απελευθέρωση της βίζας προς την ΕΕ, για το Μαρόκο το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο: αφορά δικαιώματα αλιείας στη Μεσόγειο και επίσης την περιοχή της δυτικής Σαχάρας, την οποία διεκδικούν το βασίλειο και οι αντάρτες του Μετώπου Polisario. Σε αυτά τα θέματα, έχει άμεση εμπλοκή η Κομισιόν.
Όταν την άνοιξη του 2022, εννέα μήνες αργότερα από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση της γαλλικής ηγεσίας, οι Βέλγοι πράκτορες ερευνούν μυστικά το διαμέρισμα του Παντζέρι στις Βρυξέλλες, ψάχνουν για χρήματα. Τα λεφτά που βρίσκουν είναι πολλά, 700 χιλιάδες ευρώ, αλλά προέρχονται όλα από το Κατάρ όπως έχει αφεθεί να κυκλοφορεί; Στις ανακρίσεις ο Παντζέρι παρουσιάζεται να έχει παραδεχθεί ότι δωροδοκήθηκε με 50.000 από το Μαρόκο, μετά τη λήξη της ευρωβουλευτικής θητείας του το 2019, ενώ και ο Τζόρτζι πρέπει επίσης να έχει δωροδοκηθεί από την ίδια πηγή.
Στην αρχική του κατάθεση, ο Παντζέρι αρνήθηκε ότι, παρά τις στενές σχέσεις του με το βασίλειο, ήταν πράκτορας του Μαρόκου. Αν, στα πλαίσια της συμφωνίας του με την εισαγγελία του Βελγίου να ομολογήσει τα πάντα με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή, αλλάξει την κατάθεση του, θα πρόκειται για πραγματική βόμβα. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο, του οποίου έχει αιτηθεί η άρση της ασυλίας. Θεωρείται ύποπτος επειδή συναντήθηκε με τον αρχηγό των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών και ανέλαβε να προσπαθήσει μέσω της Pega, της εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά τις υποκλοπές, να ελαφρώσει τη θέση του Μαρόκου για την παρακολούθηση του μισού Παρισιού.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, «ήταν γνωστό ότι ο Παντζέρι κυκλοφορούσε με σακκούλες λεφτά στο Ευρωκοινοβούλιο, προσπαθώντας να επηρεάσει τις ψηφοφορίες υπέρ του Μαρόκου και εκμεταλλευόμενος τη στενή, προσωπική του σχέση με τη Μαρία Αρένα, που προέδρευε της αρμόδιας υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αλλά όλα αυτά γίνονταν με την ανοχή της ηγεσίας στα λόμπι και τη διαφθορά».
Τι μεσολαβεί λοιπόν ώστε όλη η προσοχή να στραφεί προς το Κατάρ, «ξεχνώντας» το Μαρόκο; Το ένα βασικό γεγονός είναι ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες ψαρεύουν λαβράκι τον Οκτώβριο του 2022: μετά από ένα ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ στο ξενοδοχείο του στις Βρυξέλλες, οι Παντζέρι και Τζόρτζι φεύγουν με μια βαλίτσα πολύ βαρύτερη από αυτήν με την οποία είχαν πάει στη συνάντηση.
Σίγουρα το περιεχόμενο της αποτελούσε μέρος των χρημάτων που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα Καϊλή, που συνελήφθη έξω από το διαμέρισμα του ζεύγους πυροδοτώντας το σκάνδαλο.Αλλά η βαλίτσα (φωτογραφία στο τέλος) δεν μπορούσε να χωρέσει 600 χιλιάδες. Πότε μεταφέρθηκαν τα άλλα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα και πηγή τους ήταν μόνο το Κατάρ;
Η άλλη αιτία για το γεγονός ότι το Μαρόκο πέρασε σε δεύτερη μοίρα είναι οι η γεωπολιτική, σύμφωνα με την πηγή του Ευρωκοινοβουλίου που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της. Από το 2020, το Μαρόκο έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, μετά από μια συμφωνία υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον, που προβλέπει την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από το Μαρόκο, με αντάλλαγμα την αναγνώριση, από τις ΗΠΑ, της κυριαρχίας του Μαρόκου στην αμφισβητούμενη Δυτική Σαχάρα.
Αντίθετα το Κατάρ με το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Το Κατάρ, που είχε πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την άθλια εικόνα του στις εργασιακές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έπρεπε να πάρει ένα μάθημα. Και σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξαν ρόλο κάποιες από τις μυστικές υπηρεσίες των τεσσάρων μυστικών υπηρεσιών «φιλικών χωρών» που συνεργάστηκαν με τη βελγική, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο χρόνος που επιλέχθηκε να βγει το σκάνδαλο στη φόρα, δεν είχε να κάνει με τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, όπως διαρρέεται στις βελγικές εφημερίδες. Αλλά με το Μουντιάλ στο Κατάρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση