Με έναν λίαν ...πρωτότυπο τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στο σκάνδαλο του ΙΦΕΤ , την αποκάλυψη του οποίου είχε κάνει πρώτη -...
Με έναν λίαν ...πρωτότυπο τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στο σκάνδαλο του ΙΦΕΤ, την αποκάλυψη του οποίου είχε κάνει πρώτη -πριν από αρκετούς μήνες- η εφημερίδα “κυριακάτικη δημοκρατία” για να ακολουθήσουν, στη συνέχεια, αφενός έντονες αντιδράσεις από κόμματα και εργαζομένους και αφετέρου η έναρξη εισαγγελικής έρευνας κατόπιν μηνυτήριων αναφορών.
Ενώ λοιπόν η αρμόδια εσωτερική ελεγκτής Λήδα Τζαχάνη με αλλεπάλληλα πορίσματα (τα οποία φέραμε στο φως) είχε εντοπίσει σειρά ατασθαλιών και αδιαφανών χειρισμών στη διαχείριση ακριβών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, το υπουργείο Υγείας σε πρώτη φάση είχε προσπαθήσει να αποσιωπήσει το θέμα, με διάφορες μεθόδους. Εξαπολύοντας ακόμη και διώξεις σε βάρος της ελεγκτού την οποία ανεπιτυχώς είχαν προσπαθήσει να απομακρύνουν από τη θέση της.
Περνώντας ο καιρός (και πλησιάζοντας οι εκλογές;) σκέφτηκαν να προχωρήσουν σε πιο ...δραστικές λύσεις. Τι έκαναν; Σε ένα φαινομενικά ανώδυνο νομοσχέδιο για την κύρωση σύμβασης με το Ίδρυμα Νιάρχου, ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ένα “πονηρό” άρθρο υπό τον τίτλο «Ρύθμιση ζητημάτων σχετικά Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» με το οποίο το ΙΦΕΤ μετατρέπεται σε κοινή ανώνυμη εταιρεία.
Μέχρι τώρα το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, ήταν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και υπαγόταν στον ΕΟΦ, ο οποίος ασκούσε εκ μέρους του κράτους και την εποπτεία. Με τη διάταξη Πλεύρη, αλλάζει ο χαρακτήρας του και γίνεται ανώνυμη μονοπρόσωπη εταιρεία που “ασκεί εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα”.
Πέραν των άλλων μεταβολών που επέρχονται αναφορικά με το ρόλο που θα παίζει πλέον το ΙΦΕΤ για τις εισαγωγές και εξαγωγές φαρμάκων, το κρίσιμο σημείο είναι ότι με την μετατροπή του σε εμπορική ανώνυμη εταιρεία παύει πλέον να υφίσταται η διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου, χάρη στην οποία αποκαλύφθηκαν οι ρεμούλες των προηγούμενων ετών και άρχισε την έρευνα η Δικαιοσύνη καλώντας μάρτυρες και υπόπτους. Παράλληλα προωθείται έτσι και μια ιδιότυπη αμνήστευση για όσα έχουν συμβεί έως τώρα και τους υπευθύνους οι οποίοι μάλιστα όλο αυτό το διάστημα -παρά τις καταγγελίες και την δικαστική έρευνα- είχαν διατηρηθεί ανενόχλητοι στις θέσεις τους.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι τη διάταξη του κ. Πλεύρη συνυπογράφει -ως συναρμόδιος- και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος ωστόσο, μετά την έκρηξη του σκανδάλου, είχε ζητήσει να γίνει έλεγχος στο ΙΦΕΤ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με “εμπιστευτικό” έγγραφο του το οποίο είχε επίσης αποκαλύψει η “κυριακάτικη δημοκρατία”. Τι θα γίνει με την έρευνα αυτή τώρα κ. Σταϊκούρα; Πάει κι αυτή για θάψιμο;
Αν μη τι άλλο, στη συγκάλυψη σκανδάλων η κυβέρνηση είναι όντως ...άριστη.
Ο Κοριός
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση