Γενική απεργία χθες στην Γαλλία με εκατομμύρια Γάλλων να διαδηλώνουν την αντίθεση τους στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Μακρόν που μεταξύ των ά...
Γενική απεργία χθες στην Γαλλία με εκατομμύρια Γάλλων να διαδηλώνουν την αντίθεση τους στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Μακρόν που μεταξύ των άλλων προβλέπει αύξηση ορίου συνταξιοδότησης από τα 64 στα 67 έτη.
400.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, 36.000 στην Τουλούζ, 26.000 στη Μασσαλία, 25.000 στη Ναντ, 19.000 στο Κλερμόν Φεράν, 15.000 στο Μονπελιέ, 14.000 στην Τουρ, 13.600 στο Πο και 12.000 στο Περπινιάν
Οι προτεινόμενες αλλαγές που θα αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 αλλά και τις εισφορές εξοργίζουν τους εργαζόμενους στα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς στην Γαλλία #France #Strike
— ♔ 𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚 🪐™️ (@prokaliptika1) January 19, 2023
Πανεθνική Απεργία σήμερα,για κολασμένη Πέμπτη μίλησε ο Υπουργός ΜΜΜ 🇫🇷 pic.twitter.com/yAWJL6xTeq
Στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας βγήκαν χιλιάδες εργαζόμενοι που πήραν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις στη Γαλλία αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν και αντιδημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα «δίκαιο και υπεύθυνο» μέτρο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί. Οι διαδηλωτές διαφωνούν.«Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι απεργοί στην κορυφή της πορείας στην πόλη Τουρ. «Θα πρέπει να ετοιμάσω από τώρα το πι μου αν περάσει η μεταρρύθμιση», είπε η 53χρονη Ιζαμπέλ, εξηγώντας ότι η δουλειά της είναι πολύ βαριά και δεν μπορεί να συνεχίσει να την κάνει για άλλα δύο χρόνια μετά τα 62 της.
Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde που βασίζεται σε εκτιμήσεις της αστυνομίας. Στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Όχι στη μεταρρύθμιση».
Στο Παρίσι, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, στο περιθώριο της διαδήλωσης, όταν μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον τους. Περίπου 20 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.
Τα συνδικάτα, που αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν τις επόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν, δηλώνουν ότι ήταν μόνο η αρχή.
Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF. Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter έπαιζε μουσική αντί για το συνηθισμένο του πρόγραμμα.
Στο Παρίσι, ορισμένοι σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί και οι μετακινήσεις ήταν πολύ δύσκολες. Στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ επικρατούσε συνωστισμός, με τους επιβάτες να προσπαθούν να επιβιβαστούν στα λιγοστά τρένα που εκτελούσαν ακόμη δρομολόγια.
Η Μπέβερλι Γκαϊνέ, που εργάζεται σε εστιατόριο αλλά δεν πήγε στη δουλειά της επειδή ακυρώθηκε το δρομολόγιο του τρένου που χρησιμοποιεί, είπε ότι συμφωνεί με την απεργία, έστω και αν η ίδια δεν συμμετέχει. Άλλοι όμως δεν είχαν την ίδια άποψη. «Πάντα οι ίδιοι άνθρωποι απεργούν (…) κι εμείς πρέπει να το υπομένουμε», είπε η Βιρζινί Πιντό, που εργάζεται στον τομέα τον ακινήτων.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 7 στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία – το υπουργείο Παιδείας πάντως έδωσε χαμηλότερα νούμερα. Στο Παρίσι, μαθητές απέκλεισαν τουλάχιστον ένα λύκειο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση