GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαγγέλης Σκουβαράς: 40 χρόνια από το θάνατό του...

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα στα χνάρια του, στα χωριά του Πηλίου. ..

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα στα χνάρια του, στα χωριά του Πηλίου...

Σε χωριά του Πηλίου στα χνάρια του λαογράφου και καθηγητή, Βαγγέλη Σκουβαρά, βρέθηκε το Ιστορικό Λαογραφικό μουσείο Βαρνάβα την περασμένη εβδομάδα συνεχίζοντας αδιάκοπα εδώ και είκοσι χρόνια την έρευνα για το έργο του.
Τιμώντας τη μνήμη του για τα 40 χρόνια από το θάνατό του (11 Ιανουαρίου 1983), οι ιδρυτές του Ιστορικού Λαογραφικού μουσείου Βαρνάβα, Πέτρος Κατσίκης και Μηλέα Παππά, επισκέπτηκαν χωριά του Πηλίου στη Μαγνησία με επίκεντρο τις Μηλιές όπου ο Βαγγέλης Σκουβαράς εργάστηκε, ταξινόμησε και μελέτησε εκτεταμένα και αυτή την ιστορική βιβλιοθήκη του δήμου.
Η Βιβλιοθήκη Μηλεών ιδρύθηκε το 1814 με τη μορφή Σχολής από τρεις Μηλιώτες λόγιους ιερείς και υπέρμαχους του Διαφωτισμού, τους Άνθιμο Γαζή, Γρηγόριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη.
«Ήταν η ψυχή και αυτής της ιστορικής βιβλιοθήκης» ήταν η πρώτη φράση των υπευθύνων της βιβλιοθήκης στο άκουσμα του ονόματος του συντοπίτη μας που δεν σταμάτησαν επί μακρόν να υμνούν το όνομά του, με τα βιβλία του σε περίοπτη θέση να κοσμούν τη βιβλιοθήκη, μία από τις παλαιότερες στον ελλαδικό χώρο.
Η προηγούμενη έρευνα και παρουσία του μουσείου Βαρνάβα για τον Βαγγέλη Σκουβαρά πραγματοποιήθηκε τις χρονιές 2015 και 2016 στους δήμους Ζαγοράς και Βόλου αντίστοιχα, όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από τους εκεί δήμους της Θεσσαλίας με παρουσία ελληνικών πανεπιστημίων και της Ακαδημίας Αθηνών.
Η τελευταία εκδήλωση προς τιμήν του πραγματοποιήθηκε από το Ιστορικό Λαογραφικό μουσείο Βαρνάβα στον Βαρνάβα, το Μάιο του 2019.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *