GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ!» Την Κυριακή οι (επίσημες) ανακοινώσεις για την υπόθεση Καϊλή...

Σε καθεστώς προσωρινής κράτησης (garde a vue) βρίσκεται η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, όπως άλλωστε...


Σε καθεστώς προσωρινής κράτησης (garde a vue) βρίσκεται η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, όπως άλλωστε και ο πατέρας και ο σύντροφος της, και δύο ακόμη στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Εύα Καϊλή καθώς και οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωσης, διαφθοράς και της προσπάθειας νομιμοποίησης μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν 15 επιχειρήσεις της δικαστικής αστυνομίας όπου ελέγχθησαν οικήματα καθώς και προσωπικά αντικείμενα των κατηγορουμένων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις εφημερίδες Le Soir Και L’ Echo εντοπίστηκαν πάνω από 600.000 ευρώ μετρητά ενώ κατασχέθηκε ηλεκτρονικό υλικό από υπολογιστές και κινητά. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις αρχές.

Αν και αναμενόταν να δοθούν εξηγήσεις από ανώτερη δικαστική πηγή αργά το απόγευμα του Σαββάτου εν τούτοις η ομοσπονδιακή δικαστική αρχή των Βρυξελλών, η οποία έχει επιληφθεί της υποθέσεως ανακοίνωσε πως αύριο το μεσημέρι θα εκδοθεί επίσημο δελτίο τύπου με τις σχετικές πληροφορίες για την υπόθεση αλλά και πως δεν πρόκειται να δοθεί συνέντευξη. Έως τότε τίποτα δεν αλλάζει στο καθεστώς κράτησης της Εύας Καϊλή και των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η Εύα Καϊλή στερείται της ελευθερίας της μέχρι να καταθέσει ως ύποπτη για τις πράξεις που τις καταλογίζονται ενώ για να συλληφθεί και επισήμως θα πρέπει να εκδοθεί ένταλμα από τον αρμόδιο εισαγγελέα εντός 48 ωρών, αλλιώς θα αφεθεί ελεύθερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επ' αυτοφώρω σύλληψη, σημαίνει ότι η Εύα Καϊλή δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία.

Αυτά ως προς το δικαστικό μέρος της υπόθεσης διότι οι πολιτικές επιπτώσεις από το σκάνδαλο «Qatar Gate» που συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις.

Η γαλλική Le Monde επισημαίνει πως η υπόθεση Καϊλή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και πως οι δραστηριότητες του λόμπι του Κατάρ στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουν «ακουμπήσει» και άλλους παράγοντες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσημα οι πολιτικές και διοικητικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η προεδρία, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί επισήμως. Οι αρχές του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν απλώς όπως πάντα ότι θα συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν άνεση χρόνου δεδομένου ότι η κ. Καϊλή πέρα από ευρωβουλευτής είναι και αντιπρόεδρος του σώματος της Ευρωβουλής. Θα πρέπει δηλαδή τα επόμενα εικοσιτετράωρα να ξεκαθαρίσει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το στάτους της Εύας Καϊλή.

Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες
Η υπόθεση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης έχει ζητηθεί από ευρωβουλευτές η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου όχι μόνο για ηθικούς λόγους αλλά και επειδή διεγράφη από το κόμμα της.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l' Europe της Μπρυζ.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί κατήγγειλε «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *