Της Ιωάννας Υψηλάντη Επί μήνες η Ευρώπη προσπαθεί να μαζέψει τα "σπασμένα" των αντιρωσικών της κυρώσεων, πέφτοντας σε...
Επί μήνες η Ευρώπη προσπαθεί να μαζέψει τα "σπασμένα" των αντιρωσικών της κυρώσεων, πέφτοντας σε... νέα τραγικά λάθη, που θα κληθούν να πληρώσουν οι οικονομίες των κρατών μελών και οι λαοί τους.
Το πλαφόν στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, που επί μήνες εξετάζει η ΕΕ, δεν μπορεί με τίποτα να συμφωνηθεί, μεταξύ των ηγετών της, που έχουν χωριστεί σε τρία στρατόπεδα. Στο στρατόπεδο των φανατισμένων αντιρώσων, (Πολωνία, Βαλτικές χώρες, Ρουμανία) στο στρατόπεδο των Αμερικανόδουλων ηγετών (Ούρσουλα, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τσεχία κ.α.) και στο στρατόπεδο των σκεπτόμενων τις επιπτώσεις του εγχειρήματος, στις οικονομίες των χωρών τους. (Ουγγαρία, Αυστρία).
Τώρα αποκαλύφθηκε και μια νέα θανατηφόρος παράμετρος, για τις οικονομίες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με δηλώσεις, στην εφημερίδα "Nachrichten" του εξερχόμενου Γενικού Διευθυντή της Αυστριακής εταιρίας ενέργειας, "Energie Ag", Βέρνερ Στέϊνεκερ, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη δεν θα είναι πλέον τόσο φθηνό όσο ήταν πριν, ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ακόμη και αν οι παγκόσμιες διαδικασίες που συντελούνται, σήμερα, διευθετηθούν.
Η ΕΕ αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της αρχής "πάρε και πλήρωσε". Δηλαδή, σε οποιαδήποτε τιμή καθοριστεί, από τις ΗΠΑ. Οι συμβάσεις αυτές έχουν ισχύ, για 20 χρόνια, επομένως, οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να πληρώσουν οποιαδήποτε τιμή και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα, που υπογράφουν στα συμβόλαια.
Η "πατάτα" του πλαφόν μόνο σε έναν παραγωγό αερίου οδηγεί σε αύξηση των τιμών, λόγω ελλείψεων στις αγορές, ενώ πριμοδοτεί εταιρίες, που δεν βρίσκονται σε κυρώσεις και επιβάλλουν τις δικές τους τιμές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τις ΗΠΑ και το Κατάρ, που διαπραγματεύονται με την ΕΕ.
Έτσι, γίνεται προφανής η αιτία, που οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την συνέχιση του πολέμου, στην Ουκρανία.
Μόνο, που όλο αυτό το σκηνικό θα οδηγήσει, στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης-ήδη συμβαίνει-, σε ανεργία και στην φτωχοποίηση των λαών της.
Γίνεται, επίσης, κατανοητό, για ποιον λόγο οι ....πεφωτισμένοι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν τις μακροχρόνιες συμβάσεις με την Ρωσία, για το πάμφθηνο φυσικό αέριο με έκπτωση, προτείνοντας ακριβότερες τιμές αγοράς, διαμορφωμένες εκείνη τη στιγμή.
Υποστήριζαν ότι η λογική των μακροπρόθεσμων συμβάσεων δεν αποτελεί μηχανισμό ελεύθερης αγοράς και είναι επιβλαβής για την οικονομία. Ετοιμάζονταν, μάλιστα, να επιβάλλουν και πρόστιμα, στην "Γκαζπρομ", για τέτοια συμβόλαια.
Πόσα λόμπι έχουν δουλέψει μέσα στην ΕΕ, για την μετάλλαξη της Ευρώπης, σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ;;
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση