Οι Ρώσοι ολιγάρχες χάνουν περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουρίου, λ...
Οι Ρώσοι ολιγάρχες χάνουν περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουρίου, λόγω των δυτικών κυρώσεων.
O πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι και «ειρηνοποιός» Ρομάν Αμπράμοβιτς, καθώς συμμετείχε στη ρωσική αντιπροσωπία κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Μαρτίου, φαίνεται πως ήταν ο μεγάλος χαμένος, βλέποντας την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 7,8 δισ. δολάρια φέτος.
Υπήρξε ένας από τους πρώτους επιχειρηματίες που υπέστησαν κυρώσεις από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πώληση της Τσέλσι ο Αμπράμοβιτς δεν θα αποκομίσει σχεδόν τίποτα και πλέον στερείται της δυνατότητας να κινείται με το ιδιωτικό του τζετ ή το σούπερ γιοτ του προκειμένου να έχει εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Εκτός από τον Αμπράμοβιτς, και η περιουσία του Γκενάντι Τιμτσένκο, δισεκατομμυριούχου επενδυτή και στενού φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, μειώθηκε κατά 48% στα 11,8 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που και ένας άλλος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, έχασε 41%, πέφτοντας στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη των δισεκατομμυριούχων.
Συνολικά, Ρώσοι επιχειρηματίες που παρακολουθούνται από την καθημερινά ενημερωμένη λίστα του Bloomberg έχουν χάσει περίπου 95 δισ. δολάρια το 2022.
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πλήττει τα έσοδα της Μόσχας
Καθώς το πλαφόν των 60 δολ. το βαρέλι που συμφώνησαν οι χώρες του G7 στις αρχές Δεκεμβρίου αρχίζει πλέον να πλήττει τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας, η Μόσχα αντεπιτίθεται επιβάλλοντας εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου κατά όσων χωρών συμμετέχουν στην επίμαχη συμφωνία.
O Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αντον Σιλουάνοφ, ανέφερε πως το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου μειώνει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές μαύρου χρυσού και πιθανώς θα διογκώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας πάνω από την πρόβλεψη του 2% για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, η Μόσχα θα μπορέσει να καλύψει το έλλειμμα εκδίδοντας ομόλογα ή καταφεύγοντας στα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει επί χρόνια από τα δυσθεώρητα έσοδα των εξαγωγών υδρογονανθράκων. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, στο ρωσικό πρακτορείο RIA ότι το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου ίσως αναγκάσει το Κρεμλίνο να μειώσει την παραγωγή μαύρου χρυσού από 5% έως 7% το επόμενο έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση